Slovenija
14562 ogledov

Šarec o razkritju dokumenta: Če je nekaj zaupno, je zaupno!

Marjan Šarec Anže Petkovšek Marjan Šarec na sedežu stranke LMŠ na dan parlamentarnih volitev.
Sestanek z SD je trajal štiri ure.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je po današnjem krogu pogajanj o vladni koaliciji zanikal kakšna večja nesoglasja med posameznimi strankami. Kot je pojasnil, so ugotovili, da so cilji enaki in dosegljivi, so pa različne poti do njih.

Po torku, ko so predsedniki LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS pregledali programske predloge NSi, so se danes lotili predlogov SD, v četrtek pa bo na vrsti SMC. Šarec je današnji skoraj štiriurni sestanek označil za učinkovit. Kot je pojasnil v izjavi za medije, je bila debata nekoliko daljša, saj meni, da je prav, da vsak pove, kaj misli.

Po njegovih besedah je skupnih imenovalcev med strankami veliko, pri nekaterih točkah pa v podrobnostih niso "prišli čisto skupaj, ampak zadeva gre v to smer". Skupnih imenovalcev pa ni želel našteti, saj se mu ne zdi korektno, da bi jih razkril v fazi pogovorov. Zanikal je, da bi bila kakšna večja nesoglasja med SD in NSi, denimo pri davkih in zdravstvu.

Če je cesta zaprta, greš pač po drugi

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo s programom, če se na koncu NSi odloči, da ne pristopi k tej koaliciji oziroma ali bo to pomenilo spremembo programa, pa je dejal le: "Če greš po neki cesti, pa je zaprta, greš pač po drugi."

Ocenil je, da je šlo pri izjavah predsednikov SD Dejana Židana in SMC Mira Cerarja o dveletni koalicijski pogodbi za nesporazum, saj da je Židan rekel le, da je treba priti vsaj do projektov za dve leti, zagotovo pa ni mislil, da je to cilj. Cerar je namreč pred srečanjem izrazil skrb, saj po njegovem mnenju projektna vlada, oblikovana zgolj za dve leti, ne bi bila garant politične stabilnosti.

Tudi danes je zatrdil, da o kadrovskem razrezu vladnih resorjev še niso govorili. Ponovil je svoje pričakovanje, da tisti, ki so najbolj izrazito poudarjali določena področja, potem te resorje tudi prevzamejo. "Mi bomo vzeli tiste resorje, s katerimi mislimo, da bomo lahko vodili vlado," je dejal o ambicijah LMŠ.

Če je nekaj zaupno, je pač zaupno

Koalicijski dokument po Šarčevih besedah nastaja sproti, vanj vključujejo pripombe posameznih strank. To, da je v torek v javnost pricurljala še ena različica tega dokumenta, Šarec ocenjuje kot "neko neresnost pri tistem, ki tak dokument posreduje, ker če piše zaupno, je pač zaupno". Spletni portal Siol je v torek med drugim zapisal, da naj bi različica osnutka koalicijske pogodbe, o kateri so govorili v torek, med drugim vsebovala dogovor o prodaji 50 odstotkov NLB do konca leta, namero o vložitvi tožbe zoper Hrvaško, zavezo o nadaljevanju pogajanj s sindikati javnega sektorja in sledenje ukrepom, ki bodo glede beguncev sprejeti na ravni EU.

Ko bo na mizi končna verzija dokumenta, bodo o njem odločali pristojni organi strank in potem bo jasno, ali ima zadostno podporo. "Dokler nimamo 46 podpisov oziroma več, ne moremo trditi, da to podporo imamo," je danes dejal predsednik LMŠ.

Če ne bo imel 46 glasov, ne bo glasovanja o mandatarstvu

Če zagotovila potrebne večine v DZ ne bo imel, na glasovanje o svojem mandatarstvu ne bo šel, je zatrdil. Na vprašanje, do kdaj bi to lahko postalo jasno, je odgovoril: "Če bi imel te sposobnosti, potem se ne bi ukvarjal s politiko, ampak bi napovedoval prihodnost." Petka, ko bo predsednik republike Borut Pahor opravil drugi krog posvetovanj z nekaterimi poslanskimi skupinami, po katerem naj bi se odločil o predlogu kandidata za mandatarja, pa ne vidi kot nekega usodnega dneva.

Tudi če bo Pahor v prihodnjih dneh za mandatarja predlagal predsednika SDS Janeza Janšo, po Šarčevem mnenju to za njihova usklajevanja ne pomeni nič posebnega. "Mi smo že povedali, da ima Janez Janša vso pravico dobiti mandat, je relativni zmagovalec volitev in verjetno mu bo predsednik republike tudi dal ta mandat, če bomo mi povedali, da 46 glasov nimamo. In v tem ne vidimo nobene težave," je dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
 • Rudnik12 21:42 05.julij 2018.

  Ce je nekaj butasto, ja pac butasto. A neda serpentinsek?!

 • Avatar AtaAufbiks
  AtaAufbiks 14:49 05.julij 2018.

  Važno je le, da Šiptar Janša ne pride na oblast!

 • dragec 13:47 05.julij 2018.

  Pleško je načrtno tiho, k pride na oblast vam bo jebal mater

Sorodne novice