Volitve 2018
9319 ogledov

Politični velemojster proti začetniku, ki ima boljše karte

Marjan Šarec
1/2
Anže Petkovšek Marjan Šarec na sedežu stranke LMŠ na dan parlamentarnih volitev.
Parlament še nikoli ni bil tako pisan, sestava vlade pa najbrž nikoli težja.

Mandat za sestavo vlade bo skoraj gotovo dobil relativni zmagovalec Janez Janša, a bo imel, tudi če ne bo kdo prelomil predvolilne obljube, s sestavo vlade izjemno težko delo, čeprav je SDS zmagala v vseh volilnih enotah. 

Skupaj z NSi in SNS bi zbral le 36 glasov, vsaj deset manj kot jih potrebuje za parlamentarno večino. Če bi se jim pridružil Karl Erjavec, ki je to možnost po razglasitvi rezultatov znova zavrnil, bi imel Janša le 41 glasov.

Najbolj elegantno bi Janša vlado sestavil z Listo Marjana Šarca, a je ta to včeraj znova izrecno zavrnil, spomnimo tudi, da ga je Janša na soočenju postavil na laž glede tega, ali sta se kdaj srečala, kar je Šarec kasneje označil kot zlorabo zaupanja. Šarec je dejal, da na tem, ali držijo besedo ali ne, stoji kredibilnost stranke. 

 | Avtor: volilna-napoved.si volilna-napoved.si

Ob tem velja omeniti, da Erjavec in Alenka Bratušek nista bila izvoljena v parlament in ju tako po izteku nadomestila ne čaka služba, kar pomeni, da bi lahko bila bolj naklonjena ponujeni ministrski službi kot če bi imela zagotovljeno poslansko plačo. 

 | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Ne bi bilo dovolj niti, če bi Janša uspel prepričati SD ali SMC, v tem primeru bi imeli skupaj z NSi 42 glasov, če bi prepričali še Erjavca, ki ni bil izvoljen za poslanca, pa bi imel šibko vladno večino 47 glasov, z SNS pa 46 glasov. Sami presodite, kako verjeten je ta scenarij, po naši oceni je še najbolj spravljive izjave sinoči dajal Miro Cerar, ki je dejal, da jih zanima razvojno naravnana koalicija. 

Politični poker za začetnika

Morebitna leva vlada je bolj verjetna, a bo za novinca v državni politiki Marjana Šarca velik izziv, saj bo v njej, če jo bo uspel sestaviti, toliko strank, kot še nikoli. V govoru je Šarec izrazil prepričanje, da bodo imeli priložnost sestaviti vlado. Prvo vprašanje je, ali je mogoče pri sestavljanju vlade računati ne Levico, ki ima zelo radikalen program. Luka Mesec je sinoči na vprašanje naše novinarke dejal, da bodo vstop v vlado pogojevali z referendumom za izstop iz Nata. 

 | Avtor: volilna-napoved.si volilna-napoved.si

Karel Erjavec Volitve 2018 Neverjetno, Karl Erjavec ostal pred vrati parlamenta

Brez Levice lahko leve stranke zberejo 43 glasov, če se LMŠ pridružijo SD, SMC, SAB in še Desus. Pet strank tako nima večine, potrebna je še šesta, bodisi Levica ali NSi. Ta ima precej drugačen program kot LMŠ, kaj šele druge stranke, s katerimi bi v tem primeru sedela v vladi, lahko pa prispeva sedem glasov za stabilno večino 50 glasov. Šarec je sicer sinoči dejal, da si želi sredinske vlade, kar nakazuje, da si v vladi želi prav NSi. "Jutri je povolilni ponedeljek, ampak klicev, ki so jih nekateri napovedovali, ne bo," je dejal Šarec. Janša je v enem izmed soočenj namignil, da v ponedeljek po volitvah pokličejo tudi tisti, ki ga pred tem hudo kritizirajo. 

Če bi se Šarec namesto za NSi odločil za SNS in jih prepričal, bi imela njegova vlada 47 glasov.

Različne koalicije lahko sami preigravate na spletni strani volilna-napoved.si

Sestavljanje vladne koalicije bo mukotrpno

Sestavljanje vladne koalicije bo dolgotrajno in mukotrpno, ne glede na to, ali bo vlado sestavljal zmagovalec volitev prvak SDS Janez Janša ali drugouvrščeni Marjan Šarec, sta se za STA strinjala politična analitika Alem Maksuti in Matevž Tomšič. Presenetila ju je vrnitev SNS v parlament, kar Tomšič pripisuje predvsem splošnemu antimigrantskemu duhu v Evropi.

Na potezi je najprej predsednik države, ki se bo po posvetu strank moral odločiti, komu bo najprej ponudil možnost za sestavo vlade, je poudaril Maksuti. Slednje bo po njegovih besedah še dodatno zapletel preboj Stranke Alenke Bratušek in SNS v parlament, ker bo s tem otežena pot do 46. poslanca, potrebnega za vladno večino.

Janez Janša Urška Bačovnik Janša SDS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Janša bo imel velik izziv na svojo stran pritegniti še kakšno stranko, ki je nazorsko opredeljena bolj levo od centra, vse po vrsti so namreč zatrjevale, da z njim ne bodo šle v koalicijo", je opozoril Tomšič in dodal, da bo po volitvah situacija vendarle drugačna ter da si lahko marsikdo še premisli. Tudi če se bo sestavljala nekakšna "antijanševska" koalicija strank levega pola, bo situacija podobno zapletena, saj je parlamentarna levica precej razpršena in bo za parlamentarno večino verjetno potrebnih šest strank, je poudaril Tomšič.

Leva vlada bi bila še bolj nestabilna in disfunkcionalna kot Cerarjeva

Ta koalicija bo morala vključevati tudi stranko Levica, ki je po Tomšičevih besedah zelo radikalno, celo "neokomunistično" usmerjena in je zato z nekaterimi strankami, ki bi tudi bile v tej koaliciji, celo nekompatibilna. "Na eni strani imamo denimo Marjana Šarca, ki zagovarja ograjo na meji, na drugi strani pa Levico, ki zagovarja politiko odprtih meja," je pojasnil Tomšič. Taka koalicija bi bila po njegovih besedah še bolj nestabilna in disfunkcionalna, kot je denimo bila Cerarjeva.

Rezultat volitev Maksutija ni presenetil, saj so javnomnenjske ankete napovedovale relativno podobne deleže glasov. Presenetil pa je ponovni prihod SNS v parlament, kar Tomšič pripisuje predvsem dejstvu, da je ta stranka ujela nekakšen pravi val, migrantska problematika pa je samo voda na mlin takim strankam, je prepričan. "Vodja stranke SNS Zmago Jelinčič je bil dovolj spreten, da je uspel to izkoristiti," je dodal.

Usodna napaka desnih strank

Vstop stranke Alenke Bratušek v parlament je Maksuti označil kot uspeh, ponovni poraz SLS pa kot še en korak v smeri odpisa ljudske stranke, ki bo končala na političnem smetišču zgodovine. Tomšič je tak rezultat obeh strank pripisal predvsem veliki medijski pozornosti, ki je je bila deležna Alenka Bratušek, nastopala je v praktično vseh soočenjih. To ni mogoče reči za stranko SLS, čeprav ima formalno status parlamentarne stranke, ker je njen poslanec v Evropskem parlamentu, je povedal Tomšič. Po njegovem mnenju so manjše desne stranke naredile usodno napako, ker niso želele oblikovati kakšne predvolilne koalicije, ki bi jim tako omogočila boljše možnosti za vstop v parlament.

Če Erjavec in Bratuškova ne bosta ministra, strankama grozi politični propad

Poraženci volitev so po besedah Maksutija tisti, ki bodo ostali v opoziciji. Vsi ostali lahko samo pridobijo. Slabo se bo pisalo tudi strankam, katerih predsedniki ne bodo v parlamentu. Če te stranke ne bodo v vladi, in če njihovi predsedniki ne bodo ministri, se jim lahko namreč zgodi politični propad, je opozoril. Podobno Tomšič vidi več poražencev na teh volitvah. Zanj so to predvsem stranke, ki so dosegle manjši rezultat od prejšnjega ali napovedanega.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 34
  • Rudnik12 02:29 06.junij 2018.

    Sarec, zelenec bi moral bti vesel, da ga Jj sploh poklice k sodelovanju. A g . Sarca vidite na evropskem parketu ko bo treba zastopati naso drzavo in predsedovati EUcez 2 let. Ali bomospet vlagali neskoncne vsote denarja da bo ...prikaži več iz vas po 2 letih prisel kolikor tolik spdoben politik. Cerarju je to uspelo sele proti koncu mandata. Vse na racun davkoplacevalskega denarja. Drago izpopoljnjevanje v politiki. 6 popravcev na srednji lesarski pa Serpentinsek. Pa ena sama pragmaticnost in trma.

  • zafowula 16:19 04.junij 2018.

    Google mi plača € 7283 do € 8257 na mesec za spletno delo od home.i so v tem mesecu ustvarili € 29624 spletnega dela od doma. Večina posebnih stvari je zelo zanimivo, da je delo samo preveriti nekaj spletnih strani ...prikaži več in nič drugega. Uživajte ves čas in denar svoboden, tudi neverjetnaa karieraa v življenju .... Oglejte si več tukaj ........ ❥ ❥❥ ❥❥❥ www.Money46.Com

  • komentator50 15:15 04.junij 2018.

    Pa kaj mi pomaga,ta pirova zmaga,ko ne morem vladat k'r sam,k'r sam(po slovenski narodni)