Slovenija
776 ogledov

Tonin: Dnevno sem na vezi z Janšo

Matej Tonin pred sejo sveta NSi Saša Despot
Šef NSi pojasnjuje, da se dnevno sliši s predsednikom SDS Janezom Janšo.

Predsednik NSi Matej Tonin soglaša, da mora biti sporazum, ki bi ga o koalicijskem sodelovanju podpisale stranke pod okriljem predsednika LMŠ Marjana Šarca, čim bolj natančen in časovno omejen.

Tonin je danes skupaj s predstavniki strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS nadaljeval pogovore o oblikovanju koalicije. Kot je pojasnil v izjavi za medije, je šlo soglasje v smer, da v dogovoru ne bo zapisano "prizadevali si bomo", ampak bodo v njem našteti konkretni projekti, ki jih nameravajo izpeljati, s številkami in časovnimi roki.

V vsebinskih pogajanjih, ki bodo zdaj sledila, bodo v prvi fazi poiskali predvsem skupne točke, identificirali razlike in iskali tudi že skupna stališča o najbolj aktualnih stvareh, ki jih čakajo. Med drugim so to odnosi s Hrvaško, primer NLB in dogovor s sindikati, je naštel.

Tonin ni želel govoriti o kadrovanju in ministrskih mestih, dokler ne ugotovijo, ali so programsko kompatibilni.

Obenem je povedal, da možnosti za sodelovanje z Levico, ki bi se utegnila pridružiti koalicijskemu sodelovanju, ne vidi. Na vprašanje, ali je kaj pod pritiskom zaradi današnjega srečanja Šarca z Levico, pa je odgovoril, da so stranka dialoga in nikomur ne prepovedujejo, da se s komer koli pogovarja. "Nisem imel občutka, da se Šarec čuti kaj v stiski, ko se mi pogovarjamo z Janšo," je še dodal.

Predsednik NSi je namreč, kot je pojasnil, v "rednih stikih" z Janšo, slišala sta se tudi danes. Po njegovi oceni so pogovori z Janšo najbolj vsebinsko globoki, saj so šli čez celotna programa strank ter iskali skupne točke in razlike.

Vsebinski pogovori s strankami, ki se zbirajo okoli LMŠ, pa se bodo začeli v prihodnjih dneh, ko se bodo sestajale delovne skupine. Izhodišča za pogajanja bodo točke, ki so jih pripravili v posameznih strankah.

V NSi so po Toninovih navedbah ključne točke iz svojega programa strnili na tri strani, med njimi so zmanjšanje čakalnih vrst v zdravstvu, zvišanje plač z dvigom dohodninske olajšave, uvedba poskusnega mandata za sodnike, ki bi bila del reforme sodstva, in izpolnjevanje vseh odločb ustavnega sodišča.

Na delovnih srečanjih se bodo po Toninovih besedah pokazale tudi razlike med strankami, morda celo nepremostljive. Pri usklajevanju najbolj perečih tem se bodo v pogajanja vključili tudi predsedniki strank, je še pojasnil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.