Slovenija
83 ogledov

Ljubljano začnejo krasiti čez dva tedna

veseli december Anže Petkovšek
Tretji teden v oktobru se bo že začelo nameščanje lučk in ostale okrasitve glavnega mesta. V mestu bo gorelo prek 200 tisoč lučk.

Predviden pričetek del je 17. oktober, okrasitev pa mora biti končana do 26. novembra, pravijo v podjetju Javna razsvetljava, ki skrbi za praznično okrasitev prestolnice. "Priprave na okrasitev za tekoče leto se praviloma začnejo že konec februarja z obiskom sejmov in proizvajalcev svetlobnih elementov. Naslednji korak je vsakoletno naročilo ustrezne količine svetlobnih elementov v zgodnjem poletju. Prejmemo jih v oktobru, ko se pričnejo aktivnosti na samih projektih novoletnih okrasitev," postopek opisujejo v podjetju in dodajajo, da za vse faze izvedbe potrebujejo vsaj tri do štiri mesece. 

Tudi letos bo Ljubljana tako kot lani v vsem svojem sijaju zasijala predvidoma že prvo adventno nedeljo, torej konec novembra. Celoten letošnji koncept okrasitve pripravlja Zmago Modic. "Po izkušnjah prejšnjih let pričakujemo, da bo prestolnica okrašena s cca. 52.000 metri svetlobnih verig in svetlobnih cevi, razobešenih na obstoječih drevesih, božično-novoletnih smrekah (postavljenih zgolj za adventni čas), jeklenicah, konturah stavb in skulpturah g. Modica. Ljubljano bo v adventnem času tako krasilo prek 200.000 lučk," navajajo. Za izvedbo novoletne okrasitve v Mestno občini Ljubljana bo poskrbela ekipa, ki bo štela med 25 in 30 ljudi. 

Stare lučke nadomeščajo z LED

V podjetju skrbno sledijo vsem trendom na področju razsvetljave, pri čemer je poudarek na varčnih elementih razsvetljave. "Naša letošnja nabava novih svetlobnih elementov je izključno v LED tehniki," pojasnjujejo. Za okrasitev mest uporabljajo že več kot 50 odstotkov svetlobnih elementov v LED tehniki, saj imajo ti nižje priključne moči in posledično nižjo porabo električne energije. "Začetna investicija je sicer nekoliko višja, vendar je ob nižji porabi praviloma tudi življenjska doba LED lučk daljša," utemeljujejo izbiro svetlobnih elementov. 

Podjetje bo poleg Ljubljane letos poskrbelo še za okrasitev v mestih oziroma občinah Piran, Koper, Ilirska Bistrica, Idrija, Divača, Komen, Miren Kostanjevica, Sežana, Ig, Videm- Dobrepolje, Medvode, Trbovlje, Vodice, Mengeš, Litija.

Komentarjev 29
  • zdrej 14:05 10.oktober 2016.

    Da sem ga prebral. In to takrat, ko še je bil naslov novinarko in senzacijalistično napihnjen. Takrat tudi bil članek tako napisan! Skratka zurnal24 postaja vse bolj podoben 24ur, ki pa ga še le redko obiščem.

  • erikkk 08:46 10.oktober 2016.

    jst pa letos prav podpiramčimprejšnjega božička, okrasitev z jelkami lučkami kjer se da , prikaz kakšne vere smo vere ... samo zaradi migrantov

  • MihaPu 02:47 10.oktober 2016.

    Ti sprehajalec očitno nisi kristjan da bi vedel da je vse to ena in ista vera z zamaknjenim datumom in vsi so kristjani (katoliki in pravoslavni kristjani), a te tega pri verskem pouku niso naučili ali pa tvoji starši? Samo ...prikaži več vprašam, ker se mi zdi en tak debilen komentar s tvoje strani in me zanima če kaj poznaš osnove v življenju.