Slovenija
6634 ogledov

Levica v podporo manjšinski vladi?

Matej Tonin pred sejo sveta NSi Saša Despot
Marjan Šarec na pogovoru z Levico, NSi se pogovarja na obe strani. Cerar kot skupni kandidat desnega bloka za predsednika parlamenta.

Miro Cerar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Pet dni pred prvo sejo državnega zbora intenzivna pogajanja glede tega, kdo bo zasedel mesto predsednika parlamenta, še tečejo. Najbolj naj bi si to funkcijo želel sedanji predsednik vlade Miro Cerar. "Naš predsednik bo predlagan kot skupni kandidat leve sredine, če se bomo uspeli dogovoriti o nadaljnjem sodelovanju," je danes povedal predsednik poslanske skupine SMC Igor Zorčič.

Predsednik DZ je po protokolu drugi najpomembnejši človek v državi. Izvoljen z večino glasov vseh poslancev predstavlja najvišje državno zakonodajno telo in vodi njegovo delo.

V stranki SDS so napovedali, da bodo v tem tednu vsem strankam, ki so se uvrstile v parlament, poslali osnutek koalicijske pogodbe, vendar je danes ni prejel še nihče. V državnem zboru pa so se danes prvič sestali predsedniki poslanskih skupin, ki so določili sedežni red in potek prve seje državnega zbora. Po prvem srečanju predsednikov parlamentarnih skupin so pred mikrofone stopili vsi predstavniki strank, razen glavnih akterjev pri sestavljanju koalicije, SDS in LMŠ.

Pogajanja sredinskega bloka zamrznjena

Vprašanje kandidata za funkcijo predsednika DZ je tesno povezano s prihodnjo koalicijo, glede katere pa, kot kaže ni še nič dorečenega. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je potrdil, da so pogajanja s sredinskim blokom (LMŠ, SMC in SAB) začasno prekinjena, ker so "ugotovili, da bo potrebnega očitno nekoliko več časa". Vsak mora preučiti zadeve v svoji stranki, je pojasnil Šarec, ki se je danes sestal s koordinatorjem Levice Luko Mescem. 

Alenka Bratušek, Jernej Pavlič in Roman Jakič Morebitna koalicija Slovenija Stranka AB z revolucionarno idejo glede vodenja zdravstva

Novi/stari predsedniki poslanskih skupin: po tem, ko je poslance SDS 13 let vodil Jože Tanko, so za novega vodjo imenovali Danijela Krivca. Franc Jurša ostala vodja poslanske skupine DeSUS, Matjaž Han SD in Jožef Horvat NSi. Na mestu vodje poslanske skupine Levice je Luko Mesca zamenjal Matej T. Vatovec. Pri Listi Marjana Šarca so za vodjo poslanske skupine imenovali Braneta Golubovića. Namesto Simone Kustec Lipicer, ki na zadnjih volitvah ni kandidirala, bo poslance SMC vodil Igor Zorčič, poslance Stranke Alenke Bratušek bo vodil Marko Bandelli. poslance SNS, ki se je vrnila v državni zbor pa Zmago Jelinčič. 

Marjan Šarec | Avtor: Anže Petkovšek Marjan Šarec na sedežu stranke LMŠ na dan parlamentarnih volitev. Anže Petkovšek
Manjšinska vlada s podporo Levice?

"Mislim, da je bilo težko pričakovati, da bi se danes kar zmenili," je dejal Šarec. "Ali bomo šli v vlado, ali bomo z njo sodelovali, ali pa bomo ostali v opoziciji, to bodo pa pokazali vsebinski pogovori," pa je povedal Mesec.
Levica se vse pogosteje pojavlja kot tista stranka, ki bi v primeru manjšinske vlade (LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB) podpirala vlado. "Težko je računati, da bi takšna vlada v slovenskem prostoru preživela dlje časa, ne izključujemo pa tudi te možnosti," je danes dejal predsednik poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec, ki pa je na drugo strani poudaril, da Levico zanima sodelovanje v vladi.

Ne Vatovec ne Mesec danes nista bila eksplicitna glede tega, ali bo Levica pri glede morebitnega vstopa v koalicijo vztrajala pri umiku žice z meje na Hrvaškem in izpeljavi referenduma o izstopu Slovenije iz Nata.

Če predsednika parlamenta v petek ne bodo izglasovali, lahko sejo prekinejo ali pa parlament začasno vodi, kot to predvideva poslovnik, najstarejši poslanec. To je to 73-letni Peter Jožef Česnik, poslanec Stranke Alenke Bratušek.

Janez Janša, Marko Zidanšek, Zmago Jelinčič na soočenju predsednikov strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot
NSi se pogovarja z obema stranema

"Prvi sestanek je potekal brez večjih zapletov, ne verjamem, da bo tudi vnaprej tako," pa je bil danes pesimističen začasni vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, ki je meni tudi, da državni zbor v petek najverjetneje še ne bo dobil novega predsednika. "Občutek imam, da nihče od kandidatov ne bo dobil ustrezne večine, ker dogovora še ni in po današnjih jutranjih sestankih menim, da smo še zelo daleč od dogovorov," je povedal Tonin. 

Dogovorjenega še ni nič

Kot pravi Tonin, je NSi nekoliko bolj poglobljene pogovore začela tako z SDS kot z LMŠ. "Vse, kar lahko povem je, da ni še nič dogovorjenega," pa je odgovoril na vprašanje, da je tudi sam eden od kandidatov za predsednika državnega zbora.
Zmago Jelinčič, predsednik SNS prav tako še ni prejel nobene konkretne ponudbe, se bo pa v torek srečal s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem.

Komentarjev 9
  • Skipi 20:23 18.junij 2018.

    Manjšinska vlada dajte ne se smešit še z večinsko se niste sposobni dogovorit ničesar pa da bi se z manjšinsko

  • jezero 18:29 18.junij 2018.

    Pogajanja ; Tonin ni in celo navadno pogovarjanje z Nsi je za leve čista izguba časa. Tonin ni Ljudmila; on je pudl Janši.

  • miki1234 18:19 18.junij 2018.

    ne morem več gledat tega cmerotovega ksihta, ki ni sposoben niti usta normalno odpirat, kaj šele narest kaj koristnega za državo. vsi ostali, ki se stekajo k njemu pa so isti nesposobni paraziti, ki bi se samo napajali iz državnega proračuna.