Ločili več kot polovico odpadkov

Foto: Maja Kalan Snaga Foto: Anže Petkovšek Snaga Foto: Anže Petkovšek Snaga Foto: Anže Petkovšek Snaga Foto: Anže Petkovšek Snaga Foto: Anže Petkovšek Snaga Foto: Anže Petkovšek Snaga Foto: Anže Petkovšek Snaga Foto: Anže Petkovšek Snaga Foto: Maja Kalan Snaga
Vozila na metan do dvajset odstotkov bolj varčna.
Oglej si celoten članek

Direktor Snage Janko Kramžar je povedal, da so aprila prvič ločeno zbrali kar 53 odstotkov odpadkov – torej več ločeno zbranih odpadkov kot je bilo zbranega "preostanka" odpadkov v črnih zabojnikih. Trend se po opažanjih Snage nadaljuje tudi maja in junija. Za primerjavo: lani so ločeno zbrali 41 odstotkov odpadkov, leta 2011 pa 33. V kratkem bi se tako ljubljanska Snaga s takim povprečjem lahko primerjala s tremi najuspešnejšimi državami v Evropi. "Ponosni smo na rezultat, a cilj je se višji," je dejal Kramžar.

Snaga v prihodnje načrtuje razširitev zbiranja bioloških odpadkov na vseh deset občin, ki jih pokriva. Vprašalnik v zvezi s tem bodo občani prejeli s septembrsko položnico, razširili pa bodo tudi ločeno zbiranje papirja. Povsem nov sistem nameravajo uvesti za nevarne odpadke, računajo pa tudi na čimprejšnje odprtje Centra ponovne uporabe v nekdanjih prostorih javnega podjetja Vo-Ka na Povšetovi ulici.

Zbiranje nevarnih odpadkov bodo skupaj z zbiranjem odpadne elektronike poskušali predstaviti na dogodkih v okviru četrtnih skupnosti. Opažajo namreč, da so glede te vrste odpadkov občani za zdaj slabo ozaveščeni.

Snaga pa je lani nakupila tudi pet velikih smetarskih vozil s pogonom na metan. "Po nekaj mesecih uporabe je vožnja kakih 20 odstotkov cenejša kot z vozilom na dizelsko gorivo," pojasnjujejo pri Snagi. Razlika v ceni vozila, ki je dražje od običajnega, se bo povrnila v približno štirih letih, življenjska doba vozil pa je okoli 14 let. Trenutno uporabljajo tudi pet vozil na električni pogon. S takim, manjšim in zlasti manj hrupnim vozilom čistijo območja v središču mesta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.