Slovenija
8157 ogledov

Tonin: Janša me ni poklical, jaz sem njega

Aleš Primc in Matej Tonin Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve
Z Marjanom Šarcem se še nista slišala.

Predsednik NSi Matej Tonin je pred sejo izvršilnega odbora, na kateri bodo spregovorili tudi o njegovem ponujenem odstopu, pojasnil, da je ožje vodstvo z izidom volitev zadovoljno. O koalicijskem povezovanju z relativnim zmagovalcem volitev, prvakom SDS Janezom Janšo, še nista govorila, "mi se ne bomo vsiljevali nikomur", je zatrdil.

Karl Erjavec na soočenju predsednikov strank Volitve2018 Slovenija Politiki, ki bi morali oditi

V ožjem vodstvu stranke, ki se je sestalo pred sejo izvršilnega odbora, so po Toninovih navedbah nekateri kritični do tega, da je ponudil odstop, češ da je Levica izboljšala rezultat za tri poslanska mesta in slavila, oni pa so izboljšali rezultat za dve poslanski mesti. Toda sam si je za cilj postavil deset odstotkov, ker so jih osvojili 7,13 oziroma sedem mest, se je obljube držal.

O ponujenem odstopu bo svet stranke odločal prihodnji teden v torek, gotovo pa bodo o njem spregovorili tudi na današnji seji izvršilnega odbora, ki analizira rezultate. Kot je pojasnil Tonin, so v zadnji teden vstopili z okrog osemodstotno podporo, ki pa je v zadnjem tednu nekoliko padla.

Tonin je pojasnil, da ga Janša po volitvah še ni poklical, da pa ga je na dan volitev poklical sam in mu kot zmagovalcu čestital. "To je bilo tudi vse," je dejal. Na vprašanje, ali pričakuje Janševo vabilo v koalicijo, je odgovoril, da so na potezi drugi, da se nikomur ne vsiljuje in da ne bo nikogar klical, da pa so v NSi na razpolago. "Mi smo vajeni opozicijskega delovanja in, če bo potrebno, bomo tudi naslednja štiri leta prebili v opoziciji in trdo delali, da bomo leta 2022 še močnejši," je dodal.

"Treba je upoštevati, da so bile okoliščine te volilne tekme izjemno težke, da je bilo veliko strank, da so tudi naši neposredni konkurenti v volilnem bloku v tej kampanji delali izjemno dobro," je dejal in dodal, da se je tudi Janša "predstavil v nekako drugačni podobi, kot smo ga bili doslej vajeni". "Janša je bil v tej volilni kampanji tudi za sredinske volivce mnogo bolj sprejemljiv in zagotovo je to tudi prispevalo k temu, da smo mi morda dobili kakšen odstotek manj," je ocenil.

Ob tem je pojasnil, da so nekateri polemizirali, ali je bilo prav, da se je v zadnjem tednu kampanje udeležil skupnega srečanja pomladnih strank. Toda spomnil je, da je leta 2014, ko sta bila "napetost in konflikt med SDS in NSi na višku", NSi osvojila pet poslanskih mest, letos pa sedem. "Tako da jaz dvomim, da je bila ta moja udeležba na tem dogodku tisto, kar nam je morda v sklepnem delu odvzelo še enega poslanca," je dejal.

Tonin poudarja, da se bodo odzvali na vsakršno povabilo v koalicijo in poskušali izpogajati svoje ključne programske točke. "Sem pa predlagal, da bi imeli prav zaradi tega, ker bi bil naš odhod morda v nekoliko bolj mavrično koalicijo nenavaden, znotraj stranke referendum," je dodal. Obenem je zatrdil, da se z drugovrščenim Marjanom Šarcem po nedeljski objavi rezultatov še nista slišala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 16:18 06.junij 2018.

    Tonin: Janša me ni poklical, jaz sem njega..........kaj si ti njega Toninček ?

  • Žurnalček 10:45 06.junij 2018.

    Cepcem v NSi še vedno ni jasno , da je vsako druženje z JJ in SS za stranko smrtno nevarno ! Kmetič , lahko ga 100x kličeš pa iz vaše moke ne bo kruha !