Volitve 2018
4352 ogledov

Rezultati volitev: Zmaga SDS, potem dolgo nič

Janez Janša in Miro Cerar Anže Petkovšek
Po vzporednih volitvah je velika zmagovalka volitev stranka SDS.

SDS je po vzporednih volitvah zbrala 24,4 odstotka glasov, na drugem mestu je Lista Marjana Šarca z 12,6 odstotka glasov. SMC je na tretjem mestu z 9,8 odstotka, Levica se je zavihtela na četrto mesto z 9,5 odstotka, sledijo SD (9,3), NSi (6,6), Alenki Bratušek je uspelo priti v parlament, saj naj bi prejela 5,5 odstotka glasov, Desus je zbral le pet odstotkov, v parlament pa naj bi prišel tudi SNS s 4,39 odstotka glasov. 

Člane SDS presenetila Alenka Bratušek, Janša se zahvaljuje trenirkarjem

Zbrani na stranki SDS, ni jih še veliko, so z aplavzom pozdravili prve neuradne rezultate. Glasno negodovanje se je slišalo ob objavi, da se v parlament uvrsti tudi Stranka Alenke Bratušek. Na sedežu SDS sicer vladajo strogi varnostni ukrepi. 

Janez Janša se je na izid volitvev zaenkrat odzval le s pismom, v katerem se je zahvalil trenirkarjem. Janša bo imel s sestavljanjem vlade sodeč po predvolilnih napovedih ogromno težav, preverite, koga vse bo moral prepričati, da bo lahko vladal. 

Marjan Šarec nad tem, da niso zmagali, ni razočaran, zadovoljen bo, če bodo sestavljali vlado. Več o njegovem odzivu lahko preberete na tej povezavi. 

 | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Levica podvojila rezultat

Predsednik Levice Luka Mesec je bil seveda zelo zadovoljen. "Zaključili smo s petimi poslanci, napovedali, da bomo to podvojili. Rezultat smo dosegli. Vsak od naših poslancev je odtehtal za tri v prejšnjem mandatu, tako da nas pričakujte trikrat močnejše," je dejal Mesec in dodal, da se bodo o vstopu v levo vlado pogovarjali s sredinskimi strankami. 

V štabu stranke SD pravijo, da jim ni bilo lahko. Matjaž Han je dejal, da ne misli, da so naredili kaj slabega v kampanji. "Na zadnjih volitvah smo bili tudi peti. Torej smo tam, kjer smo bili."

Čeprav jih je prehitela Levica, so v SD našli razlog za zadovoljstvo

Dejan Levanič, glavni tajnik pravi, da so izboljšali rezultat, na kar so ponosni. "Vsaka stranka si želi zmagati, ampak za 50 odstotkov povečali rezultat na volitvah kot koalicijska stranka, je velik uspeh. Mi smo zadovoljni," je povedal Levanič in dodal, da je SDS vodila negativno kampanjo, temelječo na strahu. 

Kot zadnji je pred medije in svoje kandidate stopil Dejan Židan. "SD ugotavljamo, da smo vsaj za 50 odstotkov izboljšali rezultat v primerjavi z letom 2014. Za vsak glas posebej smo vam hvaležni," je dejal Židan in napovedal, da bodo držali vse obljube, ki so jih izrekli volivcem. Socialni demokrati vas ne bomo razočarali," je dejal Židan. "Ali bomo v koaliciji ali bomo v opoziciji, počeli bomo vse, da bomo držali svoje obljube," je dejal Židan. 

Kljub zmagi Janeza Janše pa je Alenka Bratušek v prvem odzivu na rezultate volitev dejala: "Mislim, da Slovenija lahko dobi dobro levosredinsko vlado."

Velik poraz Karla Erjavca

Karl Erjavec na soočenju predsednikov strank | Avtor: Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve Saša Despot

Desus se bo moral kot kaže sprijazniti z najslabšim rezultatom odkar je predsednik stranke Karl Erjavec, njegov prvi odziv lahko preberete tukaj.  

Na sedežu NSi je čutiti razočaranje, Matej Tonin je napovedal, da bo ponudil odstop, če stranka doseže manj kot deset odstotkov. 

Dobre tri odstotke več kot pred štirimi leti tokrat dovolj za zmago

Pred štirimi leti je SDS dobila 181 tisoč glasov volivcev, kar je bilo 20,71 odstotka takrat oddanih glasov. Leta 2011 je SDS prejela skoraj 289 tisoč glasov, kar je bilo 26,19 odstotka glasov, a takrat ni zadoščalo za zmago, saj je Pozitivna Slovenija dobila 25 tisoč glasov več.

Lista Marjana Šarca je pristala na drugem mestu in ni ponovila uspeha novih strank, tako Pozitivna Slovenija kot SMC sta na zadnjih dveh volitvah zmagali, Pozitivna Slovenija z 28 poslanskimi mandati, SMC pa s kar 36 mandati. Lista Marjana Šarca naj bi po vzporednih volitvah prejela 13 mandatov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
Sorodne novice