Slovenija
7767 ogledov

Janša pohitel v Orbanov objem in "govoril" s Trumpom

Janez Janša in Viktor Orban Epa
Premier Madžarske Viktor Orban si je vzel čas in včeraj osebno sprejel Janeza Janšo, da bi mu lahko čestital za zmago na volitvah.

Še eno srečanje med predsednikom madžarske vlade in predsednikom doslej največje opozicijske stranke v Sloveniji. Včeraj sta se v Budimpešti sestala Viktor Orban in Janez Janša, ki ga je spremljala soproga Urška. Orban je ob tem čestital Janši za najboljši volilni rezultat na volitvah pred dvema tednoma.

Kot "ekskluzivno" poroča slovenska Nova24TV.si, je bil obisk zasebne narave, med srečanjem pa so "opravili tudi konferenčni klic s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom."

Bela hiša je res potrdila, da sta Orban in Donald Trump včeraj govorila in da je ameriški predsednik Orbanu čestital za nedavno gladko ponovno izvolitev na čelo madžarske vlade. Govorila sta o nuji po "močnih nacionalnih mejah", pri madžarskem Hungary Journalu izpostavljajo, da je Trump zahteval od Madžarske, naj "trdno varuje" svojo južno mejo. Govora je bilo še o nedavnem srečanju med Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom. 

Da bi pri pogovoru sodeloval tudi Janša, sicer ni omenjeno niti v sporočilu Bele hiše, niti tega ne navajajo ameriški ali madžarski mediji, ki so povzeli telefonski pogovor.

Pahor, Janša Mu bo uspelo? Slovenija Janša o vodenju vlade: V SDS jaz nisem edina opcija!

Šele po objavi novice v slovenskih medijih so se oglasili na spletni strani SDS, kjer so potrdili obisk Janše, ob tem pa dodali, da slovenski volivci tokrat niso nasedli poskusom, da bi zatresli Slovenijo z novo afero o tem, da Orban financira volilno kampanjo SDS.

"Investicije v medije - Nova24TV je bila namreč financirana s strani madžarskih posameznikov - ne sodijo med stroške kampanje, to so podjetja, za katera zaradi evropskih pravil velja svoboda investiranja, zaradi pravil zahodne civilizacije pa je v medijih zagotovljena tudi svoboda govora," so navedli.

Kot še piše na spletni strani SDS, je Orban med srečanjem opravil tudi konferenčni klic s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki je madžarskemu premierju čestital za sestavo nove vlade. (STA)

Madžarska in Janša pleteta tesne vezi

Kot je znano, je Orban velik Janšev podpornik, med drugim sledi njegove podpore prek njegovih tesnih podpornikov vodijo tudi v finančne vložke v SDS-ova strankarska medija Demokracija in Nova24TV, Janševa SDS pa je v predvolilni kampanji uporabljala številne prijeme, ki so značilni za Orbanovo politiko proti nezakonitim migracijam.

volitve Slovenija V tem primeru naj bi Cerar šel z Janšo

Po dveh tednih zatišja se obeta zelo pester političen teden

Predsednik države Borut Pahor bo Janši po napovedih podelil mandatarstvo za sestavo nove vlade. Že v prihodnjih dneh naj bi SDS na naslove vseh strank poslala osnutek koalicijske pogodbe oziroma vladnega programa. Doslej so sodelovanje v vladi Janeza Janše izrecno zavračale vse stranke razen NSi in SNS, a v tem primeru Janša ne bi imel dovolj glasov za potrditev vlade v parlamentu. 

Medtem skuša zbrati potrebno večino v bodočem parlamentu tudi predsednik druge najmočnejše stranke LMŠ Marjan Šarec. S SMC Mira Cerarja in ZAB Alenke Bratušek se je povezal v t. i. levosredinski blok.

Na politično zakulisje in tehtanje moči v prihodnjih dneh bo vplivalo tudi konstituiranje novega sklica državnega zbora in iskanje njegovega predsednika. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • marina48 11:24 18.junij 2018.

    Zanjimivo kako ste vsi levaki proti Orbanu, ko pa je vaša vlada v odhodu podpisala z njimi financiranje 2tira. Se pravi po vaše enkrat je ok drugič pa ni, odvisno kdo je na drugi strani ali kako?

  • dragec 10:24 18.junij 2018.

    Orbanov denar je čist, kakor pleškova / albanska rit

  • jakob 09:12 18.junij 2018.

    Kaj je Janša obljubil Urbanu v zameno za posporo-ugodnosti v luki Koper in na železnicah?