Slovenija
6411 ogledov

Bomo sploh dobili novo vlado? Možno je vse in nič

Volitve 2018, volilno soočenje Anže Petkovšek
Možnih presenečenj nedeljskih volitev je več.

Le dva dneva sta še do volitev, o volilnem rezultatu pa ne želijo špekulirati niti največji poznavalci. Gotovo je, le, da bodo rezultat odločali neopredeljeni in taktični volilci, na izid pa bo pomembno vplivala tudi udeležba."Če bo udeležba nizka, okoli 50 odstotna, bo večja relativna moč strank, kot sta SDS in NSi, ki imata bolj zanesljivo volilno bazo. SDS lahko v tem primeru doseže tudi 35 odstotkov," pravi Andraž Zorko iz Valicona.

Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Bo Janša lahko sestavil vlado?

SDS bi tako še izboljšal svoj rezultat iz leta 2004, ko je na državnozborskih volitvah prejel 29,08 odstotka glasov in 29 poslanskih mandatov. Tukaj se pojavi eno ključnih vprašanj, ali bo Janez Janša imel dovolj kandidatov, s katerimi bo lahko sestavil vlado. V preteklih mandatih sta Janši vlado pomagala sestaviti desnosredinska Virantova Državljanska lista in Desus Karla Erjavca. 

Med strankami, ki se bodo zagotovo uvrstile v parlament, je samo NSi Mateja Tonina tista, ki možnosti za sodelovanje z vlado, v kateri bi bil SDS, ne izključuje. Če torej nihče ne bo prelomil obljube in SDS-u ostane le NSi, je Janša v zagati, saj s Toninom najverjetneje ne bosta imela dovolj mandatov, da bi oblikovala vlado. V tem primeru je ključno, ali se bo v parlament uvrstila še katera od desnih strank.

Kar vsak peti volivec še ne ve, koga bi volil, vsak tretji, že odločen, si lahko še premisli, kaže raziskava javnega mnenja Mediane, da se bodo zagotovo napotili na volišča, je v anketi Ninamedie navedla približno polovica vprašanih, da bodo to verjetno storili, pa skoraj 28 odstotkov.

Janez Janša, Marko Zidanšek, Zmago Jelinčič na soočenju predsednikov strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Vrnitev SNS: Jelinčič bi bil minister za kulturo

"Nižja udeležba je hkrati bolj naklonjena strankam na robu vstop v parlament, ker bo za to dovolj že 35.000 glasov," razlaga Zorko. Nizka udeležba bi bila torej voda na mlin SNS, ki ji zadnje ankete kažejo precejšnji porast. Vrnitev populistične in nacionalistične SNS na čelu z Zmagom Jelinčičem bi bila svojevrsten fenomen. Slovenska nacionalna stranka namreč na volitvah 2011 in na volitvah 2014 ni zbrala dovolj glasov za prodor v parlament. Zmago Jelinčič tokrat že napoveduje, da se vidi na mestu ministra za kulturo.

Koalicija SDS, NSi, SLS in SNS?

Blizu vrnitve v parlament je še SLS, ki jo vodi Marko Zidanšek. Če bi se tako v parlament prebila in SNS in SLS, bi imele skupaj z SDS in NSi lahko dovolj veliko večino za sestavo vlade. 

"Med možnimi presenečenji bi omenil vrnitev SNS v parlament, morebiten uspeh Piratov, predvsem pa boljši rezultat za nekatere stranke, kot ga kažejo ankete, predvsem pri SMC in Levici," pravi Zorko.

Še vedno lahko pride do preobrata

"Nasprotno velja ob višji udeležbi, ki bi pomenila predvsem večjo moč strank levo od sredine, morda celo preobrat na vrhu," meni Zorko. Na drugo mesto se za SDS uvršča Lista Marjana Šarca.
Visoka udeležba bi pomenila tudi, da bi se aktivirali volilci, ki bodo volili proti Janši. "Taktični volivci oz. volivci, ki danes še niso povsem odločeni koga bodo – če sploh bodo – volili, lahko preobrnejo rezultat," pravi Zorko. "Če bodo prišli na volišča, lahko odločijo rezultat. Če jih ne bo, bo relativna moč stranke SDS večja kot sicer. Če bo prišlo do pogojev za taktično glasovanje, bo nekaj glasov pridobila tudi SDS, a je bazen tovrstnih volivcev na tej strani precej manjši," dodaja.

Marjan Šarec Intervju Slovenija Marjan Šarec: Velikokrat mi rečejo, da sem diktator

Aktivacija taktičnih volilcev

Taktično glasovanje pomeni glasovanje, ko volilec ne obkroži svoje prve izbitre pač pa stranko, ki bi najlaže premagala stranko za katero ne želi, da dobi volitve. Taka scenarija sta se razvila na volitvah leta 2008, ko so se k SD, ki ga je vodil Borut Pahor prelili glasovi Zaresa in LDS in leta 2011, ko se so k PS Zorana Jankovića prelili glasovi tistih, ki bi sicer ostali doma ali volili SD. V obeh primerih so ankete javnega mnenja še pred volitvami kazale na zmago Janše.

Janša v anketah javnega mnenja trenutno prepričljivo vodi. Bo tudi tokrat prišlo do preobrata ali mu bo le uspelo zmagati? "Verjetnost je večja, kot je bila v letih 2008 in 2011, a preobrat ni izključen. Vse je odvisno od relativno velikega deleža volivcev, ki so na videz neopredeljeni," meni Zorko.

Bo Erjavec prelomil besedo?

Janši v prid govorita dve dejstvi: levi volilci so letos postavljeni pred izbiro razdrobljenih strank na levem polu. Zoran Janković in Karl Erjavec, predsednik Desusa, sta v koaliciji levega pola ostala osamljena. Čeprav je Erjavec podpisal, da po volitvah ne bo paktiral z Janšo pa ga mnogi vidijo kot tistega, ki bo obljubo, za katero se je najbolj zavzemal, prelomil sam. Desus kot izrazito interesna stranka želi biti v vladi. 

Marjan Šarec in Dejan Židan | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Največja konkurenca med LMŠ in SD

Glasove taktičnih volilcev naj bi letos pobirala predsem LMŠ in SD, ki sta velika konkurenta.
Marjanu Šarcu kot še enemu novemu obrazu tudi spričo neizdelanega programa, podpora niha, SD-ju je sicer uspelo zajeziti trend padanja, vendar ji za vrat dihata SMC in Levica, obema podpora raste.

Poleg tega se je v bitko tik pred ciljem prebila Alenka Bratušek, edina ženska predsednica, spregledana v več televizijskih soočenjih.

Dejan Židan Intervju Slovenija Dejan Židan: Mi smo naredili vse, koalicija je na koncu rekla ne

Možna tudi ponovitev volitev

Neznank je torej veliko, preveč, da bi lahko sestavljali koalicijo. "Razpon med možnim uspehom SDS pa tudi NSi, na eni, ter rezultatom strank kot so LMŠ, SD in SMC, je takšen, da je nemogoče govoriti o razmerjih, ki se bodo vzpostavila po volitvah. Vse je odvisno od prej omenjene množice taktičnih volivcev. Če se bodo aktivirali, je kombinacij precej več, če se ne bodo, so možnosti za vlado Janeza Janše precej večje, bo pa za to vsaj nekdo na drugi strani moral požreti svoje besede iz časa kampanje," zaključi Zorko.

Zadeve se lahko zapletejo tudi tako, da zmagovalci vlade ne bodo uspeli sestaviti, kar bi pomenilo, da se bitka seli v nov krog ponovljenih volitev. Če do tega pride, bodo najverjetneje jeseni, skupaj z lokalnimi volitvami.

Komentarjev 23
  • 72dcb0a730c482d314c78f4cc176725fe8f38538 22:01 02.junij 2018.

    Bolje,da je ni vsaj nekaj čaa vsaj ne bodo mogli spreminjati ničesar predvsaem pa krast parazoizi prekleti!!!!!

  • bojovi 23:24 01.junij 2018.

    Piratska stranka ima moj glas, SDS pa naj se goni in nikoli več ne vrne.

  • Avatar praufo
    praufo 14:07 01.junij 2018.

    glede na to, da je v zadnjem času velik porastu obiska pri zdravniku, zaradi težev ki se kažejo z nekimi čudnimi simptomi strahu pred JJ, je psihiatrija sprejela soglasno, da se registrira nova vrsta fobije in to je janšofobija ... ...prikaži več zdravila proti tej fobiji še ni, čeprav farmacija intenzivo dela na tem, do izuma novega zdravila pa psihiatri priporočajo nošenje rdeče zvezde v žepu, na kapi, na verižici okoli vratu, lahko si jo date pod povšter