Slovenija
12274 ogledov

Janša: Ni pomembno samo kaj napišejo, pomembno je tudi ali imajo ljudi

Zmago Jelinčič, Matej T. Vatovec, Marjan Šarec, Janez Janša, Dejan Židan in Matej Tonin Anže Petkovšek Sestanek s predsedniki parlamentarnih strank o nadaljnem postopku glede tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU zaradi kršitve prava EU zaradi zavračanja arbitražne razsodbe o meji med državama.
Tako LMŠ kot SDS naj bi imeli pripravljene osnutke pogodbe

Z današnjim srečanjem glavnih tajnikov LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS, na katerem so se dogovorili o načinih srečevanj in usklajevanj v prihodnje, so odprta vrata za začetek vsebinskih pogajanj glede nove koalicije. Kot je pretekli teden dejal drugouvrščeni na parlamentarnih volitvah Marjan Šarec, so se z izvolitvijo prvaka NSi Mateja Tonina za predsednika DZ pokazali obrisi mogoče koalicije med LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in NSi.

Referendum pri NSi

Matej Tonin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Predsednik NSi, ki ga bo jutri sprejel predsednik Borut Pahor, je prejšnji teden potrdil, da se bo o njihovem morebitnem pristopu v levosredinsko koalicijo izrekalo celotno članstvo. Tonin je napovedal tudi, da se bo še naprej pogovarjal s predsednikom SDS Janezom Janšo.

Predlog Pahorja do 22. julija

Kot predsednik državnega zbora se bo Tonin jutri sestal s predsednikom Pahorjem, ki bo preveril, kdaj lahko začne posvetovanja s predsedniki poslanskih skupin glede imenovanja novega mandatarja. V petek je začel teči tridesetdnevni rok, Pahor mora mandatarja predlagati najkasneje do 22. julija.

Janša: Mi ne prehitevamo

Marjan Šarec je medtem sporočil, da ima LMŠ že 50 strani osnutka koalicijske pogodbe, ki bo podlaga za prihodnja usklajevanja. Na drugi strani pa v SDS s pogajanji čakajo. "Mi ne prehitevamo," je dejal prvak SDS Janez Janša.

Janez Janša SDS | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Janša, ki je s svojo SDS na volitvah zmagal, je v izjavi za medije ob robu srečanja predstavnikov parlamentarnih strank pri premierju, ki opravlja tekoče posle, Miru Cerarju, dejal, da pridejo koalicijske pogodbe na vrsto šele po tistem, ko se bo predsednik republike Borut Pahor odločil, ali in komu bo podelil mandat za sestavo vlade.

"Le Nova Slovenija ve, kaj piše v našem programu"

Ob tem je navedel, da so doslej sicer že opravili več pogovorov z drugimi strankami, ni pa želel povedati, s katerimi. "Res pa je, da je samo Nova Slovenija prišla z odprtimi vprašanji, na ta način, da so vedeli, kaj piše v našem programu, mi smo vedeli, kaj piše v njihovem, kje so stične točke in razlike," je dejal Janša.

Obenem je ocenil, da bo verjetno pogovor v širšem obsegu tudi z vsemi ostalimi strankami s ciljem oblikovanja koalicijske pogodbe možen šele v drugi fazi. Kot je navedel, gre namreč v prvem krogu za testiranje, ali so stranke pripravljene na podpis koalicijske pogodbe in ali imajo ustrezne kadrovske vire za ta mandat, v katerem da bo treba voditi tudi svet EU. "Ni pomembno samo, da nekdo nekaj napiše na papir, za nas je pomembno tudi, ali imajo ljudi, ki so sposobni voditi ne samo ministrstva, ampak tudi ustrezne sestave sveta EU. Če ugotovimo, da takšna pripravljenost obstaja, v naslednji fazi pridejo na vrsto vsebinska usklajevanja," je pojasnil.

Koalicijska pogodba pripravljena tudi pri SDS

Dodal je, da ima SDS predlog koalicijske pogodbe pripravljen, da imajo pripravljenih 14 pogajalcev z ekipami in da lahko ta proces zelo hitro izpeljejo.

Glede omenjenih pogovorov med šestimi strankami, ki jih vodi Šarec, pa je dejal, da so vsi pogovori koristni. "Če se kakšna dilema odpravi že prej, preden stečejo formalni postopki, pač toliko bolje, bodo ti postopki hitrejši. Če se ugotovi, da nekdo drug lahko sestavi večino prej, ne pa mi, ki smo zmagali na teh volitvah, potem se mi s tem ne bomo niti ukvarjali. Tako da noben pogovor ni odveč," je še dejal Janša.

Komentarjev 18
  • viljem 08:38 27.junij 2018.

    Jansha bo dva meseca izvajal program, potem pa se bo zopet šel partizane in domobrance. Tisti, ki mu verjame, dela škodo sebi in vsem nam.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 23:10 26.junij 2018.

    Šiptar Janša je edino sposoben speči kakšen burek!

  • igorgeus 22:02 26.junij 2018.

    S tem tipom je nekaj resno narobe...