Slovenija
1259 ogledov

"Vlade radikalne desnice si državljanke in državljani ne zaslužimo!"

Dejan Židan Anže Petekovšek
Za SD je pomembno, da v Sloveniji ne pride do vlade, "ki bila vlada radikalne desnice".

Poglede na sestavljanje vladne koalicije sta popoldne izmenjali vodstvi SD in Levice. Prvak SD Dejan Židan je po koncu srečanja poudaril, da še nič ni dokončno dogovorjeno in da je odprta tudi opcija, da Slovenija dobi levosredinsko vlado.

Židan je dejal, da je zanje pomembno, da v Sloveniji ne pride do vlade, "ki bila vlada radikalne desnice". Če bi takšna vlada štiri leta Slovenijo spreminjala po svojih načelih, bi jo dejansko spremenila nepovratno, česar "si pa državljanke in državljani ne zaslužimo", je pojasnil prvak SD.

Mnenja so, da v pogovorih o bodoči koaliciji ni nič dokončno dogovorjenega in da je možnost tudi, da Slovenija dobi levosredinsko vlado. Torej ni še dokončno, da bo prišlo do sredinske koalicije, torej koalicije štirih sredinskih strank, SD iz levega pola ter NSi, je pojasnil.

Obnašati se, kot da so nekateri izključeni, drugi pa niso, je po mnenju SD prehitro in napačno. "Zato je naš predlog, da se v tem trenutku ne obnašamo, kot da že imamo dogovorjeno vlado, ker je nimamo," je poudaril in dodal, da potekajo le pogajanja na različnih področjih.

A v Levici ugotavljajo, da so de facto že izločeni iz koalicijskih pogajanj, ki jih vodi predsednik LMŠ Marjan Šarec. Mesec je spomnil, da jih na sestankih šesterčka ni, koalicijska pogodba pa se brez njih začne usklajevati v petek.

Po njegovih besedah je Levica, vsaj tako so razumeli Šarca, "na rezervi" oz. se Šarec nanje obrača za podporo njegovemu morebitnemu mandatarstvu, pri čemer jih je pozval, da predstavijo pogoje, pod katerimi bi bili pripravljeni to narediti.

A ne glede na to bodo po besedah Mesca naredili vse, "da bo naslednja vlada vsaj približno izboljšala življenja delavcev, upokojencev, brezposelnih in nasploh perspektivo te države".

Ne morejo pa, kot je dejal, "pristati na zahteve sredine, da se praktično popolnoma odrečejo svojemu programu zgolj zavoljo tega, da bo vlada sredinska, ne pa desna". Zaenkrat imajo na mizi projektno sodelovanje, svet stranke pa bo odločil o tem, pod kakšnimi pogoji so pripravljeni podpreti sredinsko vlado.

"Če zares želimo preprečiti radikalizacijo te družbe in nepovraten obrat na, recimo temu, orbanovski način, se bo morala tudi sredina globoko zazreti sama vase in se vprašati, kaj je v vseh teh letih delala narobe, da se je v družbi pojavilo tolikšno nezadovoljstvo," je dejal Mesec.

Židan je na vprašanje, ali bi si v koaliciji bolj želeli Levice kot NSi, odgovoril, da je njihova prioriteta, kako zmanjšati neenakost med ljudmi. "V kolikor sta dve stranki, ki to zelo trdo zagovarjata, bi nam bilo v koalicijskem oz. vladnem delovanju bistveno lažje," je dodal.

Mesec pa je ponovil, da z NSi v koalicijo ne bi šli, ker so na vseh ključnih točkah na različnih bregovih, kar zadeva ekonomsko, socialno in gospodarsko politiko.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Avatar Leon
    Leon 20:26 29.junij 2018.

    Za SD je pomembno, da v Sloveniji ne pride do vlade, "ki bila vlada radikalne desnice".......Židanu gre samo za ministrske stolčke . SD je prevzela ministrstvo za delo in družino in napravila kaos ,brez programa so vse reševali na plečih ...prikaži večh prostovoljstva in donacij s pomočjo dobrih ljudi in SMS 1919 ....SRAMOTA .

  • Avatar Mirko
    Mirko 23:45 28.junij 2018.

    ginko saj kar smrdi od tvojega pisanja a tudi v šolo nisi hodil da bi seštel koliko je kaj in kdo je kaj. Pa si že videl pravega komunista mislim, da ne če se pogledaš v ogledalo boš pa videl enega trota.

  • Avatar praufo
    praufo 22:17 28.junij 2018.

    radikalne desnice v sloveniji ni, imamo pa radikalno levico, to je stranka levica, židan žal nima osnovnega pojma o politični terminologiji ... se je pa skregal z logiko demokracije, ki pravi da ima oblast zmagovalec, relativni zmagovalec, ker na nobenem ...prikaži več volilnem lističu ni opcije "koalicija", ampak so samo stranke