Volitve 2018
8648 ogledov

SDS zmagala v vseh volilnih enotah

referendum drugi tir Saša Despot
Rezultati so jasni. Kdo nam bo vladal, pa niti približno ne.

SDS je slavila v vseh osmih volilnih enotah. Najmanj glasov je dobila v enoti Ljubljana center, največ v enoti Celje. LMŠ je bila druga v volilnih enotah Kranj, Ljubljana Bežigrad in Celje. Levica je bila druga v enoti Ljubljana center, SMC v Mariboru. V Novem mestu, Ptuju in Postojni je bila druga SD.

Tudi ko gre za volilne okraje, je SDS prepričljivo slavila, poraz je morala priznati Levici v okrajih Koper 1, Ljubljani center, kjer je kandidirala Violeta Tomič, Ljubljani Šiška I. ter Šiška II. Ljubljani Bežigrad in Moste Polje II. V Piranu, kjer je največ glasov pobrala Meira Hot (SD), slednja stranka je zmagala tudi v Laškem in Hrastniku. Medtem ko je LMŠ pričakovano in prepričljivo zmagala v Domžalah 1 in 2, Kamniku in pa Zagorju.

Tak je rezultat po skoraj vseh preštetih glasovih (99,75 odstotka):

 | Avtor: DVK DVK

Člane SDS presenetila Alenka Bratušek, Janša se zahvaljuje trenirkarjem

Zbrani na stranki SDS so z aplavzom pozdravili prve neuradne rezultate. Glasno negodovanje se je slišalo ob objavi, da se v parlament uvrsti tudi Stranka Alenke Bratušek. Na sedežu SDS so sicer vladali strogi varnostni ukrepi. 

Janez Janša se je na izid volitvev najprej odzval le s pismom, v katerem se je zahvalil trenirkarjem. Kasneje je imel na sedežu stranke zelo dolg in spravljiv govor. Janša bo imel s sestavljanjem vlade sodeč po predvolilnih napovedih ogromno težav, preverite, koga vse bo moral prepričati, da bo lahko vladal. 

Marjan Šarec nad tem, da niso zmagali, ni razočaran, zadovoljen bo, če bodo sestavljali vlado. Več o njegovem odzivu lahko preberete na tej povezavi. 

 | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Levica podvojila rezultat

Predsednik Levice Luka Mesec je seveda zelo zadovoljen. "Zaključili smo s petimi poslanci, napovedali, da bomo to podvojili. Rezultat smo dosegli. Vsak od naših poslancev je odtehtal za tri v prejšnjem mandatu, tako da nas pričakujte trikrat močnejše," je dejal Mesec in dodal, da se bodo o vstopu v levo vlado pogovarjali s sredinskimi strankami. "Pokazali smo, da v politiki ne pomagajo ne denar ne zunanji svetovalci. Smo edina že parlamentarna stranka, ki je bistveno povečala svoj rezultat." 

"Zmaga SDS je pirova, če bodo vsi držali besedo, bo vlada sestavljena na levici," pravi Mesec. "Dali bomo vse od sebe, da ne dobimo še ene brez hrbtenične vlade."

Mesec napoveduje, da bodo trd pogajalec in da bo zanje koalicijska pogodba nekaj, kar se dela in ne nekaj, kar je napisano na papirju. 
 

V SD bodo držali obljube

sedež stranke SD | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Dejan Levanič, glavni tajnik je dejal, da so izboljšali rezultat, na kar so ponosni. "Vsaka stranka si želi zmagati, ampak za 50 odstotkov povečali rezultat na volitvah kot koalicijska stranka, je velik uspeh. Mi smo zadovoljni," je povedal Levanič in dodal, da je SDS vodila negativno kampanjo, temelječo na strahu. 

Kot zadnji je pred medije in svoje kandidate stopil Dejan Židan. "SD ugotavljamo, da smo vsaj za 50 odstotkov izboljšali rezultat v primerjavi z letom 2014. Za vsak glas posebej smo vam hvaležni," je dejal Židan in napovedal, da bodo držali vse obljube, ki so jih izrekli volivcem. Socialni demokrati vas ne bomo razočarali," je dejal Židan. "Ali bomo v koaliciji ali bomo v opoziciji, počeli bomo vse, da bomo držali svoje obljube," je dejal Židan. 

Kljub zmagi Janeza Janše pa je Alenka Bratušek v prvem odzivu na rezultate volitev dejala: "Mislim, da Slovenija lahko dobi dobro levosredinsko vlado."

Velik poraz Karla Erjavca

Karl Erjavec na soočenju predsednikov strank | Avtor: Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve Saša Despot

Desus se bo moral kot kaže sprijazniti z najslabšim rezultatom odkar je predsednik stranke Karl Erjavec, njegov prvi odziv lahko preberete tukaj.  

V štabu NSi se vzdušje popravlja

Na sedežu NSi je bilo sprva čutiti razočaranje, Matej Tonin je napovedal, da bo ponudil odstop, če stranka doseže manj kot deset odstotkov. Vzporedne volitve so jim kazale 6,6 odstotka. Sicer pa je vzdušje v štabu veliko bolj veselo kot ob razglasitvi rezultatov vzporednih volitev. Delni rezultati državne volilne komisije jim namreč kažejo na boljši rezultat. "Po rezultatih Državne volilne komisije smo že na 8 mandatih od desetih in se približujemo cilju, ki smo ga napovedali," je povedal glavni tajnik NSi Robert Ilc. O napovedanem odstopu Mateja Tonina, če stranka ne doseže 10 poslanskih mandatov, še ne želijo govoriti. Počakati želijo na končne rezultate. 

Cerar: Treba je prespati

"Čas je da počakamo na dokočne rezultate, zadeve prespimo, premislimo in se preudarno odzovemo na situacijo," je rezultat komentiral Miro Cerar. "SMC ostaja pomemben akter na političnem prizorišču. Še naprej bomo vlogo odgovorno opravljali." Zahvalil se je vsem, ki so šli na volitve in še posebej tistim, ki so jim dali glas.

Alenka Bratušek si želi, da Slovenija dobi izkušeno vlado. Dodala je, da je razočarana nad udeležbo in da si ne zna predstavljati, da bi državo vodila stranka, ki ne zna najeti kredita. 

Dobre tri odstotke več kot pred štirimi leti tokrat dovolj za zmago

Pred štirimi leti je SDS dobila 181 tisoč glasov volivcev, kar je bilo 20,71 odstotka takrat oddanih glasov. Leta 2011 je SDS prejela skoraj 289 tisoč glasov, kar je bilo 26,19 odstotka glasov, a takrat ni zadoščalo za zmago, saj je Pozitivna Slovenija dobila 25 tisoč glasov več.

Lista Marjana Šarca je pristala na drugem mestu in ni ponovila uspeha novih strank, tako Pozitivna Slovenija kot SMC sta na zadnjih dveh volitvah zmagali, Pozitivna Slovenija z 28 poslanskimi mandati, SMC pa s kar 36 mandati. Lista Marjana Šarca naj bi po vzporednih volitvah prejela 13 mandatov. 

To so novi (stari) poslanci

SDS

MAG. BRANKO GRIMS    
MAG. MARKO POGAČNIK    
ŽAN MAHNIČ
DANIJEL KRIVEC    
ZVONKO ČERNAČ    
EVA IRGL    
MAG. ANDREJ ŠIRCELJ    
ALENKA JERAJ    
DR. ANŽE LOGAR    
JOŽE TANKO    
JANEZ (IVAN) JANŠA
BORIS DOBLEKAR    
JELKA GODEC    
NADA BRINOVŠEK    
FRANC ROSEC    
ANJA BAH ŽIBERT    
FRANCI KEPA    
TOMAŽ LISEC    
MAG. KARMEN FURMAN    
BOJAN PODKRAJŠEK    
MAG. DEJAN KALOH
FRANC BREZNIK    
MARIJAN POJBIČ
JOŽEF LENART    
SUZANA LEP ŠIMENKO

LMŠ
IGOR PEČEK
MARJAN ŠAREC
ROBERT PAVŠIČ
JERCA KORČE
ANDREJA ZABRET
TINA HEFERLE
BRANE GOLUBOVIĆ
DARIJ KRAJČIČ
JOŽE LENART
RUDI MEDVED
RUDI SPRUK
LIDIJA DIVJAK MIRNIK
ALJAŽ KOVAČIČ

SD
SAMO BEVK
MEIRA HOT
MATJAŽ NEMEC
MAG. MARKO KOPRIVC
PREDRAG BAKOVIĆ
JANI PREDNIK
MATJAŽ HAN
SONIBOJ KNEŽAK
MAG. BOJANA MURŠIČ
MAG. DEJAN ŽIDAN

SMC        
ŠTEFAN SKALAR
MATEJA UDOVČ    
GREGOR PERIČ    
MONIKA GREGORČIČ    
DR. MIRO (MIROSLAV) CERAR    
DR. MILAN BRGLEZ    
JANJA SLUGA    
IGOR ZORČIČ    
ZDRAVKO POČIVALŠEK    
MOJCA ŽNIDARIČ    

Levica    
MIHA KORDIŠ    
MATEJ TAŠNER VATOVEC    
VIOLETA TOMIĆ    
LUKA MESEC    
NATAŠA SUKIČ    
ŽELJKO CIGLER    
PETER DIRNBEK    
DR. FRANC TRČEK    
BOŠTJAN KORAŽIJA    

Nsi    
MAG. MATEJ TONIN    
JERNEJ VRTOVEC    
IVA DIMIC    
LJUDMILA NOVAK    
ALEKSANDER REBERŠEK    
BLAŽ PAVLIN    
JOŽEF HORVAT

SAB    
FRANC KRAMAR    Kranj    
MARKO BANDELLI    
PETER JOŽEF ČESNIK    
VOJKO STAROVIĆ    
ANDREJ RAJH    

Desus    
BRANKO SIMONOVIČ    
ROBERT POLNAR    
IVAN HRŠAK    
JURIJ LEP    
FRANC JURŠA    

SNS    
LIDIJA IVANUŠA    
DUŠAN ŠIŠKO    
ZMAGO JELINČIČ PLEMENITI    
JANI IVANUŠA
 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • viljem 08:34 04.junij 2018.

    Zmagali so hrbteničarji brez možganov. Kje so ostali možganarji? Pustili so, da jih bo vodil ustrahovalec, lopov in lažnivec.

  • onyxx 07:35 04.junij 2018.

    prav res, neodgovorno od vseh strank, da jim je edini cilj, da onemogočijo Janši sestavo vlade, namesto,da bi dali vse od sebe, da se uskladijo in začnejo delati za dobro Slovenije...sicer se jim pa že maščujejo njihove bolane igrice, prenapeta ...prikaži več bratuškova je ostala brez poslanskega mandata, prav tako Erjavec in nesposobna Kopačka...

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 07:23 04.junij 2018.

    In nastopil je tako težko pričakovani volilni ponedeljek. Je kdo že podpisal koalicijo z Ivanom? Zdaj vsaj vemo koliko ima Ivan volilcev. Podatki pravijo da je v Sloveniji 1,7 miljona volilcev. Volitev se je udeležilo 51,8 % volilcev oziroma 880.600 ...prikaži več volilcev. Ivana je volilo 25% volilcev kar pomeni 220.00 tisoč volilcev. Je to večina od 1.7 miljona??? So bili Ivanovi volilci vsi na volitvah? Po mojem skromnem mnenju čisto vsi.