Slovenija
26163 ogledov

Janez Janša: Vlada brez SDS ni možna

Janez Janša Urška Bačovnik Janša Romana Tomc SDS Saša Despot
V 45-minutnem intervjuju je Janša trikrat poudaril, da k oblikovanju nove koalicije vabi vse stranke.

"Mislim, da vlada brez SDS, glede na volilni rezultat, ni možna," je v torkovem televizijskem intervjuju dejal Janez Janša, predsednik SDS, ki je na nedeljskih volitvah dobila največ glasov. "To bi bilo neodgovorno do volivcev,"  je dejal Janša, ki se čudi, da se "kot alternativa vladi, ki bi jo sestavil SDS, postavlja grupacija, ki je ravnokar razpadla in zaradi česar smo morali na predčasne volitve".

Janez Janša se je po nedeljskem povolilnem nagovoru prvič pred kamerami pojavil na Novi24. V 45-minutnem intervjuju je kar trikrat poudaril, da bodo v SDS na pogovore povabili vse stranke, ki so se uvrstile v parlament, tudi tiste, ki sodelovanje s SDS zavračajo. "SDS bo naredil vse, da prepreči nove predčasne volitve," je bil jasen Janša.  Ali bodo vlado lahko sestavili ali ne, pa je po njegovem mnenju odvisno od tistih, ki jih vabijo na pogovore. SDS bo na koalicijskih pogajanjih vztrajal pri spremembi političnega sistema, je še napovedal Janša. 

"Včeraj sem se posvetil družini. Črtomirja sem peljal v šolo, z Jakobom pa sva šla kupit plišastega mucka, ki si ga je že dolgo želel."

"Ne bomo se pogovarjali, kaj je tvitnil Luka Mesec"

"Pogovarjali se bomo resne teme, ne tega, kaj je kdo tvitnil," je dejal Janša, ki RTVS in POP TV očita, da sta v predvolilnih soočenjih največ pozornosti namenjala izmišljenim ali nepomembnim temam. 

Janez Janša Urška Bačovnik Janša SDS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Teme, ki so nepomembne, odvlečejo ljudi vstran od volitev," je poudaril Janša, ki misli, da sta javna in komercialna televizija načenjali nepomembne teme namerno, da bi znižali volilno udeležbo in tako odprli prostor "za sestavljanje koalicijskih kombinacij mimo ljudstva". Da je javna televizija zadnje soočenje prepustila komercialni, pa bi, kot meni Janša, morali preiskati organi pregona.

"Med prvimi smo prejeli čestitke predsednikov iz sosednjih držav."

"Obravnavajo naj nas po enakih vatlih"

Voditelja sta vprašanjem na temo javne in komercialne televizije namenila vseh prvih 15 minut, Janša pa je televiziji obtožil, da sta prirejali tekmovanja v izključevanju ter da so bile teme obravnavane pristransko. Medtem ko je bilo veliko govora o kreditu, ki ga je najela SDS, vprašanj na temo pranja iranskega denarja in odpisa Jankovićevega kredita, niso načenjali, je dejal Janša.

"Končno se je izkazala pravica"

"Te obtožbe so absurdne, ne da nisem nič naredil narobe, nič nisem naredil s tem v zvezi," je glede svoje vpletenosti v afero Patria dejal Janša in poudaril, da je prav zaradi afere Patria na volitvah 2014 slavila SMC. "Zdaj  se je ta stranka stehtala, dobila 10 mandatov in upam, bo prišlo v SMC do samorefleksije, novega začetka, da ne bodo več živeli v iluziji, da so dobili 36 mandatov, ker so bili tako dobri, ampak, ker so nas izločili."

Miro Cerar in Janez Janša | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek

"Mislim, no, zresnimo se!"

Janša ne razume kritik na račun ameriškega predsednika Donalda Trumpa zaradi njegove izjave "America first" (Amerika prva) in poudarja, da bodo prav tako pri SDS Slovenijo postavljali na prvo mesto. "Za to, kar je pomembno za naše državljane, se res ne bomo opravičevali. Zadnje tedne smo bili kar pod pritiskom, ker so nam očitali, da je to, kar zagovarjamo, nacionalistično in skrajno. Mislim, no, zresnimo se!"

"V SDS se je v času predvolilne kampanje vključilo več ljudi, kot jih je bilo na zborovanju prejšnji teden"   

SDS bo znižal kazni za prometne prekrške

"To je popolno noro, gre za običajno kasiranje od ljudi," je Janša komentiral višine kazni za nekatere prekrške v prometu. "Kazni za prekrške, kjer ne ogrožaš ljudi, so višje kot v primerljivih državah. Mi bomo to sinhronizirali," je napovedal.

Uvajanje principa Marije Terezije

Pri sprejemanju novih predpisov bi Janša uvedel princip Marije Terezije oziroma Franca Jožefa in bi vsak nov zakon dal prebrati kmetu ali obrtniku. "Če ga on ne bi razumel, bi ga popravili, ne pa da imamo zakone, ki jih ne razumejo še tisti z doktoratom prava in razlagajo različno," je ponazoril Janša. Število predpisov bo SDS reduciral tako, da bo ob sprejetju vsakega novega ukrepa razveljavil dva stara, je pojasnil Janša. 

"Skeptičen sem do zaključnih govorov, na TVS so me prekinili z odjavno špico, na Pop TV pa je Zgončeva tako krilila z rokami, da me je postalo strah."

Vidi se tudi v opoziciji

"Če bo kdo drug sestavljal vlado, naj jo sestavi, nimam nič proti," Je Janša strnil zaključne misli. "Tudi v opoziciji bomo kot stranka z največ mandati delali v korist Slovenije," je zaključil Janša in svojim volivkam in volivcem obljubil, da jih ne bo razočaral. 

Komentarjev 69
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:09 06.junij 2018.

    Pizda vas boli,kanede potomci Rupnika in Rožmana :)))))))))))))))))))))))))))))))))

  • janez60 18:36 06.junij 2018.

    Vsi bodo lahko razumeli zakone, problem razumevanja bo primskovški intelektualec Branko.

  • Žurnalček 18:34 06.junij 2018.

    Si predstavljate krojaškega mojstra Tanka , kot ministra za zunanje zadeve ! EU bi mislila da pri nas štejemo šele 1950 let po Kristusu !