Slovenija
4133 ogledov

Pahor: Potrebne večine nima nihče, Šarcu več manevrskega prostora

Borut Pahor, predsednik republike, in Matej Tonin, predsednik državnega zbora Saša Despot
Predsednik republike Borut Pahor bo v primeru, če od nobenega od potencialnih mandatarskih kandidatov ne bo dobil soglasja h kandidaturi, počakal do 23. julija, preden bo o tem obvestil DZ.

"Po posvetovanjih, ki sem jih opravil s predsedniki poslanskih skupin, sem dolžan ugotoviti, da nihče ne uživa potrebne večine za izvolitev na položaj predsednika vlade," je po današnjem sestanku z začasnim predsednikom državnega zbora Matejem Toninon povedal predsednik države Borut Pahor.

"V takih okoliščinah bom povabil predsednika stranke, ki je dobila največ poslanskih mest k temu, da da soglasje kot kandidat za predsednika vlade," dodaja Pahor, ki se bo z Janezom Janšo ponovno sestal jutri ob 14. uri.

Borut Pahor, predsednik republike | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Jutri bo torej znano, kako glede sestavljanja koalicije razmišlja Janez Janša, ki lahko kandidaturo tudi zavrne ali pa sprejme in soglasje za sestavo vlade vrne kasneje, če mu vlade ne uspe sestaviti. Janša je že po prvem srečanju povedal, da ne namerava sprejeti kandidature, če se bo v DZ oblikovala neka druga večina. "Z njim se bom posvetoval, kaj je nabolje narediti v okoliščinah, ko nihče ne uživa zadostne podpore za sestavo vlade," pravi Pahor.

Šarcu bo pustil več manevrskega prostora

Če Janša soglasja ne bo podal, bo Pahor počakal do izteka 30 dnevnega roka, ki se izteče 23. junija in šele nato državnemu zboru sporočil, da v prvem krogu ne more predlagati nobenega kandidata za mandatarja. "S tem bom dal dodaten manevrski prostor tistim, ki se trudijo za pridobitev politične večine," pravi Pahor.

V drugem krogu lahko mandatarja predlagajo predsednik republike ali poslanske skupine. Če bo Janša soglasje v prvem krogu umaknil, Pahor ne bo v drugem krogu predlagal svojega kandidata, ker se želi izogniti ustavno spornemu ravnanju.

Peterica strank SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS se je danes ponovno sestala, vendar so se po srečanju zavili v molk. Matej Tonin, predsednik NSi, ki ni zadovoljna z osnutkom pogodbe, ki ga je LMŠ posredovala v začetku tedna, kot je dejal "koalicijskega dogajanja ne bo komentiral".

NSi dal čas do ponedeljka

V NSi menijo, da je osnutek koalicijske pogodbe premalo dodelan in brez konkretnih zavez. S tem se strinjajo tudi v SD in SMC. Pogajalci NSi so si dali čas še do ponedeljka, da poskušajo doseči več. Če jim ne bo uspelo, se bodo "zahvalili za sodelovanje", je napovedal predsednik NSi Matej Tonin.

V naslednjih dneh bodo sestankovale strokovne skupine po posameznih področjih, predsedniki strank pa se bodo znova srečali v soboto.

Matej Tonin, predsednik državnega zbora | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 11
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 06:57 12.julij 2018.

    načrtno zavlačevanje je raj za kleptomafijo, jaz bi vse akterje, ki delujejo v škodo nam državljanom iin davkoplačvalcem poslal v zapor na Dob.

  • Avatar darklord
    darklord 19:13 11.julij 2018.

    NESPOSOBNEZI IN KLOVNI!

  • jezero 18:48 11.julij 2018.

    Tistih 7 poslancev je Nsi priskrbela še Ljudmila; brez nje bi se luzer Tonin sprehajal brezposeln po Kamniku. Ne da se razumeti, zakaj se združba sploh dogovarja karkoli z njim, saj je zaprisežen Janšev pudl! In kdaj mu bodo odvzeli ...prikaži več začasno funkcijo predsednika Državnega zbora? Teater absurda!