Slovenija
1047 ogledov

"Blaginja za vse, ne le za peščico"

Matej Tonin Anže Petkovšek
Samostojne slovenske države ne bi bilo brez vizije, skupnih prizadevanj, sodelovanja, sklepanja kompromisov.

Pred ponedeljkovim dnevom državnosti so se poslanci novega sklica državnega zbora zbrali na slavnostni seji. Slavnostni govornik je bil novoizvoljeni predsednik DZ Matej Tonin, ki je v govoru med drugim poudaril, da je treba Slovenijo graditi na treh vrednotah: svobodi, pravičnosti in varnosti.

Tonin je dejal, da je pripadnik srečne generacije, ki je v šolo vstopila v Jugoslaviji, zaključila pa jo je v samostojni in neodvisni Sloveniji.

Spomnil je na prizadevanja Demosove vlade za samostojno in neodvisno Slovenijo pa tudi na "grenak poraz" JLA. "Slovenske obrambne sile, Teritorialna obramba in policija so ustavile in nevtralizirale tehnično močnejšega nasprotnika," je poudaril. Kot je dodal, je mlada država tako tudi s silo zavarovala politično odločitev za samostojnost in neodvisnost. Posebno hvaležnost smo dolžni izkazovati vsem, ki so za samostojnost dali svoje življenje, je dejal.

"Sreča, da smo v ključnih trenutkih ostali enotni"

Slovenska zastava | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Po besedah Tonina nam nič ni bilo podarjeno, pač pa smo osamosvojitveno vojno morali izbojevati sami, tudi pri mednarodnem priznanju smo bili soočeni z nenaklonjenostjo svetovnih velesil. "Naša edina sreča je bila, da smo v ključnih trenutkih kot narod ostali enotni," je poudaril.

Od tedaj je Slovenija po njegovih besedah dosegla izjemne stvari. Postala je članica EU, zveze NATO, vstopila v schengensko območje in med državami nekdanjega socialističnega bloka prva prevzela evro in predsedovala EU.

Opozoril je tudi na naravne lepote države in pripomnil, da je Slovenija "enostavno preveč lepa, da bi obupali nad njo".

Od "ta država moramo preiti k moja država". "Republika Slovenija ni nekaj tam daleč, ampak je moja domovina, za katero se je vredno boriti," je povedal novoizvoljeni predsednik DZ.

Spomnil na visoko udeležbo na plebiscitu

Spomnil je tudi na visoko volilno udeležbo na prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji in na plebiscitu za samostojnost. "28 let kasneje veljajo demokratične volitve še vedno za enega najpomembnejših izrazov ljudske suverenosti in za temelj demokratičnega političnega sistema, kjer ljudstvo posredno udejanja svojo oblast, zapisano v ustavi. Zaskrbljujoči pa so trendi volilne udeležbe v zadnjih letih," je opozoril.

Pozval je k spoštovanju različnosti, saj ta še ni razlog za razdeljenost. "Spoštujmo različnost. Dovolimo, da nas različnost bogati, ne pa deli," je dejal. Kljub razlikam bomo namreč vedno živeli skupaj in bolje kot se bomo razumeli, hitreje se bomo razvijali, je še pristavil.

Plebiscitno odločitev smo Slovenci udejanjili z razglasitvijo samostojne države  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Med cilji, ki so pred državo, je izpostavil blaginjo, ki "smo jo dolžni zagotoviti vsem, ne le peščici". Dotaknil se je tudi begunske krize in ocenil, da s politiko odprtih vrat ne moremo pomagati dvema milijardama nesrečnih ljudi, pač pa je treba begunsko krizo reševati pri izvoru in na Bližnjem Vzhodu in v Afriki vzpostaviti mir.

Tonin je državljankam in državljanom že pred sejo namenil tudi posebno poslanico, v kateri je med drugim spomnil, da samostojne slovenske države ne bi bilo brez vizije, skupnih prizadevanj, sodelovanja, sklepanja kompromisov in izredno pogumnih državotvornih dejanj. "In morda je danes to najbolj pomembno in dragoceno sporočilo, ki lahko navdihuje, povezuje in opogumlja tako današnje kot prihodnje generacije," je dodal.

Na Kongresnem trgu slavnostni govornik Pahor

Zapleteno politično ter družbeno dogajanje v Evropski uniji in v svetu po njegovih besedah ne dopušča, da bi Slovenci lahko odpravljali le pretekle napake in se ukvarjali le z lastnimi problemi. "Skoraj vsakodnevno smo soočeni z novimi mednarodnimi situacijami in izzivi, ki terjajo ustrezne odgovore," je zapisal in pozval, naj bo "naš pogled pogumno usmerjen v prihodnost, pa čeprav se morda ta zdi negotova in zapletena".

Seje so se udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik DS Alojz Kovšca, predsednica Ustavnega sodišča Jadranka Sovdat, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, diplomatski zbor in drugi gostje.

Slavnostni seji DZ bo sledila državna proslava na Kongresnem trgu v Ljubljani. Slavnostni govornik bo predsednik Pahor.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • dragec 14:14 25.junij 2018.

    Dokaz, da se politik rodi kot idiot, ali kreten

  • janez60 22:18 24.junij 2018.

    Pravilno je če prestavimo vejico za ne. Torej: blaginja za vse ne, le za peščico.

  • dusan11 22:16 24.junij 2018.

    Temu se reče vic leta 2018