Slovenija
25856 ogledov

Visoka rast okužb: Smo na meji za prehod v rdečo fazo!

Covdi-19 v Ljubljani Profimedia
Tako veliko okužb ni bilo že od 2. februarja.

Ob 7.206 opravljenih PCR testih je bilo v torek potrjenih 1.558 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 21,6 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 24.124 hitrih testov, vendar podatkov o tem, koliko je bilo pozitivnih ni. Število aktivnih primerov se je povečalo na 13.031. 

V primerjavi s preteklim torkom, ko so potrdili 1.286 okužb, je bilo včeraj potrjenih za več kot 21 odstotkov več okužb. Tako veliko dnevnih okužb ni bilo že od 2. februarja, torej skoraj dva meseca.

V bolnišnicah se zdravi 500 bolnikov, od tega 112 na oddelkih za intenzivno nego. Včeraj je bilo v bolnišnicah zaradi covid-19 58 sprejemov in 66 odpustov. Zaskrbljujoč je predvsem podatek o visokem številu bolnikov na intenzivnih oddelkih.

Zaradi covid-19 je umrlo sedem oseb, do sedaj skupaj že 4.047.

Sedemdnevno povprečje na meji med oranžno in rdečo

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov se po podatkih Sledilnika že nahajamo v rdeči fazi, saj je sedemdnevno povprečje okužb preseglo tisoč, a so uradni podatki NIJZ ponavadi nekoliko nižji. Vlada je objavila podatek, da je sedemdnevno povprečje 996, torej malo pod mejo za rdečo fazo, ki znaša 1000.

 | Avtor:

Ne glede na semafor ukrepov, vlada sicer v četrtek zapira državo, s čimer želi zmanjšati rast novih okužb in upočasniti epidemijo ter pridobiti čas za cepljenje.

IJS napoveduje rast okužb in hospitaliziranih

Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja Prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, piše, da epidemija raste zaradi širjenja novih bolj kužnih sevov. Reprodukcijsko število je ocenjeno na R=1,18, kar pomeni, da sto okuženih prenese virus na 118 oseb, zaradi česar število okužb narašča. 

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 963. V drugem valu se je do zdaj okužila približno tretjina prebivalstva, ocenjeni delež trenutno kužnih je en odstotek oz. približno vsak stoti prebivalec. Pri IJS ocenjujejo, da bo zaradi naraščanja deleža bolj kužnega britanskega seva reprodukcijsko število v naslednjih dneh raslo, z njim pa tudi število novih okužb in hospitaliziranih, po scenarijih, ki so razvidni iz spodnjih grafov. 

 | Avtor:
 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • JZekspert 18:17 01.april 2021.

    Hahaha, pravkar dem videl na cenzuRTV vic stoletja, to moram deliti z vami. Ko slišite za razne prisilne ali kako drugače butaste ukrepe, napišite: ''lahko je s tujim po Alenki Jeraj'', muahahahaa.

  • Avatar Marjan Ješovnik
    Marjan Ješovnik 14:11 31.marec 2021.

    Dokler bodo eni vlekli po tri plače, zaradi obremenjenosti,ne bomo prešli v zeleno. Bomo še enkrat izvedeli , da so se prirejali rezultati.

  • JZekspert 11:51 31.marec 2021.

    Če še vedno upate in čakate, da se bo tole samo od sebe rešilo, se končno predramite!! Ko se že več kot eno leto pošteno delajo norca iz vseh nas, vas vprašam - morda ste na začetku nasedali tem očitnim ...prikaži več bedarijam -za nek dokaj povprečen virus gripe z IFR 0,14%, ko morajo ponarejat teste (delati PCR nad 25 ciklov je izjemno zavajanje), da veste, da ste sploh bolni: 1. imate korist od tega. 2. ste preveč prestrašeni 3. niste ravno brihtni, žal. Kaj od tega velja za vas?