Slovenija
2793 ogledov

Koalicijska pogodba bo projektna z določenimi datumi

Marjan Šarec in Dejan Židan Anže Petkovšek
Šarec in Židan danes še na sestanek k Levici.

"V vsakem primeru bo koalicija imela šest strank," je po današnjem sestanku 5+1 povedala predsednica Stranke Alenke Bratušek Alenka Bratušek. Pod okriljem Marjana Šarca je za mizo danes sedlo pet strank: LMŠ, SMC, SD, DeSUS, Stranka AB in NSi. Po sestanku se je Marjan Šarec srečal še s koordinatorjem Levice Luko Mescem.

Na pogovore k Levici

Če bi ta vlada v nastajanju izrazila namero, da bi politike Levice postavil pred zahteve kapitala, bi bili zainteresirani za sodelovanje, je po srečanju povedal Mesec. "Ker pa očitno gre v drugo smer, ne zavidamo tistim, ki so tam," je odgovoril na vprašanje, ali bi raje videli, da bi bili v skupne pogovore vključeni oni in ne NSi. Mesec je po srečanju sicer ugotavljal, da je vlada, ki jo snuje Šarec, precej jasna: "združena sredina in NSi, brez Levice".

Šarec je na vprašanje, ali je cilj pogovorov z Levico njena podpora pri morebitnem glasovanju o njem kot mandatarju oz. podpora morebitni vladi pod njegovih vodstvom, odgovoril, da je v tem hipu še težko govoriti tako o glasovanju o mandatarstvu kot o sami vladi. "Če si zapiramo vrata že na začetku, potem bomo težko delali," je dejal in dodal, da nenazadnje tak pristop narekuje tudi rezultat volitev. Za ločen sestanek z Levico pa so se odločili "glede na znana stališča, ki so nekako nasprotna z nekaterimi drugimi strankami".

"Naši glasovi ne bodo zastonj"

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec bo po napovedih Mesca predsedniku republike Borutu Pahorju na posvetovanjih o mandatarju sporočil, da se bodo v zameno za podporo mandatarju morali pogovarjati o ključnih projektih Levice, ki bi jih podprla naslednja koalicija.

Na vprašanje, ali bi se lahko zgodilo, da Levica ne bi podprla Šarčeve vlade in Janezu Janši omogočila, da pride na oblast, je Mesec odvrnil, da bi to bil zelo neugoden scenarij. "Ne moremo dati bianco menice vladi, ki bo izvajala nasprotne politike od tistega, ker bi želeli mi. Naši glasovi nikakor ne bodo zastonj," je še dodal.

Levica se je že omenjala kot stranka, ki bi na neki način pomagala koaliciji v nastajanju.

Matej Tonin, predsednik državnega zbora, edini priznava, da se NSi pogovarja na obe strani, tako z Janšo kot Šarcem.

Koalicijska pogodba bo projektna

Stranke 5+1 so Marjanu Šarcu do včeraj posredovale svoje vsebinske predloge glede koalicijske pogodbe, z njihovo obravnavo bodo vodje pogajalskih skupin začeli jutri. Na današnjem sestanku so se predsedniki strank dogovorili, da bo končna koalicijska pogodba strank sredinske vlade projektna.

Koalicijska pogodba tako ne bo dolgo gradivo na stotih straneh, ampak se bodo dogovorili, kateri projekti so ključni za Slovenijo in jih bodo izvajali poleg reševanja tekočih problemov. Če se bodo tako dogovorili, bodo v pogodbi določili tudi datume za uresničitev projektov, je po sestanku pojasnil Šarec, ki je zanikal, da bi se za tako obliko pogodbe odločili zaradi NSi. "To je zato, ker se toliko strank pogovarja, pa tudi časi so taki," je dejal in spomnil, da so bile v preteklosti koalicijske pogodbe na "dolgo in široko napisane", in ostale neuresničene. O kadrovskih rešitvah se po besedah Bratuškove še niso pogovarjali.

Skupno upravljanje ministrstva za zdravje

V Stranki Alenke Bratušek so medtem pojasnili, da bodo vztrajali, da sta dvig pokojnin in reševanje zdravstva v koalicijski pogodbi zapisani kot prioritetni temi. Stranka AB bo tudi predlagala, da glede vodenja ministrstva za zdravje stranke sprejmejo skupno odgovornost. "Predlagamo, da se na ministrstvo za zdravje pošlje ekipa 10-15 ljudi, ki jih bomo poiskali in zagotovili v vseh strankah," je povedala Bratuškova, ki pravi tudi, da imajo v njeni stranki kandidate za "kar nekaj ministrstev".

Pahorju bodo povedali, da so za Šarca

Na posvetovanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem v začetku prihodnjega tedna bo vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič po besedah prvaka stranke povedal, da LMŠ ne bo šla v vlado s SDS in da se pogovarjajo s skupino strank o oblikovanju koalicije. Prav tako bodo Pahorju sporočili, da se z njim strinjajo, da je prav, da relativni zmagovalec na volitvah dobi prvo priložnost kot mandatar.

Da podpirajo sredinsko vlado pod vodstvom Marjana Šarca bo Pahorju sporočil tudi Marko Bandelli, vodja poslanske skupine Stranke AB. 

 

 

 

Komentarjev 10
  • crniovcar 18:04 28.junij 2018.

    mesec ne se dat ,pusti vse u K . naj se znajdejo sami in eni in drugi

  • Avatar Mirko
    Mirko 17:22 28.junij 2018.

    ja res ste bolni a sploh veste kaj pišete , a sploh veste kdo po ustavi prvi dobi možnost sestave vlade , tisti ki mu to naklonijo poslanske skupine ne pa avtomatsko predsednik vlade ali pa stranka , ki je ...prikaži večje dobila največ glasov. Saj vse piše v 111 členu. ustave samo prebrati se mora.

  • Eva_Halley 17:02 28.junij 2018.

    V bistvu sem približno 23-28 tisoč dolarjev vsak mesec za samostojna delovna mesta, ki jih delam doma. Za vsakogar, ki je pripravljen narediti enostavno samostojno delo za 2h-5h vsak dan iz vaše dnevne sobe in hkrati ustvarjati dragocen dohodek ... ...prikaži več Potem je ta delovna priložnost za vass ... Za več podrobnosti .... >>>>>>>> www.WebJob8.Com