Slovenija
593 ogledov

Šarec prezvema pobudo

Marjan Šarec Anže Petkovšek Marjan Šarec na sedežu stranke LMŠ na dan parlamentarnih volitev.
Povabilo k sooblikovanju predloga o sodelovanju, ki ga je prvak LMŠ Marjan Šarec naslovil na novoizvoljene stranke, z izjemo SDS, vsebuje izhodišča z nekaj ključnimi točkami, pri katerih bi se lahko poenotile v koaliciji za prihodnost. Temeljna vrednota, ki naj bi jim bila skupna, pa je normalna, razvojna in uspešna Slovenija v informacijski dobi.

Kot je razvidno iz pisma, ki ga je Šarec strankam priložil izhodišča za dogovor o sodelovanju, v njih pa predlaga, da bi se zavzeli za 14 zelo splošno oblikovanih ciljev, med katerimi so skupno dobro in medgeneracijsko sožitje, močno, odprto in inovativno gospodarstvo kot temelj socialne države, digitalizacija, stabilne javne finance in znižan javni dolg, proevropska zunanja politika ter ustrezno financirana varnost.

Prav tako bi se zavzeli za javno upravo, ki služi potrebam ljudi, za dejansko vladavino prava, za ustrezno financirano javno zdravstvo s krajšimi čakalnimi dobami ter javno šolstvo, usmerjeno v izzive informacijske družbe.

Uskladili bi se še o pomenu raziskav in razvoja, naravnih bogastev, skrbi za prihodnosti mladih in upokojencev ter o zavedanju potrebe po boljšem upravljanju države z reformo političnega in volilnega sistema.

Stranke, ki bi vstopile v koalicijo za prihodnost, bi se zavezale tudi, da bo ta usmerjena v odpravljanje slabih praks v politiki. "Raziskala in razčistila bo odprte dileme financiranja političnih strank bodisi iz tujine bodisi iz gospodarskih družb, povezanih s tujino. Odločno zavračamo politično kulturo, ki temelji na ustrahovanju, širjenju polresnic in lažnih novic. Politična kultura prihodnosti je kultura strpnega pogovarjanja in dogovarjanja ter iskanja najširših mogočih skupnih imenovalcev. Politika, ki je v službi ljudi in za ljudi," je še zapisano v izhodiščih dogovora, ki pa bi ga lahko, kot je razumeti, stranke podpisnice še spremenile.

Iz pisma o nameri sicer izhaja tudi zavedanje o programskih razlikah med strankami, a naj bi vrednote, ki jih povezujejo, premagale razlike v programskih podrobnostih. "Temeljna vrednota, skupna nam vsem, normalna, razvojna in uspešna Slovenija v informacijski dobi, znatno presega manjše programske razlike," je še zapisano v Šarčevem predlogu.

Šarec je sicer danes v izjavi novinarjem pojasnil, da bodo njegovo vabilo k sodelovanju dobile vse novoizvoljene parlamentarne stranke, z izjemo SDS. V nekaterih strankah so za STA že potrdili, da so pismo prejeli.

Šarec sicer po današnjem pogovoru s predsednikom SMC Mirom Cerarjem in sredinim pogovorom z Alenko Bratušek ugotavlja, da obstaja volja, da v koalicijo s SDS ne gredo. Napovedal je tudi, da se bo srečal z vsemi predsedniki strank, na katere je naslovil pismo, se z njimi pogovoril in potem bodo videli, če obstaja volja, da bi morda še pred formalnimi pogovori pri predsedniku republike Borutu Pahorju dorekli vsaj nek obris morebitne koalicije. Sestanek je tudi prvak SD Dejan Židan.

Glede na to je pričakovati, da se bodo pogovori odvili v prihodnjih dneh, vsaj obrisi koalicije pa znani do formalnih posvetovanj novoizvoljenih strank pri predsedniku republike, ki bodo predvidoma prvi teden v juliju.

Prva preizkušnja morebitne nove koalicije, bodisi tiste, ki bi jo lahko sestavljala zmagovalka volitev SDS, bodisi Šarčeve koalicije prihodnosti pa bo lahko že ustanovna seja DZ, ki bo predvidoma 22. ali 23. junija. Takrat bodo namreč volili tudi predsednika DZ, ki po ustavi za izvolitev potrebuje večino glasov vseh poslancev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
 • Žurnalček 09:43 09.junij 2018.

  Pet strank skupak naj razdeli proporcionalno ministrstva , premier naj bo Cerar , Šarec pa minister za kulturo , dokler se ne nauči protokolov ! Še noben premier ni uspel v SLO BDP dvigniti na 7% v prvih 4 mesecih tega leta !

 • Avatar praufo
  praufo 18:34 08.junij 2018.

  verjetno da vse igrice in pravljice programa šarca v stilu mis sveta prav malo zanimajo vse tiste stotine ljudi, ki jim je toča razbila avto, sploh pa streho na hiši

 • nostradamus 18:27 08.junij 2018.

  vsi so isti