Slovenija
9528 ogledov

Z Janšo je naredil korak dlje

Matej Tonin Anže Petkovšek
Matej Tonin o tem, kako daleč je v pogovorih z Janšo in Šarcem.

"Preden vemo, ali smo vsebinsko kompatibilni ali ne, NSi ne more povedati, ali gremo lahko v vlado s to ali ono stranko," poudarja predsednik državnega zbora in NSi Matej Tonin. Jutri naj bi se nadaljevali pogovori predstavnikov strank pod okriljem prvaka LMŠ Marjana Šarca o oblikovanju vladne koalicije. 

Po Toninovih besedah je pet strank z leve sredine "kar nekaj energije posvetilo temu, da se je našel kandidat za predsednika državnega zbora". Opravljen je bil tudi prvi krog pogovorov, kjer so preverjali osnovno pripravljenost za vstop v koalicijo. 

Marjan Šarec Volitve 2018 Šarec po pogovoru s Toninom našel skupne točke

Jutri s Šarcem o vsebini

Tonin se je sestal s Šarcem, ki ga je vprašal o možnostih za sodelovanje v koaliciji. "Odgovoril sem mu tako kot vsakemu in kar sem govoril že pred volitvami: če se bomo programsko uskladili in če bomo vzpostavili neko zaupanje, je to možno," je pojasnil.

Po Toninovih besedah so v torek dobili bolj vsebinsko iniciativo, ne sicer predloga koalicijske pogodbe, pač pa so jih v LMŠ pozvali, da predlagajo ključne vsebinske točke. To so že storili, o njih pa naj bi spregovorili na četrtkovem srečanju, "ko bo tudi bolj jasno, ali je vsebinske razlike mogoče zmanjšati ali pa so te nepremostljive", je ocenil.

Tonin je med ključnimi programski točkami naštel realizacijo odločb ustavnega sodišča, dvig splošne dohodninske olajšave in odpravo čakalnih vrst v zdravstvu. 

Zmago Jelinčič, Matej T. Vatovec, Marjan Šarec, Janez Janša, Dejan Židan, Matej Tonin in Alenka Bratušek Slovenija Novi začasni predsednik državnega zbora bo Matej Tonin

Pogovori s SDS pripeljali korak dlje

Medtem ko s Šarcem z vsebinskimi programskimi usklajevanji še niso začeli, pa so v NSi že imeli programske pogovore z relativno zmagovalko volitev SDS. "Tam je bil vendarle narejen nek korak dlje kot pri Šarcu. V obeh primerih pa smo še daleč od tega, da bi lahko rekli 'ja, smo programsko usklajeni in lahko prispevamo glasove'," je poudaril Tonin.

Pričakuje, da se bodo pogovori v prihodnjem tednu dodatno intenzivirali. V NSi so sicer že formalno oblikovali pogajalsko skupino, ki jo bo vodil podpredsednik stranke Valentin Hajdinjak.

Tonin je za četrtek sklical tudi neformalni posvet vodij poslanskih skupin. Načrtuje, da bi že prihodnji teden na izredni seji DZ ustanovili tri delovna telesa in tako dobili operativen parlament.

Matej Tonin in Borut Pahor koalicija Slovenija V primeru nejasnosti bo Pahor prednost dal Janši

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • borut08 16:24 28.junij 2018.

    Sej so vsi isti,zato jih pa narod podpira! Kdor koli upravlja z naso drzavo jo vodi tako,da se drzavo izcrpava in drzava deluje samo proti sebi,kdor pa ne sodeluje v tem enoumju ga pa utisajo oz.izklucijo iz druzbe ali bolje receno unicijo.

  • jezero 07:00 28.junij 2018.

    Vsi vemo, da je Tonin Janševo kukavičje jajce, pa ga je levica vseeno izvolila za predsednika Državnega zbora. Program,program,govori Tonin. Janšev program, seveda.

Sorodne novice