Ljudje vse bolj obupani, PCT razklal prebivalstvo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Pogoj PCT je, kot kaže, poglobil stiske številnih državljanov.
Oglej si celoten članek

V Valiconovi raziskavi #Novanormalnost, ki so jo izvedli med 17. in 19. septembrom, so preverjali, kakšno je osebno stališče anketirancev glede odloka, ki določa razširjeno veljavnost pogoja PCT v skoraj vseh dejavnostih in na javnih mestih. 

Ugotovili so, da se dobra polovica (53 %) anketirancev z odlokom ne strinja, podpira pa ga 47 odstotkov anketirancev.

Foto: Valicon #Novanormalnost Ocena podpore pogoju PCT

Preverjali so tudi odnos do cepljenja proti covidu-19, ki ga podpira 63 % vprašanih, nasprotuje pa mu 37 % vprašanih. So pa zaznali višjo namero cepljenja kot pred dvema tednoma, saj je tistih, ki so se že cepili ali pa se bodo zagotovo, okrog 71%, minimalna in maksimalna dosegljiva stopnja precepljenosti pa sta še nekoliko višji.

Foto: Valicon #Novanormalnost Stopnja precepljenosti

Izjemno zaskrbljujoče je doživljanje trenutne situacije. Kar petina prebivalcev namreč trenutno situacijo dojema kot "kritično, na trenutke kaotično", še dodatnih šest odstotkov pa kot "povsem brezupno". 

Čeprav so izrazito poslabšanje indeksa normalnosti v času slabših epidemioloških razmer z raziskavo #Novanormalnost že večkrat zaznali, je tokrat porazdelitev odgovorov znotraj ocene osebnega doživljanja razmer precej drugačna kot v preteklosti, ko so izmerili podobno nizke vrednosti tega indeksa (aprila letos, decembra lani).

V primerjavi s koncem decembra, ko je indeks normalnosti dosegel eno najnižjih vrednosti, v tokratni meritvi namreč bistveno bolj izstopajo odgovori, kjer anketiranci trenutno situacijo opisujejo kot "povsem brezupno" in "kritično, na trenutke kaotično". Avtorji raziskave sklepajo, da razlog tiči v nedavni uvedbi pogoja PCT skoraj v vseh dejavnostih.

Foto: Valicon #Novanormalnost Indeks normalnosti

Opazili so tudi padec indeksa kakovosti življenja, ki predstavlja razliko med deležem teh, ki menijo da je njihovo življenje slabše ali precej slabše, in deležem teh, ki odgovarjajo, da je njihovo življenje boljše, ali precej boljše kot pred epidemijo. "Tokrat je dosegel vrednost -46, kar je za sedem odstotnih točk nižje kot pred dvema tednoma, oziroma se tudi ocena situacije glede na stanje pred epidemijo počasi spet poslabšuje, kljub nekoliko višjim vrednostim v času poletnih mesecev," so zapisali.

Pozor! V katere trgovine v sredo sploh še brez PCT?

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 23:18 22. September 2021.

    Začelo se je s tem, da so politiki razdelili ljudi med "mi" in "vi". Začelo se je z medijskim poročanjem …

  • 22:04 22. September 2021.

    Hvala bogu so ljudje solidarni in pct preverjajo po zdravi pameti. Svoje sodrzavljane podpiram in se strnjam, da se z …

  • 18:47 22. September 2021.

    rdeči so histerični ker nemorejo do oblasti niti z preverjeno taktiko laži.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.