Slovenija
1290 ogledov

Študentje se strinjajo s pogojem PCT, a le v tem primeru

šolar testiranje covid-19 Profimedia
Novo šolsko in študijsko leto je pred vrati, še vedno pa je več odprtih vprašanj glede pogojev PCT.

V študentski in dijaški organizaciji razumejo izpolnjevanje PCT-pogoja v novem šolskem oz. študijskem letu kot pogoja za udeležbo v izobraževalnem procesu, ne pa tudi plačljivega testiranja.

Predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Frančiška Al-Mansour je povedala, da vsekakor podpira samotestiranje dijakov, osveščanje, naj pride v šolo le zdrav dijak, in izvajanje pouka v šolskih prostorih. Pogoja PCT pa ne podpira. Če bo testiranje plačljivo, bo verjetno tudi za dijake in ti enostavno ne bodo več obiskovali pouka, je pojasnila in dodala, da dijaki iz socialno ogroženih družin ne bodo zmogli tega stroška.

Opozorila je na več odprtih vprašanj in dodala, da odgovore na vse dileme in vprašanja pričakuje prihodnji teen na sestanku s pristojnim ministrstvom. Da so informacije v zvezi s pogojem PCT zelo nejasne, opozarja tudi predsednica Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Maja Kalin. "Na našo prošnjo smo danes prejeli informacijo, da bomo imeli skupen sestanek z ministrstvoma za zdravje ter za izobraževanje, znanost in šport v ponedeljek. Tako upamo, da bomo lahko dobili malo več informacij kar se tiče pogoja PCT," je dejala za STA.

Študentje proti plačevanju testov

Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so presenečeni nad odzivom in sporočili ministrstva za zdravje o tem, da se študentske organizacije strinjajo s predstavljenimi pogoji za izvajanje študija v novem študijskem letu. "Medtem, ko razumemo pogoj PCT za udeležbo pri študiju v živo, pa ne moremo pristati na pogoj, da bodo testi za necepljene učence, dijake in študente po novem plačljivi," je za STA poudaril predsednik ŠOS Andrej Pirjevec.

Ob tem je spomnil, da so jim vladni predstavniki sredi maja predstavili načrte za organizacijo brezplačnega samotestiranja v novem šolskem oz. študijskem letu ter zagotovili, da bo omogočeno brezplačno samotestiranje vsem študentom, na voljo pa bi bil en test tedensko. "

Nova uredba, ki v veljavo stopa 23. avgusta in zahteva pogoj PCT za obisk predavanj, po njegovem mnenju predstavlja oviro pri dostopnosti do deklarativno brezplačnega javnega šolstva. 

Šola in covid Slovenija Ministrstvo pojasnjuje, kako bo s poukom v jeseni

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • brencl 19:47 12.avgust 2021.

    bodo pač manj popivali!

  • bogdan76 19:03 12.avgust 2021.

    Potrč in kompanjoni sešeneoglašajo.

  • dani5 17:37 12.avgust 2021.

    Spet silijo, brez pravne podlage.