Slovenija
26892 ogledov

Vlada sprejela odlok, ki uvaja nove ukrepe. Veljati začnejo v ponedeljek.

Janez Poklukar Vlada RS
Tretja faza predvideva obvezno izpolnjevanje pogoja PCT tudi v drugih dejavnostih.

Včeraj so v Sloveniji odkrili več kot 700 novih okužb, kar pomeni, da je epidemija še vedno v vzponu. 14-dnevna pojavnost je dosegla že 316,9 na 100 tisoč prebivalcev, v bolnišnicah se zdravi 189 okuženih oseb, v intenzivni terapiji pa 44.

Glede na predlog novega semaforja strokovne skupine nas to uvršča že v tretjo od skupno šestih faz. Več o tem, kaj predvideva posamezna faza, si lahko preberete v članku Podrobneje o predlaganem semaforju: Kdaj sledi omejevanje in kdaj zapiranje države.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar, je vlada na današnji dopisni seji sprejela odlok, ki uvaja nove ukrepe. Ta stopi v veljavo že v ponedeljek, 6. septembra, minister pa pričakuje, da se bo postopoma uvedel z naslednjim tednom. 

Pogoj PCT morajo po novem izpolnjevati vsi, ki pri izpolnjevanju dela prihajajo v neposreden stik z ljudmi, oziroma so udeleženi v dejavnostih, kjer obstaja možnost izbruha okužbe. Pogoj bo tako veljal v zdravstvenih dejavnostih, v dejavnostih vzgoje in izobraževanja, v socialno varstvenih dejavnostih, v kulturnih dejavnostih, na področju verske oz. duhovne vzgoje, na področju ponujanje blaga in storitev neposredno potrošnikom, pogoj PCT bodo morali izpolnjevati tudi v dejavnostih taksi službe, v javni upravi, na deloviščih, na policiji in na področju varovanja ... Pogoj PCT bodo morali izpolnjevati tudi uporabniki teh storitev. Ni pa nujen za osebe, mlajše od 12 let, tistim, ki pripeljejo otroka v vrtec ali šolo, uporabnikom trgovine, lekarne, bencinskih servisov, banke, dostavne službe, servisne delavnice. Omejitve PCT ne veljajo v primerih nujne oskrbe, zagotavljanja javnega reda in varnosti, medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Pomembna novost pa je tudi, da se za opravljanje dela kot PCT pogoj šteje tudi testiranje s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje. Trenutno se samotestiranje lahko izvaja enkrat tedensko, tako doma kot na delu. Gre za dogovor med delavcem in delodajalcev, sredstva za testiranje pa zagotavlja delodajalec, je povedal Poklukar. 

Kot je poudaril, s samotestiranjem pridobimo le možnost za opravljanje dela, ne pa QR kode, ki bi jo lahko uporabljali tudi drugod. Tistim, ki se ne morejo cepiti in imajo zdravniško potrdilo, bo teste kril proračun. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • igorgeus 13:39 05.september 2021.

    Že nekaj časa razmišljam, da se bo potrebno okužiti, žal ne poznam nikogar, ki bi zbolel

  • igorgeus 13:36 05.september 2021.

    Več okuženih in v bolnici kot lani, čeprav takrat ni bilo cepiva?

  • Avatar drecos
    drecos 22:25 04.september 2021.

    boli me k.... za vase ukrepe, sel bom kamor bom hotel vi lopovi mi tega ne boste prepovedali z vasim terorjem