Slovenija
30083 ogledov

V katere trgovine v sredo sploh še brez PCT?

Trgovina koronavirus Andrej Leban
Novi vladni ukrep, že objavljen v Uradnem listu, je še dodatno zaostril ukrepe proti širjenju virusa. PCT pogoj po novem potreben skorajda povsod.

Na izredni sobotni seji je vlada sprejela nov odlok o izpolnjevanju pogojev cepljenja, testiranja in prebolevnosti. Odlok začne veljati v sredo, 15. septembra. 

V odloku je zdaj med drugim zapisano: 

  • Pogoj PCT morajo za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost.
  • Pogoj PCT morajo izpolnjevati vse osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti ali v okoljih v Republiki Sloveniji iz prejšnjega odstavka,

To pomeni, da mora pogoj prebolelosti, cepljenja ali testiranja po novem izpolnjevati vsakdo, ki je zaposlen v delovni organizaciji oziroma ima pri opravljanju svojega dela stik z drugimi. Prav tako se morajo s pogojem PCT ves čas izkazovati skorajda vsi, ki so tako ali drugače obiskovalci oziroma uporabniki uslug javnih in gospodarskih dejavnosti. Odlok ne loči med zunanjimi in notranjimi prostori. 

Med izjemami, ki jim pogoja PCT pogojev ni treba izpolnjevati, je le nekaj izjem:

  • Otrokom do 12 leta.
  • Osebam, ki pripeljejo otroka v vrtec ali prvo triado OŠ, v glasbeno šolo do 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali v zavod za otroke s posebnimi potrebami.
  • Učencem in dijakom pri prevozu v javnem potniškem prometu.
  • Obiskovalcem trgovin za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi potrebščinami, kamor sodijo le trgovine, ki pretežno prodajajo živila in pijačo, vključno s prodajo izven prodajaln. Med te trgovine ne sodijo prodajalne znotraj trgovskih centrov! Med nujno oskrbo pa sodijo še trgovine s farmacevtskim, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki, prav tako samo zunaj trgovskih centrov.
  • Omejitve ne veljajo niti v primerih nujne medicinske pomoči, pri zagotavljanju javnega reda in miru, reševanju ...

Covid green pass potrdilo | Avtor: Profimedia Profimedia

Izrecno zapovedano preverjanje

Obisk večine trgovin je torej od srede dovoljen le ob pogoju PCT. Odlok izrecno pravi, da se mora poleg obvestila o obveznosti izpolnjevanja PCT pogoja na vstopnih točkah opravljati tudi preverjanje. V primeru neizpolnjevanja se osebi, ki ne spada med zgoraj naštete izjeme, ne sme dovoliti udeležbe oziroma vstopa. Da obiskovalec izpolnjuje pogoje, mora preverjati ustanova oziroma organizacija sama, gre za organizacijsko nalogo odgovorne osebe.

Delodajalec lahko zoper osebe, ki ne izpolnjuje PCT pogoja, uporabi ukrepe v skladu s predpisi, ki urejajo varnost in zdravje pri delu, in predpisom, ki ureja delovna in uslužbenska razmerja, ter s kolektivnimi pogodbami. 

Uporaba zaščitne maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, pa tudi na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Masko je treba nositi tudi v avtomobilih, če ne gre za člane istega gospodinjstva. 

Prostovoljno do konca srednje šole  

Glede šolajočih bistvenih novosti ni. Učenci 7., 8. in 9. razreda OŠ in dijaki srednjih šol samotestiranje s testi HAG opravljajo na prostovoljni ravni v domačem okolju, enako velja za udeležence športnih programov in tekmovanj med 12. in 18. letom starosti. Za študente in udeležence izobraževanj za odrasle je testiranje s testi HAG obvezno, znotraj izobraževalne institucije po s strani organizacije predpisanih pogojih, razen če ne izpolnjujejo PCT pogoja z drugimi dokazili. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 94
  • mirror 09:55 13.september 2021.

    Levičarji naredite nekaj za državo, državljane in se pojdite cepiti. Več vas bo cepljenih, prej se bo vzpostavilo normalno stanje v državi. Če se nočete, ne bo trgovin, restavracij in verjetno tudi vaših služb ne več. Vse to je zaradi ...prikaži več vaše trme proti cepljenju , ker je na oblasti dobra vlada JJ. Konec koncev je na oblasti JJ zaradi vas, ker ste mu jo izročili v roke.

  • Yanez 08:54 13.september 2021.

    Zelo enostavna rešitev za posameznika in družbo z minimalnim tveganjem je CEPLJENJE! Vse ostalo je v tem času veliko bolj rizično in problematično. Za anticepilce je žal pač sebičnost glavni atribut, tudi če pocrka pol države. Zato upam, da država ...prikaži več čim prej uvede obvezno cepljenje.

  • Avatar Leon
    Leon 08:17 13.september 2021.

    Kdo bo vse to nadziral ? Ali bodo zaposlili novo množico policajev ?