Ljudje nočejo več povedati, kje so se okužili. To je verjeten razlog!

Foto: Bor Slana/STA
Foto: Bor Slana/STA
Nuška Čakš Jagerjeva z NIJZ razložila tudi, kaj je največji razlog novih okužb.
Oglej si celoten članek

"Tako v svetu kot v Evropi je viden porast števila primerov, v svetu beležimo preko 123 636 147 novih primerov, vedno temneje se barva Severna Amerika in Evropa," je na tiskovni konferenci ob predstavitvi epidemiološke situacije v Evropi povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager. "V Evropi je temno obarvana Švedska, vzhodna Evropa, severna Italija, trend večanja okužb se pomika proti Španiji in Portugalski."

Čakš Jagerjeva opozarja, da predstavljeni podatki vključujejo 11. teden, saj podatkov za 12. teden, ko bo situacija še slabša, še ni. "Večina držav je med 10. in 11. tednom beležila hud porast, ta teden bo še bistveno višji," je poudarila Čakš Jagerjeva. "Slovenija je še en teden in pol nazaj kazala negativen trend, 14-dnevna incidenca je bila 507, danes je že 616. Negativni trend bo v naslednji analizi prešel v pozitivnega."

"Za porast je krivo druženje in neupoštevanje distance"

Najverjetnejši vir okužbe v Sloveniji je večinoma lokalni vir, nekaj je po besedah Čakš Jagerjeve tudi uvoženega. "Ljudje se vračajo z nekaterih destinacij, ugotovimo uvožene primere in skupke," pravi namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ. "Lokalni vir kaže, da je druženje in neupoštevanje distance povzročilo precejšen porast."

Covid-19 Visoka rast okužb: Smo na meji za prehod v rdečo fazo!

Delež pozitivnih testov, ki je bil včeraj kar 21-odstoten, kaže trend navzgor. "Opažamo trend navzgor, v zadnjih dveh dneh je to izrazito," je dejala Čakš Jagerjeva in poudarila, da se glede navajanja vira okužbe ljudje vse manj trudijo izkazati podatek, kje so se verjetno okužili. "Navajajo neznano, sodelovanje z ljudmi je orkrnjeno, zato je anketiranje na ta način dokaj prazno. Težko je dobiti podatke, kaj se dogaja v družbi zaradi pomanjkljivega sodelovanja ljudi."

Največ virusa med aktivno populacijo

Na vprašanje novinarke, zakaj je do tega prišlo, Čakš Jagerjeva odgovarja: "Anketiranje poteka tako, da ljudem, ki so pozitivni, priporočamo, da obvestijo tesne kontakte, ki morajo v karanteno. Morda je to razlog, da ne želijo navajati kontaktov. Karantena je zelo pomembna, če je bila oseba v tveganem stiku ima dolžnost, da gre v karanteno, da se prepreči nadaljnji prenos. Lahko da je to eden od možnih vzrokov, da ljudje ne želijo navajati kontaktov. Morda so pa enostavno naveličani in je odgovarjanje avtomatizirano."

Covid-19 Stanje po regijah: V dveh regijah se stanje hitro slabša

Številke sicer kažejo, da pada število novih potrjenih primerov v najstarejši populaciji, predvsem v DSO-jih. "Izrazito raste v delovni populaciji med 35 in 44 let ter nad 54 let, kar je zaskrbljujoče, saj je to tista populacija, ki kaže v bolnišnicah in intenzivnih enotah obraz novih težav," je dejala Čakš Jagerjeva. "V DSO-jih včasih ne beležimo nobenega primera, če pa gre za okužbe, se prebolevajo v blažji obliki. Tudi delež smrti v DSO je izrazito padel. To kaže, da je cepljenje v DSO, ki je bilo intenzivno izvedeno, prineslo rezultate - če oskrbovanci zbolijo, zaradi covid-19 ne umirajo."

Porast okužb tudi v šolah

Velik porast novih okužb so zabeležili tudi v šolah, največ v populaciji med 6 do 14 let, znotraj te pa je vzpon največji v starostni skupini 12 do 14 let. "Odstotek znotraj vseh okužb ni velik, a kaže na to, katera starostna populacija v šolski populaciji generira največ novih primerov," pojasnjuje Čakš Jagerjeva. Med pedagoškimi delavci je navječ, kar 24 okužb v predšolski vzgoji. 

"Zelo pomembno je naše zaščitno obnašanje," je na koncu pred prihajajočimi prazniki poudarila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ. "Res je, da smo vsi utrujeni in imamo virsa dovolj, a naše zaščitno obnašanje je naša osebna moralna in etična obveza. Vljudno prosim, spoštujte zaščitno obnašanje v prazničnih dneh, z zavestjo, da ne gre le za nas same, ampak za zaščito tveganih skupin. Če se družite, presodite, ali je to res nujno potrebno in gre za socialno stisko. Priporočila vzemite resno, poskušajte zadržati mehurčke v takih obsegih, kot jih vsakodnevno prakticirate - družite se čim manj in imejte čim manj stikov."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 34

  • 12:08 1. April 2021.

    Ce je vecina okuzenih med delovno aktivno populacijo, je vecja verjetnost, da so se okuzili na delovnem mestu kot pa …

  • 01:03 1. April 2021.

    Kdo pa še verjame NIJZ, itak vsi vemo, da s številkami samo špekulirajo. Torej njih nima kaj zanimati podatek kje …

  • 23:08 31. Marec 2021.

    Se pravi, virus se širi med delovno aktivno populacijo, ampak seveda samo na druženjih, na delovna mesta ne sme on …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.