Ljerka Bizilj: Ali bomo socialna ustanova ali bomo delali dober program

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Vodstvo RTV Slovenija se je tudi malce užaljeno odzvalo na vse kritike glede zadnjih kadrovskih potez.
Oglej si celoten članek

"Jelene Aščić nismo odpustili, ampak dela dalje, smo pa izmed sedmih voditeljev, ki so bili zdaj, izbrali štiri. Helene Milinković nismo odpustili, ampak nadaljuje delo v zunanjepolitični redakciji, le Globusa ne bo več vodila, ne drži tudi, da bi zamenjali voditelja Studia City. Zadeva z Erikom Valenčičem pa se je spolitizirala,“ je o zadnjem dogajanju na RTV Slovenija dejal generalni direktor Marko Fili. 

Foto: Saša Despot RTV SLO "Razlogi so poslovni, stroške smo morali znižati za 150 tisoč evrov, honorarji pa so 80 odstotkov naših stroškov. Mi potrebujemo ljudi, ki delajo vsak dan, njega pa zanima drugo delo, v začetku leta je naredil dober dokumentarec, a za take projekte ne potrebujemo človeka na stalni pogodbi,“ je pojasnila odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik. "Zunanja redakcija ima 11 zaposlenih in deset honorarcev, vračajo se tudi trije dopisniki, najprej je treba obremeniti vse te,“ je še dodala. 

Foto: Saša Despot RTV SLO

Direktorica Televizije Ljerka Bizilj pa je dodala, da je Valenčič v pol leta zaslužil le za eno dobro bruto plačo, okrog tri tisoč evrov, ker ni želel delati več. 

"Televizija ima na voljo štiri milijone evrov manj kot lani. Žal nimamo izbire, ali bomo socialna ustanova, ali bomo delali dober program za gledalce. Urejanje anarhičnih razmer nekatere boli, večino pa veseli. Kriteriji, po katerih smo se odločali za prekinitev sodelovanja s honorarnimi sodelavci so bili kakovost, zavzetost, stalnost in nato tudi socialni vidik. Nihče ne more samo hoditi v službo, ampak je treba delati,“ je pojasnila Biziljeva in dodala, da noben voditelj ni stalen, edino morda Slavko Bobovnik

Foto: Saša Despot RTV SLO

Povedala je še, da ena sodelavka že več pol leta ne dela ničesar, prejšnji teden si je v času, ko bi morala biti službeno odsotna, v tej hiši zlomila nogo. Kasneje so potrdili, da gre za Mišo Molk. Na vprašanje zakaj ji ne dajo odpovedi, je Fili odgovoril: "Prekinili smo le sodelovanje s honorarnim sodelavcem, pa tak vihar, si predstavljate postopek odpovedi Miši Molk!“ Biziljeva pa je dodala, da jo spoštuje, da želi da dela, a da ima trenutno nekaj težav in je na bolniški. 

Studia city ne bo vodil Možina, morda pa … 

Rebernikova je zanikala informacije, da so vodenje Studia City ponudili Jožetu Možini. "Vodenje smo ponudili Kseniji Horvat, zdaj najbrž išče ovinke, da tega ne bi delala,“ je dejala Rebernikova. "Resnično imamo sodelavce, ki zavračajo dodeljene naloge, nisem pa zato, da se govori o imenih,“ pa je javno obračunavanje prekinil Fili. 

Traven ni urednik, bo pa na uredniških sestankih

"Traven obvlada TV medij, prejšnja prenova je trajala leto in pol, zdaj smo jo opravili v nekaj mesecih,“ je njegovo delo na nacionalki branila Biziljeva. Pojavila se je informacija, da bo urednik Dnevnika, kar je razjezilo novinarje, saj je večkrat kršil novinarski kodeks. Rebernikova je pojasnila, da ne bo urednik Dnevnika. "Spremljal bo implementacijo prenove informativnega programa. Na vsebino nima vpliva, bo pa zdaj več prisoten na sestankih, tudi zjutraj,“ je povedala in dodala, da ima 2.900 evrov bruto honorarja. Fili je povedal, da ima 2400 evrov neto plače. 

Preberite še: 

Najbrž ne bo več Mednarodnih obzorij

Na informativnem programu so sicer sodelovanje prekinili s štirimi honorarci, nekateri, ki delajo za druga uredništva, pa bodo odslej delali le tam. Da bodo dosegli varčevalni načrt, kakšne dražje oddaje letos ne bo, Rebernikova je omenila Mednarodna obzorja. 

Foto: Saša Despot RTV SLO

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 19:23 4. September 2015.

    Možina s svojimi "Pričevalci" močno dela na tem!

  • 19:20 4. September 2015.

    Zate bi bil gledljiv program očitno: Janša in njegovi umotvori, Leljakove "zgodovinske resnice", duhovne inovacije RKC, nadaljevanka Odbora 2014 itd. …

  • 15:43 4. September 2015.

    RTV Gnezdo ortodoksnih komunistov! Samo gledajo kje bodo sesali kar se posesati da od države! Ljerka brez pardona potouči tiste …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.