Slovenija
4261 ogledov

Milan Brglez: Moja izključitev iz SMC je bila popolnoma režirana

Milan Brglez Anže Petkovšek
"Mandat sem si izboril z distanciranjem od tega, kar SMC je," v odzivu na izključitev iz stranke, pravi Milan Brglez.

"Kadija tuži, kadija sudi, klasična varianta," je zdaj že nekdanji član stranke SMC Milan Brglez parafraziral sinočnje dogajanje na izvršnem odboru stranke SMC, ki je bil, kot pravi Brglez, sklican nenapovedano in po seji sveta stranke, na kateri so menjali člane organov stranke. Odbor je bil sklican brez dnevnega reda, le s točko splošno. "Včerajšnja izključitev je bila povsem zrežiran dogodek," je prepričan Brglez. 

Dajal preveč izjav medijem

Izvršni odbor stranke SMC je sinoči iz stranke izključil enega najbolj vidnih članov in dosedanjega predsednika državnega zbora. Kot razlog so navedli nespoštovanje odločitev organov stranke.
"Očitki so neosnovani, od takih, da sem dajal preveč izjav za medije in tako zasenčil predsednika stranke. Da sem obsodil, medtem ko je predsednik stranke pozdravil, napad na Sirijo ..." razlaga Brglez. "Glavni očitek pa je bila tako imenovana samokandidatura za predsednika državnega zbora," dodaja Brglez in ugotavlja, da so snovalci tega očitka brali samo naslov intervjuja s to njegovo izjavo, ne pa tudi drugih delov, kjer navaja, da podpira Cerarja na mestu predsednika parlamenta. "V primerjavi z mano je predsednik stranke sklepe IO kršil večkrat," še pravi Brglez in navaja dva primera: priznanje Palestine ter povrnitev vojne škode izgnancem. "Raje je grozil, kot pa se posvetil temu."

"Za mano je čudovito prespana noč zaradi olajšanja, da ni treba prekrivati tistih slabosti, ki so dejansko obstajale v stranki, vladi ... v povezavi imena, ki ga nosiš," pravi Brglez.

Milan Brglez | Avtor: Profimedia Profimedia

"Glavni razlog je bila zahteva po konsolidaciji stranke"

Brglez pa je prepričan, da vse našteto niso pravi razlogi za njegovo izključitev: "Glavni razlog je bila moja zahteva, da je treba stranko konsolidirati, kar pomeni upoštevati rezultate volitev in jo pripraviti na nove, s tem, da pridejo sposobni, ne naši ljudje, na prava mesta. Alternativa temu je ideja o prihodnjem približevanju socialno-liberalnih strank. Oboje so podporniki Mira Cerarja onemogočili."

Milan Brglez Slovenija Brglez: "Vrgli so me iz stranke"

Bil sem glavni branik pred sodelovanjem s SDS

V svoji prvi izjavi je kot enega od razlogov za izključitev Brglez navedel svoje nasprotovanje koaliciji s SDS. V stranki so možnost sodelovanja zs SDS danes ostro zanikali, Brglez pa: "Bil sem glavni simbol in dejanski branik, da se to ne bi zgodilo," pravi danes in dodaja, da je bilo v stranki glede sodelovanja s SDS slišati predloge kot: "Dajmo prehiteti nekoga drugega, da ne bomo zadnji pri tem."

"Najprej je treba ohladiti glave," pravi glede svojih prihodnjih odločitev. "Ne želim sam povzročiti dodatnih težav tistim minimalnim oblikam pogajanj ali izsiljevanj, ki trenutno potekajo," razlaga Brglez, ki ima 15 dni časa, da se pritoži tudi glede postopka izključitve, saj bi ga kot podpredsednika stranke lahko odstranil svet stranke ne pa IO. "Postopek bi potem moral biti izpeljan drugače, s tem bi izključitev dobila širšo legitimnost, izpeljati pa bi ga bilo težje, veliko težje bi bilo prepričati vse te ljudi."

SMC kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"SMC je stranka modernega centra, ki je socialno liberalna, želi biti tudi levo sredinska. Na ravni posameznih ravnanj pa je različna od tega," ocenjuje Brglez.

Ostaja v poslanski skupini SMC

"Iz poslanske skupine me ne morejo izključiti," pravi Brglez, ki do nadaljnjega ostaja član PS SMC. Brglez lahko postane tudi nepovezani poslanec ali se priključi kateri od strank v parlamentu. "Moram premisliti, kaj naj naredim, da ne bo škoda prevelika za potencialno levo sredinsko koalicija z ali brez NSi," pravi. Prepričan je, da je SMC zaradi njega na volitvah dobil konkretno število glasov. "Zato tudi ne pričakujem očitka, da moram vrniti mandat, ker sem si ga presneto izboril na terenu z distanciranjem od tistega, kar SMC je."

Miro Cerar na soočenju predsednikov strank Izključitev Brgleza Slovenija Odzivi parlamentarnih strank: V Levici ne izključujejo sodelovanja z Brglezom
Komentarjev 13
  • JUTRIBOLJŠEBO 19:19 29.junij 2018.

    A bomo še kar vsak dan poslušali tega zblojenega jokca !! Dejte no , ignorirajte to ultralevičarsko zlo !! Že njegov pogled je podoben gebeljsu , take bi bilo potebno odjehbat že bistveno prej, ko še ni napravil toliko škode !

  • jakec1575 18:39 29.junij 2018.

    Če je res prinesel glasove v stranko, mandata ne rabi vračati. V poslanski skupini je lahko, ker je zanj to najbolj koristno. Bolj, kot biti nepovezan. On je bil član IO. Kako ga lahko isti organ izključi, mi ni jasno. ...prikaži več To je stvar kongresa vsake stranke. Kar se tiče branika, pa je bil branik človekovih pravic. Kovačič je imel 2 referenduma in ljudje so sami z neudelezbo potrdili novo krajo davkoplacevalskega denarja. To nista storil ne Brglez ne kovačič, ampak ljudstvo. To da pere javno perilo,

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 08:49 29.junij 2018.

    Ni prav da ostane poslanec,drugi z največ glasovi v njegovem okrožju bi moral zasesti njegov stol.Zdaj gre lahko bilo kam in se proda za dober denar,svoje volilce je itak nategnil.