Slovenija
10760 ogledov

V SMC ostro zanikajo Brglezove trditve glede koalicije s SDS

Rokovanje Mira Cerarja in Milana Brgleza Saša Despot/Mediaspeed
Izključitev Brgleza bo pomembno vplivala na oblikovanje vlade, meni analitik Igor Pribac.

V stranki SMC so sinoči zavrnili trditev Milana Brgleza, da ga je Izvršni odbor (IO) stranke izključil iz SMC, ker je "nasprotoval temu, da gre SMC v koalicijo s SDS."
"Poudarjamo, da je izvršni odbor na seji 13.6.2018 sprejel tudi sklep, da bo SMC sodelovala zgolj pri oblikovanju levosredinske koalicije, ki jo skuša oblikovati Marjan Šarec. Pri tem SMC vztraja," so zapisali na Twitterju.

Pisali vsem članom stranke

Podobno sporočilo so zvečer posredovali tudi vsem članom stranke. "Kakršnekoli insinuacije, da je izključitev Brgleza uvod v dogovarjanje s stranko SDS, ne držijo. Spoštovane članice in člani, za obširnejšo obrazložitev današnje odločitve izvršnega odbora smo pripravljeni organizirati regijska srečanja in vam pojasniti podrobne okoliščine, ki so vodile k taki odločitvi,” je članom SMC sporočil generalni sekretar SMC Jože Artnak, ki naj bi tudi predlagal Brglezovo izključitev. 

"Izključitev Brgleza iz stranke je prvorazredna politična novica, ki bo močno vplivala na sestavljanje vlade, ne glede na to, katera stran jo bo sestavljala," je v Odmevih dejal politični analitik Igor Pribac.


Artnak: Naredil je sramoto stranki

"Brglez je s svojimi ravnanji konec preteklega tedna otežil potek pogajalskega procesa za oblikovanje levosredinske koalicije, v katerem te dni sodeluje SMC, in negativno vplival na ugled stranke," še članom SMC piše Artnak. Kot je znano, je Brglez pretekli teden ob dilemi, kdo naj prevzame vodenje državnega zbora, povedal, da je do zaključka koalicijskih dogovorov sam pripravljen prevzeti funkcijo vodenja državnega zbora. Ob tem je poudaril, da podpira idejo, da vodenje državnega zbora prevzame predsednik SMC Miro Cerar. 

Brglez se je tako za začasno vodenje parlamenta ponujal v trenutku, ko je OI SMC odločil, da je njihov kandidat za to funkcijo Miro Cerar, kar je povzročilo precej vroče krvi in vodilo v prepir med Cerarjem in Brglezom, ki so mu bili priča tudi drugi.

"Smo v občutljivem obdobju, ko že nastajajo obrisi neke bodoče koalicije in v tem obdobju si dejansko stranka ne more privoščiti, da eden od najbolj vidnih članov, podpredsednik stranke ne spoštuje demokratično sprejetih odločitev organov stranke in solira v tej zgodbi, ko moramo biti najbolj enotni," je v izjavi za medije dejal vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič in zavrnil očitke, da je bila Brglezova izločitev zrežiran dogodek. 

Brglez je bil sicer podpredsednik stranke in eden najvidnejših članov SMC, ki pa se s politiko Mira Cerarja pogosto ni strinjal. To se je pokazalo tudi pri sprejemanju novele zakona o tujcih. Ta bi ob poslabšanju situacije na meji omogočila zavračanje beguncev že na meji, Brglez pa je prepričan, da je tak zakon neustaven.  Cerar je Brgleza takrat pozval, naj odstopi kot podpredsednik SMC.

glasovanje o mandatarju Slovenija Cerar podpredsednika SMC Brgleza pozval k odstopu s te funkcije

Razkol v stranki?

Brglez ima med člani stranke številne pristaše, zato ni nenavadno sporočilo, ki ga je generalni sekretar poslal članom, ko je zapisal, da "so v stranki pripravljeni organizirati tudi regijska srečanja, na katerih bi pojasnili podrobne okoliščine, ki so vodile k izključitvi Brgleza." Kot meni Pribac, lahko izključitev Brgleza privede tudi do tega, da stranko zapusti še kdo.

"Stranko SMC sem postavljal na noge skupaj z drugimi zanesenjaki, usmerjal sem svoje sile vanjo, ker sem želel premik na boljše, a 11 članov IO je odločilo, da so bila vsa ta moja dejanja nepomembna. Pomembno je bilo, da sem prepogosto povedal, da kaj ni prav. Pa tudi, da kaj stranka dela narobe. Če sta torej moja poštenost in iskrenost do sebe, stranke ter stanja v državi in svetu razlog za mojo izključitev iz SMC, toliko slabše za SMC," pa podpornikom sporoča Brglez.

 

Pri sestavljanju koalicije bo imela pri preštevanju SMC devet in ne deset glasov, pravi Zorčič. Če bo Brglez ostal v poslanski skupini SMC, pa upa, da bo deloval kolikor toliko konstruktivno, navaja STA. Iz poslanske skupine ga ne morejo izključiti, prenehala pa je njegova podpredsedniška funkcija, saj "predsednik ne more biti nekdo, ki ni član stranke". 

.

Brgleza podpirajo tudi nekateri vidni člani drugih strank, kot Dominika Švarc Pipan in Jan Škoberne iz SD.
Brglez lahko ostane v poslanski skupini SMC ali deluje kot nepovezani poslanec ali pa se priključi kateri od strank. Mnogi ga vidijo v Levici, ki bi ga tudi podprla kot predsednika DZ. "Moram premisliti, kaj naj storim, da ne bo škoda prevelika (potencialna levo sredinska koalicija s ali brez NSi," je na naše vprašanje, ali ostaja v poslanski skupini SMC, odgovoril Brglez. 

Komentarjev 23
  • dragec 07:50 28.junij 2018.

    SMC + Šarec+NSI + SNS + SAB = koalicija pod vodstvom SSDSS

  • Friderik1950 20:15 27.junij 2018.

    Brglez je bil pravzaprav čudna figura v politiki. Prizadeval si je za neko avtoriteto, ob po meni divjem izrazu gozdnega samotarja in čudnimi pogledi na svet. Sam ga poznam iz komentarjev na TV, kjer je kot profesor komentiral politične poteze ...prikaži več predvsem vzhodnega bloka, pri tem pa nikoli ni povedal nič 'pametnega' in konkretnega, vedno je šlo več ali manj le za inciklopedične odgovore.

  • maresem 17:15 27.junij 2018.

    Pobijte se med seboj, hijene posesivne levičarske. Brez vas bi bil svet lepši.