Volitve 2018
18315 ogledov

Prva predsedniška glava padla, še ena ali dve na tnalu

Matej Tonin na soočenju predsednikov strank Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve
Matej Tonin je organom stranke ponudil odstop, odstopil tudi predsednik SLS. Karl Erjavec pravi, da bodo o njegovi usodi odločali organi stranke.

Matej Tonin je izpolnil obljubo in organom stranke ponudil svoj odstop. Odločitev bodo sprejeli v najkrajšem času, je dejal Tonin. Za takšno potezo se je odločil, ker niso dosegli zastavljenega cilja desetih mandatov. "Naš rezultat je po odstotkih in poslancih najboljši od vrnitve v parlament, česar se veselimo."

Tonin je čestital SDS za rezultat in za kampanjo. Zahvalil se je izjemni ekipi, kandidatom in kandidatkam ter družini.

Robert Ilc, glavni tajnik stranke NSi, se je volivcem zahvalil za vsak glas. "Verjamemo, da to ni končen rezultat, četudi pa bi pri njem ostalo, je to izboljšan rezultat v primerjavi s tistim pred štirimi leti." Sicer pa je bilo v štabu čutiti razočaranje, saj so bila pričakovanja velika. Pričakovali so namreč podvojen rezultat. 

Tonin je vodenje stranke od Novakove prevzel šele konec januarja, kar pomeni, da je odstop ponudil že po nekaj mesecih vodenja stranke in po svojih prvih volitvah kot predsednik stranke. 

Padla že prva predsedniška glava

Predsednik SLS Marko Zidanšek je odstopil, saj se SLS ni prebila v parlament. Zbrali so 2,66 odstotka glasov, kar je precej manj kot na prejšnjih volitvah. Leta 2014 je SLS ostala tik pred parlamentarnim pragom, takrat so zbrali 3,95 odstotka glasov. 

Kandidat za odstop bi bil lahko tudi Karl Erjavec, saj Desus pod njegovim vodstvom še ni imel slabšega rezultata, Erjavec pa niti ni bil izvoljen za poslanca, kar je, kot jemlje, kot je dejal, za osebni poraz. Erjavec je izjavil, da bodo o njegovi usodi odločali organi stranke. 

"Pomembno, da ima desnica več kot 30 odstotkov"

"Glede na sedanji rezultat bi težko pričakovali koalicijo v smeri pomladi oziroma desnice," o rezultatu pravi Lojze Peterle. "Je pa pomembno, da je desnica dobila več kot 30 odstotkov glasov, kar pomeni, da levica ne bo imela zagotovljene ustavne večine." 

Peterle ocenjuje, da bo Janša težko sestavil koalicijo, če bodo predsedniki strank vztrajali na stališčih, ki smo jih slišali do zdaj. "Sicer mislim, da tudi levici ne bo tako enostavno, ker imamo stranke, ki so se do sedaj upirale reformam." Na vprašanje, kaj bo naredil predsednik NSi Tonin, je dejal, da je treba počakati, da bodo prešteti vsi glasovi. 

Peterle si ne želi novih volitev, ampak državotvorno koalicijo. "Vidim malo skupnih imenovalcev, ni volje, da bi delali državotvorno. Marsikdo že razmišlja o naslednjem mandatu. Želim si, da se bo oblikovala koalicija, ki bo delovala državotvorno, to pomeni, da bo naredila potrebne reforme."  Stranka bo morala analizirati rezultat in kampanjo, še dodaja Peterle. 

Tonin še molči

Sprva je bilo predvideno, da bo Matej Tonin na sedež stranke skupaj z Ljudmilo Novak prišel okrog osmih, a je pred kamere stopil šele v medijskem središču na Gospodarskem razstavišču.

Nsi sedež | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 08:53 05.junij 2018.

    Tonin je navaden nakladač in oblasti željan narcis enako kot Erjavec ! To bi bila kombinacija za novo stranko z Janšo ,žal pa so premajhni .

  • zafowula 16:24 04.junij 2018.

    Google mi plača € 7283 do € 8257 na mesec za spletno delo od home.i so v tem mesecu ustvarili € 29624 spletnega dela od doma. Večina posebnih stvari je zelo zanimivo, da je delo samo preveriti nekaj spletnih strani ...prikaži več in nič drugega. Uživajte ves čas in denarr svoboden, tudi neverjetna kariera v življenju .... Oglejte si več tukaj ........ ❥ ❥❥ ❥❥❥ www.Money46.Com

  • wingspan15 14:03 04.junij 2018.

    Tonin si je zadal strel v koleno zaradi spogledovanja z Janšo. NSI so volili predvsem volilci, ki sodijo v desni pol, to pa zato, ker jim Janša, zaradi svojega diktatorskega in nesramnega obnašanja, ni bil po godu. Ljudmila je stranko ...prikaži več peljala v pravo smer, pa so jo zaradi računice odstavili in na njeno mesto postavili hinavca in so seveda izgubili volilce.

Sorodne novice