Ljubljano začnejo krasiti čez dva tedna

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Tretji teden v oktobru se bo že začelo nameščanje lučk in ostale okrasitve glavnega mesta. V mestu bo gorelo prek 200 tisoč lučk.
Oglej si celoten članek

Predviden pričetek del je 17. oktober, okrasitev pa mora biti končana do 26. novembra, pravijo v podjetju Javna razsvetljava, ki skrbi za praznično okrasitev prestolnice. "Priprave na okrasitev za tekoče leto se praviloma začnejo že konec februarja z obiskom sejmov in proizvajalcev svetlobnih elementov. Naslednji korak je vsakoletno naročilo ustrezne količine svetlobnih elementov v zgodnjem poletju. Prejmemo jih v oktobru, ko se pričnejo aktivnosti na samih projektih novoletnih okrasitev," postopek opisujejo v podjetju in dodajajo, da za vse faze izvedbe potrebujejo vsaj tri do štiri mesece. 

Tudi letos bo Ljubljana tako kot lani v vsem svojem sijaju zasijala predvidoma že prvo adventno nedeljo, torej konec novembra. Celoten letošnji koncept okrasitve pripravlja Zmago Modic. "Po izkušnjah prejšnjih let pričakujemo, da bo prestolnica okrašena s cca. 52.000 metri svetlobnih verig in svetlobnih cevi, razobešenih na obstoječih drevesih, božično-novoletnih smrekah (postavljenih zgolj za adventni čas), jeklenicah, konturah stavb in skulpturah g. Modica. Ljubljano bo v adventnem času tako krasilo prek 200.000 lučk," navajajo. Za izvedbo novoletne okrasitve v Mestno občini Ljubljana bo poskrbela ekipa, ki bo štela med 25 in 30 ljudi. 

Stare lučke nadomeščajo z LED

V podjetju skrbno sledijo vsem trendom na področju razsvetljave, pri čemer je poudarek na varčnih elementih razsvetljave. "Naša letošnja nabava novih svetlobnih elementov je izključno v LED tehniki," pojasnjujejo. Za okrasitev mest uporabljajo že več kot 50 odstotkov svetlobnih elementov v LED tehniki, saj imajo ti nižje priključne moči in posledično nižjo porabo električne energije. "Začetna investicija je sicer nekoliko višja, vendar je ob nižji porabi praviloma tudi življenjska doba LED lučk daljša," utemeljujejo izbiro svetlobnih elementov. 

Podjetje bo poleg Ljubljane letos poskrbelo še za okrasitev v mestih oziroma občinah Piran, Koper, Ilirska Bistrica, Idrija, Divača, Komen, Miren Kostanjevica, Sežana, Ig, Videm- Dobrepolje, Medvode, Trbovlje, Vodice, Mengeš, Litija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 29

  • 14:05 10. Oktober 2016.

    Da sem ga prebral. In to takrat, ko še je bil naslov novinarko in senzacijalistično napihnjen. Takrat tudi bil članek …

  • 08:46 10. Oktober 2016.

    jst pa letos prav podpiramčimprejšnjega božička, okrasitev z jelkami lučkami kjer se da , prikaz kakšne vere smo vere ... …

  • 02:47 10. Oktober 2016.

    Ti sprehajalec očitno nisi kristjan da bi vedel da je vse to ena in ista vera z zamaknjenim datumom in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.