Volitve 2018
7407 ogledov

Šarec s pismom o sodelovanju vseh strank, razen SDS

Marjan Šarec Anže Petkovšek Marjan Šarec na sedežu stranke LMŠ na dan parlamentarnih volitev.
Po nedeljskih parlamentarnih volitvah se, kot kaže, krepijo pogovori med političnimi strankami, ki so prišle v parlament.

Relativni zmagovalec, predsednik SDS Janez Janša, je že napovedal, da bo k sodelovanju povabil vse stranke. Povezovalno pobudo bo očitno prevzel tudi drugouvrščeni, predsednik LMŠ Marjan Šarec s pismom o nameri o sodelovanju.

Mediji so že poročali, da naj bi se Šarec v teh dneh že pogovarjal s predsednikom SMC Mirom Cerarjem in Alenko Bratušek. Zdaj pa naj bi stranke od Šarca dobile tudi pisno povabilo k sooblikovanju predloga o sodelovanju pri nekaj ključnih programskih točkah. Po nekaterih informacijah naj bi pismo Šarec najpozneje v petek poslal vsem strankam z izjemo SDS.

Stranke sicer povolilnih aktivnosti in pogovorov praviloma ne komentirajo. Dnevnik je danes poročal, da naj bi se v torek srečala tudi Cerar in Bratuškova. Pred mikrofon sta danes stopila predsednik SD Dejan Židan in vodja poslanske skupine Matjaž Han, ki je bil ob današnjem srečanju z na novo izvoljemi poslanci, je bil na to mesto imenovan ponovno. Židan je povedal, da doslej ni prejel še nobenega vabila, niti od Janše niti od Šarca, da pa še naprej drži, kar so zagotavljali v predvolilni kampanji, da z Janšo v koaliciji ne bodo sodelovali.

V četrtek se bosta na neformalnem pogovoru srečala predsednik republike Borut Pahor in Janša, govorila bosta o možnostih oblikovanja koalicije.

Janša je v prvem povolilnem televizijskem intervjuju zatrdil, da bo storil vse, da oblikuje stabilno vlado. Za Nova24TV je v torek izrazil prepričanje, da vlada brez SDS glede na rezultat volitev ni možna. Je pa po njegovem mnenju možna bolj ali manj prepričljiva krinka za vladanje, za katero bodo dejansko vladali lobiji birokracije in tajkunskega kapitala.

Janez Janša Urška Bačovnik Janša SDS Intervju Slovenija Janez Janša: Vlada brez SDS ni možna

Povedal je, da bo k pogovorom za sestavo vlade povabil vse stranke, tudi tiste, ki že zdaj zatrjujejo, da ne bodo šle v vlado, osnova za pogajanja pa bo program. Če mu vlade ne bi uspelo sestaviti, pa ne bo imel nič proti, če jo sestavlja kdo drug, je še dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 46
  • mokica 07:56 08.junij 2018.

    Šarec ne sme dovoliti ,da bi Janša bil predsednik vlade,v takem primeru bi Šarec izgubil položaj ,za katerega Šarec itak nima znanja v politiki , je pa dober za humor,katera bo RS znana po vic-u. Sestava vlade je SDS ,LMŠ,SNS in NSi.

  • Dav Lob 07:08 07.junij 2018.

    Ta clovek je tak antipaticen'pa kaj mu ni se noben povedal ,da ni za v politiko

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 07:05 07.junij 2018.

    bravo Šarec politik akcije......Janša in njegovi so si pa sami kopali grob z fašističnimi izjavami