Slovenija
813 ogledov

Janša danes pove, ali bo sprejel mandatarstvo

Pahor, Janša Saša Despot predsednik republike Borut Pahor je sprejel Janeza Janšo, predsednika SDS, ki je na predčasnih državnozborskih volitvah dobila največ glasov
Pahor bo Janši danes ponudil možnost za sestavo vlade.

Danes po 14. uri bo znano, kako glede sestavljanja nove koalicije razmišlja relativni zmagovalec volitev Janez Janša. Janšo bo namreč drugič po volitvah sprejel predsednik države Borut Pahor in mu ponudil kandidaturo za mandatarstvo. Za to se je Pahor odločil, ker je po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin ugotovil, da nihče nima večinske podpore parlamenta, zato bo kandidaturo podelil relativnemu zmagovalcu.

Borut Pahor, predsednik republike, in Matej Tonin, predsednik državnega zbora Koalicija Slovenija Pahor: Potrebne večine nima nihče, Šarcu več manevrskega prostora

Kaj bo naredil Janša?

Janez Janša Urška Bačovnik Janša SDS | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kot je znano, je janša po prvem sestanku pri Pahorju napovedal, da v primeru, če se v DZ oblikuje neka druga večina, kandidature ne bo sprejel.
Trenutno ne Šarec ne Janša nimata večinske podpore, zato je veliko vprašanje, kaj bo zdaj storil Janša. Kandidaturo za mandatarstvo lahko zavrne takoj, lahko pa poskuša sestaviti vlado in če mu ne uspe, jo lahko vrne kasneje. 

Pahor bo Šarcu dal več manevrskega prostora

Če bo Janša kandidaturo za mandatarstvo zavrnil že danes, bo predsednik Pahor počakal do izteka 30 dnevnega roka za predložitev kandidata parlamentu in tako dal več manevrskega prostora predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu, ki se z SD, SMC, Stranko AB, DeSUSom in NSi skuša dogovoriti za sestavo koalicije. Ta rok se izteče 23. julija.

NSi postavil ultimat

Matej Tonin, predsednik državnega zbora | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Predstavniki petih strank, ki se pogovarjajo o koalicijski pogodbi, se bodo danes in jutri sestali na ravni vodij pogajalskih skupin, v soboto pa se bodo ponovno sestali predsedniki omenjenih strank. V ponedeljek poteče rok, ki ga je za nadaljevanje pogajanj določil NSi, ki v koalicijski pogodbi zahteva bolj konkretizirane cilje. Kot napoveduje Tonin, se bodo, če se to ne uresniči, v ponedeljek "zahvalili in poslovili". NSi pa se v Janševi koaliciji ne vidi skupaj z Jelinčičevo SNS.

Komentarjev 2