Slovenija
16252 ogledov

Ministrstvo pojasnjuje, kako bo s poukom v jeseni

Šola in covid Epa
Na ministrstvu za zdravje napovedujejo uvedbo takoimenovanega postopnega modela.

Po tem, ko je ministrstvo za zdravje najprej zagotovilo, da v srednjih šolah pogoj PCT ne bo pogoj za prisotnost pri pouku, je strokovna skupina za covid, ki jo vodi Mateja Logar, predlagala, da se tudi v srednjih šolah uvede pogoj PCT. Razlog za to je velik porast okužb v starostni skupini 15 do 24 let, kjer je okužb trenutno največ.

Covid-19, Nemčija, šola Slovenija Predlog o PCT v šolstvu, ravnatelji na nogah

Kot je danes pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje, Franc Vindišar, bodo v srednjih šolah uvedli takoimenovani postopni model. To pomeni, da naj bi srednješolci novo šolsko leto začeli z možnostjo samotestiranja, ki bi bilo prostovoljno. Ko bo število okužb naraslo in bomo v rdeči fazi, pa bo uveden obvezen pogoj PCT. V rdečo fazo naj bi vstopili jeseni, najverjetneje že septembra. "Modeli za jesen kažejo, da bomo relativno hitro v rdeči fazi," pravi Vindišar. "Sistem PCT bo moral postati ukrep, ki bo nujen v vseh dejavnostih, tudi šolstvu," dodaja Vindišar. 

Na ministrstvu dijake pozivajo, da se cepijo. 

Ali lahko pričakujemo zapiranje šol?

Za študente bo PCT obvezen od začetka študijskega leta, v osnovnih šolah pa ostaja model prostovoljnega testiranja v zadnji triadi. "Naša želja je, da šole ostanejo odprte, v preteklosti je to bil velik problem in naredili bomo vse, da z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport zagotovimo, da šole ostanejo odprte," pravi Vindišar, ki točnega števila okužb oziroma hospitaliziranih, ob katerem bi šole zaprli, v tem trenutku ne more napovedati. "V primeru, da se bodo okužbe res drastično povečale in da bodo v šolah žarišča, bo potrebno zapiranje. Najprej bomo to skusali reševati lokalno," napoveduje Vindišar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Leona_Carroll 10:14 12.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • vzev 20:35 11.avgust 2021.

    "Želijo da šole ostanejo odprte,..." Kaj jim pa brani, da bi ostale? Sami jih hočejo zapirati, virus za šolarje ni nevaren in je totalno neumno, da bi se zaradi njih šole zapirale. Tiste, ki jih je pa strah tega virusa, ...prikaži več se pa lahko brezplačno cepijo. Ostalim, pa naj lepo pustijo normalno živeti.

  • klepetava 18:17 11.avgust 2021.

    Obup, PCT, ni čudno, da si mladina želi zbolet!