Slovenija
11590 ogledov

Se nam obeta presenečenje na levici?

Miro Cerar, Alenka Bratušek, Janez Janša, Dejan Židan in drugi na soočenju predsednikov strank Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve
SD prehiteva LMŠ.

SDS je najverjetnejša zmagovalka nedeljskih volitev, kaže raziskava POLITIKON, Valicon 2018. Glede na najnovejše podatke bi SDS dobila 15,1 odstotka, na drugem mestu pa je SD, ki bi dobil 11,5 odstotka. Stranka SD, ki jo vodi Dejan Židano, je stranko Marjana Šarca prehitela tudi v zadnji raziskavi Mediane.

SD pred LMŠ

LMŠ na tretjem mestu za SD zaostaja le za 0,8 odstotne točke. Ker sta stranki stranki SD in LMŠ, kamor bi se teoretično lahko prelili taktični glasovi, zelo izenačeni, je preobrat na volitvah, ki smo mu bili priča leta 2008 in 2011, ko so ankete javnega mnenja prav tako kazale na zmago Janeza Janše, manj verjeten, ugotavljajo na Valiconu.

Volitve 2018, volilno soočenje Volitve2018 Slovenija Bomo sploh dobili novo vlado? Možno je vse in nič

Raziskava Valicona je reprezentativna za slovensko spletno populacijo od 18 do 75 let, po spolu, starosti, izobrazbi in regiji na ravni tipa naselja, ter glede na razhajanja v napovedi rezultata in dejanskim rezltatom za volitve 2014 in 2017. Narejena je na vzorcu 2255.

Levica prehitela SMC

Na četrto mesto, pred stranko SMC, se je uvrstila Levica Luke Mesca, ki bi dobila 7,9 odstotka glasov, za SMC pa 7,1 odstotka volilcev. Sledijo NSi  s 6,2 in Desus s 4,2 odstotka glasov. V parlament bi se zelo verjetno uvrstila tudi Stranka Alenke Bratušek. "Možna pa so še kakšna druga presenečenja, saj kar nekaj manjših strank v zadnjih dnevih beleži pozitiven trend, ki bi, če bi se ta nadaljeval do nedelje, lahko v parlament postavil še katero od strank kot so SLS, Piratska stranka ali Dobra država, v igri je tudi še SNS," ugotavljajo na Valiconu.

Izmerjena namera udeležbe precej niha, podobno kot podpora določenim strankam. Glede na širok nabor strank ter upoštevajoč podatke o udeležbi na predčasnih volitvah, bo volilna udeležba najmanj takšna oziroma nekoliko višja kot leta 2014, torej okoli 900.000 volivcev, lahko pa se povzpne tudi čez milijon, če bodo na volišča prišli vsi tisti, ki danes še oklevajo iz tega ali onega razloga. Udeležba je ključna predvsem z vidika končne relativne moči zmagovalca volitev ter z vidika uspeha manjših strank na robu vstopa v parlament.

Veliko opredeljnih si lahko še premisli

Zmagovalca z zagotovostvjo ni mogoče napovedati, poudarjajo na Valiconu. "Tako imenovane post-poll analize rezultata volitev v letih 2008 in 2011 so pokazale, da je takrat v zadnjih dveh dnevih in na sam dan volitev prišlo do taktičnega prelivanja glasov, od manjših sorodnih strank k večji, kasnejši zmagovalki volitev. Tudi tokrat slabih 30 odstotkov opredeljenih anketirancev za svojo prvo izbrano stranko ocenjuje, da je verjetnost, da jo bodo v nedeljo res volili, nižja od 75 odstotkov."

Raziskava  POLITIKON , Valicon 2018 | Avtor: Valicon Valicon

Graf prikazuje razpon med teoretično minimalnim in maksimalnim možnim rezultatom. Minimum predstavljajo volivci stranke, ki nimajo nobene druge stranke v naboru alternativnih izbir, maksimum pa seštevek vseh, ki imajo to stranko za prvo izbiro ali v alternativnem naboru druge izbire. Razpon je pri večini strank zelo širok, kar kaže na visoko stopnjo neodločenosti oz. labilnosti volivcev, tudi glede na leto 2011, ko so bili ti razponi ožji. Glede na to sliko so v nedeljo možni trije različni zmagovalci: SDS, SD ali LMŠ, v igri za vstop pa tudi Zeleni in LNBP.

Prelivanje glasov med manjšimi strankami

Do taktičnega prelivanja glasov bo letos bolj verjetno prišlo med manjšimi strankami, ki imajo možnosti za vstop v parlament. Volivci, ki ne želijo, da gre njihov glas potencialno "v prazno", se bodo v zadnjem hipu odločali, ali bodo tvegali s podporo svoji prvi izbiri, ali pa bodo svoj glas dodelili stranki z večjo možnostjo uspeha, razlagajo pri Valiconu. 

 

 

Komentarjev 4
  • Janez Smodis 17:27 02.junij 2018.

    Kaj pa hoče ta Šiško ,ki ne ve kaj govori ?

  • forex 00:12 02.junij 2018.

    Šele nedeljske volitve bodo dale zmagovalca. Vsak glas šteje zato ga izkoristite zase in svoje potomce.

  • Avatar Leon
    Leon 15:19 01.junij 2018.

    Nacionalni mediji so po meri SD ! To kar sta prikaza Bergant in njegova sovoditeljica je dno od podna vodenja TV oddaj ! Jutri jih naženem .