Slovenija
14489 ogledov

Janša o vodenju vlade: V SDS jaz nisem edina opcija!

Janez Janša SDS Saša Despot
Janez Janša po srečanju s predsednikom Borutom Pahorjem: Jaz nisem edina opcija za mandatarja. Bi se levosredinske stranke pogovarjale z SDS, če bi vlado prevzel kdo drug?

"Stranka SDS je stranka, ki obstaja nekaj desetletij, v naših vrstah so kolegice in kolegi, ki bodo v naslednjih desetletjih vodili slovenske vlade, tako, da jaz nisem edina opcija," je na novinarsko vprašanje, ali bi bil pripravljen mandatarsko mesto prepustiti komu drugemu, odgovoril Janez Janša. Prvak SDS se je danes sestal s predsednikom države Borutom Pahorjem in vnovič napovedal, da bo vabilo na pogovore poslal vsem strankam, ki so se uvrstile v parlament. 

Han: Najverjetneje se bomo za vabilo zahvalili

V stranki SD, ki je na nedeljskih parlamentarnih volitvah zasedla tretje mesto, še niso prejeli uradnega vabila Janeza Janše na pogovore o oblikovanju koalicije. "Najverjetneje se bomo za vabilo zahvalili, sicer pa počakajmo na razvoj dogodkov, zagotovo pa bo oblikovanje koalicije zelo naporno," pravi Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD, ki je bil neuradno imenovan tudi že za vodjo poslanske skupine v novi sestavi parlamenta.

"Predčasne volitve za državo ne bi bile dobre. Novo vlado potrebujemo relativno hitro," pravi Han in dodaja: "Prav tako bi bile nove volitve velika finančna obremenitev za stranke, vendar pa menim, da je stranka SD na terenu in kondicijsko zelo močna." SD bo imel v novem parlamentu deset poslanskih sedežev, kar je štiri več kot v sedanji sestavi.

Volitve 2017 Romana Tomc | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Neuradno: SMC bi šel v koalicijo z SDS, če bi bila mandatarka Romana Tomc

"O uradnih stališčih, ki jih bo stranka zavzela glede oblikovanja nove koalicije, se bomo začeli pogovarjati prihodnji teden," pravi Anuša Gaši, vodja odnosov za stike z javnostmi na stranki SMC, ki je na volitvah zasedla četrto mesto in bo imela v parlamentu 10 poslancev, 26 manj kot v sedanjem mandatu. Na vprašanje, ali bodo sprejeli vabilo na pogovore z zmagovalcem volitev Janezom Janšo, po besedah Gašijeve še nimajo odgovora.

Neuradno naj bi bili v stranki naklonjeni možnosti za koalicijo z SDS v primeru, da Janša za mandatarko postavi zmerno Romano Tomc, evropsko poslanko in kandidatko SDS za predsednico države. Vendar Gašijeva to zanika: "Gre za špekulacije, ki nimajo nobene veze z našo stranko. Nobena taka odločitev ni bila sprejeta."

Se pa je predsednik stranke Miro Cerar danes sestal s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem.


"Najprej se moramo pogovoriti, videti, kje je volja. Če je volja, gremo dalje. Mislim, da volja je," je po pogovorih dejal Šarec.

Marjan Šarec Prevzema pobudo Volitve 2018 Šarec s pismom o sodelovanju vseh strank, razen SDS

Levica bi na predčasnih volitvah še pridobila

Skopi s komentarji so zaenkrat še v Levici, ker bodo imeli devet poslancev, štiri več kot doslej. Pojasnjujejo le, da še niso prejeli nobenega vabila na razgovore, prav tako ne pisma Marjana Šarca.

Levica, ki velja za drugo zmagovalko nedeljskih volitev, napoveduje, da bo vztrajala pri izstopu iz Nata ter dvigu minimalne plače na 700 evrov. Po mnenju analitikov je Levica edina stranka, ki bi lahko tvegala predčasne volitve in lahko še precej pridobila. V Levici teh ocen ne komentirajo.

Alenka Bratušek na soočenju predsednikov strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Če ima kdo kaj pokazati, je to Alenka Bratušek"

V Stranki Alenke Bratušek na vprašanje, ali se bodo s predsednikom SDS Janezom Janšo sploh sestali, niso želeli komentirati. "Koalicija se ne sklepa preko medijev," poudarjajo.

Kot tudi v drugih strankah, vabila Janeza Janše na pogovor še niso prejeli, prav tako pa na njihov naslov danes dopoldne še ni prišlo pismo, ki ga je napovedal Marjan Šarec.

Stranka Alenke Bratušek se je na volitvah odrezala precej bolje, kot je kazalo še nekaj tednov pred volitvami. Dobili so pet poslanskih mandatov. Predčasnih volitev se ne bojijo, menijo, da bi stranka, če bi volitve ponavljali, lahko dobila še več kot na nedeljskih volitvah. "Če ima kdo kaj pokazati, je to Alenka Bratušek," menijo v stranki.

Pahor, Janša Volitve 2018 Pahor si želi, da bi vlado sestavil Janša

Janša bi lahko menjal kožo ...

V stranki Desus pravijo, da se bodo o tem, ali se bodo na vabilo Janeza Janše odzvali, začeli pogovarjati danes, vendar pa je glede na stališča iz predvolilne kampanje, kot pravijo v stranki, to malo verjetno, saj bi izpadli neresni.
Stranka Desus je izgubila šest poslanskih mandatov in se uvrstila na osmo mesto, za Stranko Alenke Bratušek. "V stranki moramo presoditi, ali se vidimo v koaliciji ali opoziciji, je pa res, da v poziciji za stranko ne moremo veliko narediti," pravi Franc Jurša, vodja poslanske skupine.

Karl Erjavec in Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Mogoče je tudi to presenečenje, Romana Tomc je bila v času volitev precej izpostavljena," glede tega, da bi Tomčeva prevzela mandatarsko mesto, pravi Jurša, ki pa se boji, da bi Janša kljub temu z ozadja vlekel vse niti. "Janez Janša bi se prelevil kot kača, menjal kožo, vendar bi še naprej vlekel niti z ozadja," meni Jurša in obžaluje, da Janša ni prej sprevidel, kam vodi njegov način kampanje.

Spremeniti se bomo morali oboji

"Janša je izkušen politik, ki bi znal voditi vlado, gre pa za vprašanje odnosov," poudarja Jurša. "Enkrat bomo morali to presekati, ne le eni, pač pa oboji," poudarja Jurša. Glede tega, kako bi se stranka odrezala na predčasnih volitvah, so mnenja v Desusu deljena, Jurša pa ocenjuje, da to zanje ne bi bilo dobro.

Komentarjev 32
  • ginko 00:57 09.junij 2018.

    "glede tega, da bi Tomčeva prevzela mandatarsko mesto, pravi Jurša, ki pa se boji, da bi Janša kljub temu z ozadja vlekel vse niti."Janez Janša bi se prelevil kot kača, menjal kožo, vendar bi še naprej vlekel niti z ozadja,"meni ...prikaži več Jurša in obžaluje, da Janša ni prej sprevidel, kam vodi njegov način kampanje." / Od osamosvojitve vleče vse niti iz ozadja murgelska udbomafija. Za vas je to tovariš Jurša pravilno in odlično za ukradeno državo, V tej vpregi ste tudi vi, ker ne vidite te mafije.

  • Franjo Erman 19:53 08.junij 2018.

    janšev sds ne spada v parlament, vseeno kdo ga zastopa

  • dragec 13:42 08.junij 2018.

    Urška potrebuje jebača, JJ je prestar, sicer, lahko pa liže