Slovenija
21 ogledov

Ločili več kot polovico odpadkov

Snaga
1/10
Maja Kalan
Vozila na metan do dvajset odstotkov bolj varčna.

Direktor Snage Janko Kramžar je povedal, da so aprila prvič ločeno zbrali kar 53 odstotkov odpadkov – torej več ločeno zbranih odpadkov kot je bilo zbranega "preostanka" odpadkov v črnih zabojnikih. Trend se po opažanjih Snage nadaljuje tudi maja in junija. Za primerjavo: lani so ločeno zbrali 41 odstotkov odpadkov, leta 2011 pa 33. V kratkem bi se tako ljubljanska Snaga s takim povprečjem lahko primerjala s tremi najuspešnejšimi državami v Evropi. "Ponosni smo na rezultat, a cilj je se višji," je dejal Kramžar.

Snaga v prihodnje načrtuje razširitev zbiranja bioloških odpadkov na vseh deset občin, ki jih pokriva. Vprašalnik v zvezi s tem bodo občani prejeli s septembrsko položnico, razširili pa bodo tudi ločeno zbiranje papirja. Povsem nov sistem nameravajo uvesti za nevarne odpadke, računajo pa tudi na čimprejšnje odprtje Centra ponovne uporabe v nekdanjih prostorih javnega podjetja Vo-Ka na Povšetovi ulici.

Zbiranje nevarnih odpadkov bodo skupaj z zbiranjem odpadne elektronike poskušali predstaviti na dogodkih v okviru četrtnih skupnosti. Opažajo namreč, da so glede te vrste odpadkov občani za zdaj slabo ozaveščeni.

Snaga pa je lani nakupila tudi pet velikih smetarskih vozil s pogonom na metan. "Po nekaj mesecih uporabe je vožnja kakih 20 odstotkov cenejša kot z vozilom na dizelsko gorivo," pojasnjujejo pri Snagi. Razlika v ceni vozila, ki je dražje od običajnega, se bo povrnila v približno štirih letih, življenjska doba vozil pa je okoli 14 let. Trenutno uporabljajo tudi pet vozil na električni pogon. S takim, manjšim in zlasti manj hrupnim vozilom čistijo območja v središču mesta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.