Volitve 2018
5070 ogledov

Nikoli ne bo jasno, ali se kdo ne bi rokoval z Janšo

Janez Janša Urška Bačovnik Janša SDS
1/4
Saša Despot
Zmagovalec volitev Janez Janša je imel zelo dolg in spravljiv govor. V novinarsko središče ga ne bo.

"Volivci so povedali svoje. Hvala tistim, ki ste volili SDS, stranko, ki želi slovenskega človeka postaviti na prvo mesto. Mnogokrat smo se borili sami proti vsem. Kljub temu smo dosegli rezultat, ki višji, kot vsota glasov najbližjih dveh zasledovalcev," je v prvem govoru po zmagi na volitvah dejal Janez Janša. Zmagoviti govor je bil sicer precej dolg, poudaril pa je, da je SDS skrbela za več kot 80 tisoč beguncev ter napovedal, da bodo na pogovore o oblikovanju vlade povabili vse stranke, saj so se pripravljeni resno pogovarjati na osnovi programa. "Kdor pride na obisk, naj s seboj prinese program," je dejal Janša. 

Janša se je sicer odločil, da ne bo šel v novinarsko središče, ki je letos na Gospodarskem razstavišču. Tam se navadno srečajo, rokujejo in imajo nagovor vsi udeleženci volitev. 

"Hvala tistim, ki niso nasedali tistim, ki so želeli program SDS iztiriti. Vse, kar smo povedali v kampanji ostaja naša zaveza. SDS je odprta za sodelovanje. Pred Slovenijo je čas, ko bo sodelovanje potrebno. Naša vrata so odprta za vse. V naših vladah so vedno sodelovali tisti, ki so želeli dobro za Slovenijo. Nekaterim tega strici niso dovolili, so pa bili zraven pri partnerstvu za razvoj. Žalosti me, da v vsej kampanji ni bilo narejene raziskave o razlikah med vodenjem države, ko smo bili na čelu mi oziroma levica. Samo SDS je, ko je vodila vlado, je opoziciji ponudila mesta v nadzornih svetih in s tem nadzor na delovanjem podjetij v državni lasti. Čeprav so se takrat dogajale tudi napake, ki jih obžalujemo, opozicija ne more reči, da takrat ni imela možnosti nadzora," je povedal Janša. 

Pri poročilih se zdi, kot da smo obkroženi s sovražniki

"Mi vemo, kateri so problemi, ki jih moramo rešiti. V zdravstvenem sistemu so potrebne urgentne rešitve, da se vzpostavi red. Tukaj so zunanji izzivi; slovenska moč v mednarodni skupnosti je opešala. Ko pogledaš večerna poročila se zdi, kot da bi bila Slovenija obkrožena s sovražniki, ne pa sosedami. Če bo SDS vodila vlado, bomo izkoristili prednosti, ki nam jih daje članstvo v EU. Povezali bi rojake v zamejstvu in izkoristili geostrateški položaj Slovenije," je v zelo spravljivem govoru dejal Janša. 

Janez Janša SDS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Pomembna je migracijska kriza, ki je za Slovenijo velik izziv. Kdor misli, da je Slovenija le tranzitna država, naj se vpraša, od kod se ti ljudje vračajo. SDS zagovarja solidarnost. Ko smo bili v vladi in je SDS vodila resor, ki skrbi za begunce, smo v Sloveniji poskrbeli za 80 tisoč beguncev iz BiH. V času, ko je bil BDP Slovenije bistveno nižji. Treba je ločiti med tistimi, ki bežijo pred smrtjo in tistimi, ki iščejo koristi v bogatih evropskih mrežah. Kdor tega ne vidi, spregleduje ključen problem, s katerim se sooča EU. Že v času največjega migrantskega praga smo voditelje EU poskušali dopovedati, da je treba ljudem, ki prihajajo v EU iskati boljše življenje, ponuditi boljše življenje doma. O tem v času kampanje ni bilo priložnosti govoriti. Ta problem se je izkorišča lo le za blatenje SDS," je dejal Janša. 

Janez Janša Urška Bačovnik Janša Romana Tomc Anže Logar SDS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Poudaril je tudi, da so v času kampanje razdelili na desettisoče slovenskih zastav. "Veselimo se naslednjega državnega praznika, ko bo Slovenija prvič, od kar praznujemo, odeta v barve slovenske zastave, ker so to edine barve, ki so od vseh, ki nikogar ne izključujejo in na katere smo ponosni." 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 07:42 04.junij 2018.

    Tko lep govor je mel,da sem se kar zjokal,veliko potomcev Rupnika in Rožmana pa je imelo pod stolom lužco!Zdej bi se pa ta gnoj spravil in sodeloval,ko je ugotovil,da tut slučajno ne more bit predsednik vlade,saj nihče noče z njim ...prikaži več v koalicijo,mogoče edino Tonin,ampak vseen premalo!

  • Avatar praufo
    praufo 21:56 03.junij 2018.

    "nikoli ne bo jasno ali se kdo ne bi rokoval z janšo" ... kaj sploh pomeni ta stavek? a lahko tisti, ki je to napisal, razloži kaj to pomeni? zelo zanimivo koliko je besed o sovražnem govoru in izključevanju, tukaj ...prikaži več pa taka izjava ... mediji ste res enkratni in potem se čudite zakaj nova24 in kaj vse tam pišejo