Slovenija
13394 ogledov

Politiki, ki bi morali oditi

Karl Erjavec na soočenju predsednikov strank Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve
Kateri predsedniki strank bodo prevzeli odgovornost za slab rezultat na volitvah?

Izvršilni odbor NSi, ki se bo sestal danes ob 18. uri, bo analiziral strankin rezultat na nedeljskih volitvah in se predvidoma opredelil do ponujenega odstopa predsednika stranke Mateja Tonina. NSi je na nedeljskih volitvah prejela 7,13 odstotkov glasov podpore in sedem poslanskih mandatov, kar je dva več kot v preteklem mandatu. Vsi sedanji poslanci so bili izvoljeni ponovno.

Aleš Primc in Matej Tonin | Avtor: Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve Saša Despot

Cilja niso dosegli

Matej Tonin, ki je na čelu stranke nasledil Ljudmilo Novak, je v predvolilni kampanji napovedal, da bo stranka dobila deset odstotno podporo in s tem podvojila število sedežev v parlamentu. Ker se to ni uresničilo, je Tonin v ponedeljek ponudil odstop. Člani izvršilnega odbora se bodo do odstopa opredelili, o končni usodi Tonina pa bo odločal svet stranke, ki se bo sestal prihodnji teden.

NSi je bila najbolj uspešna leta 2004, ko je zasedla devet sedežev v parlamentu. Že na naslednjih volitvah pa je ostala pod parlamentarnim pragom, leta 2011 se je s štirimi poslanci vrnila v parlament. Na predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2014 je dobila še en mandat več.

Preveč hitel v Janšev objem?

Politika NSi se je, odkar je vodenje stranke od Ljudmile Novak prevzel Matej Tonin, precej spremenila. Medtem ko se je Novakova skušala čim bolj oddaljiti od SDS, je Tonin kot edini predsednik katere od strank napovedal, da je NSi pripravljena sodelovati v vseh vladah, torej tudi v Janševi vladi, ki pa ji sodelavanje odrekajo LMŠ, SD, SMC, SAB in Levica. Mnogi analitiki menijo, da je napoved morebitnga sodelovanja z Janšo nekatere volilce odvrnila od NSi. Tonin je v času predvolilne kampanje presenetil tudi z izjavo, da bi zaostril pogoje splava.

Karel Erjavec Volitve 2018 Neverjetno, Karl Erjavec ostal pred vrati parlamenta

Erjavec odstopa ni ponudil

Za največjega poraženca nedeljskih volitev velja stranka Desus, ki je dosegla daleč najslabši rezultat, odkar jo vodi predsednik Karl Erjavec. Dobila je pet odstotkov podpore in pet poslanskih mandatov, uvrstila se je za Stranko Alenke Bratušek in Levico. Erjavec svojega odstopa ni ponujal, dajal je le, da bodo o tem odločali organi strank.

Predsednik republike Borut Pahor bo v četrtek opoldne v predsedniški palači sprejel relativnega zmagovalca nedeljskih predčasnih volitev, predsednika SDS Janeza Janšo. Pogovor in srečanje sta neformalne narave in namenjena oceni možnosti, da Janez Janša sestavi novo slovensko vlado, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Janez Janša in Miro Cerar Volitve 2018 Rezultati volitev: Zmaga SDS, potem dolgo nič

Cerar kljub slabemu rezultatu zadovoljen

Druga poraženka volitev je Cerarjeva SMC, ki je izgubila kar 26 poslanskih sedežev. Premier v odstopu Miro Cerar kljub temu ni nezadovoljen. "Zadovoljstvo je predvsem v tem, ker vemo, da smo svojo nalogo opravili, zato bi si želeli nadaljevati z delom. Ankete so nam kazale tudi slabše, a zdaj brez nas ne more biti resnega pogovora o prihodnji vladi. Prepričan sem, da se bodo mnogi želeli z nami pogovarjati. Sem pa že povedal, za katere dogovore nismo odprti," je dejal v nedeljo. Tudi on o odstopu ni govoril.

referendum drugi tir Volitve 2018 Kandidati, ki niso zbrali niti deset glasov

Odstopi tudi v manjših strankah
Dejan Židan, Janez Janša in Marko Zidanšek na soočenju predsednikov strank | Avtor: Saša Despot soočenje predsednikov vseh strank, parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank ter list za državnozborske volitve Saša Despot

Zaradi slabega volilnega rezultata se obetajo spremembe v več strankah, predvsem tistih, ki so ostale pod parlamentarnim pragom. Že v nedeljo je odstopil predsednik SLS Marko Zidanšek. SLS se ni uvrstila v parlament, dobila je le 2,63 odstotka glasov. Nepreklicno je odstopil tudi predsednik stranke ReSET Martin Ivec, stranka je dobila 0,40 odstotka glasov.

Spremembe se obetajo tudi v vodstvu Stranke Slovenskega naroda (SSN), ki je na nedeljskih volitvah po doslej preštetih glasovnicah prepričala 1170 oziroma 0,13 odstotka volivcev.

Komentarjev 14
  • Žurnalček 18:29 05.junij 2018.

    Stranka penzionerjev sploh ne bi smela obstajati , kajti to ni politična stranka ampak stranka izsiljevalcev , ki ji je edini cilj njihova višina penzije , za katero se mora država zadolževati !

  • Avatar Zala
    Zala 15:50 05.junij 2018.

    Mahi 12:22 05.JUNIJ 2018. ... kaj šele desničarji. Ti še razmišljajo ne odstopijo, ko popušijo. Še več, njihova specialnost je tožarjenje. Ko popušijo, začno s tožbami, In tako že 26 let.

  • peromornar 14:12 05.junij 2018.

    Aja Mahi, "levičarji" ne odstopijo? A misliš da bo Tonko Marinko (NSi) odstopil? A bo vrli Janezek (SDS) odstopil če ne uspe sestaviti vlado ali če bi to bil pogoj da SDS sestavi vlado (brez velikega vodje), a? PLEASE, vsi ...prikaži več so enaki! Že te "kalkulacije" sedme sile lepo govorijo - vsaki stranki je samo do trženja in onega "a kaj bomo mi dobili v vladi, a katero ministrstvo bo NAŠE". Tako je vrli Kahel Ehjavec pridelal zase položaj zunanjega ministra v zadnji vladi a lahko samo pošto raznaša!