Lojze Peterle ne bo nosilec liste NSi na evropskih volitvah

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
TRokratni evropski poslanec ne bo nosilec liste NSi na evropskih volitvah.
Oglej si celoten članek

Dolgoletni evropski poslanec Lojze Peterle ne bo nosilec liste NSi. Izvršilni odbor NSi, ki je potrdil vseh osem kandidatov za evropske volitve, je namreč sprejel tudi odločitev, da nosilec liste ne bo Lojze Peterle, je potrdil predsednik stranke Matej Tonin.

Tonin: Peterletu ne bo hudega

"Verjamem, da bo tudi Lojze Peterle videl in spoznal, da po treh mandatih v Evropskem parlamentu ne bo nič hudega, če si bo za nov mandat poskušal in prizadeval tudi s kakšnega drugega in ne zgolj prvega mesta,"  pravi Tonin.

Predsednik NSi je tako zaključil ugibanja o trenjih v stranki do katerih je prišlo,  ker naj bi Peterle vztrajal je pri tem, da izvršilni odbor takoj določi tudi nosilca liste ob tem pa poudarjal, da ga kot nosilca podpirajo občinski odbori in da je do dogovora, da bo nosilec liste on, že prišlo na posvetu v Dolenjskih Toplicah.

Evropske volitve Projekcija: Padec NSi, skok SD

"Nisem rekel, da bom ustanovil svojo listo"

Na glasovanju izvršilnega odbora je Peterleta kot nosilca liste podprlo le pet članov, devet jih je bilo proti. Peterle je zanikal, da se zaradi tega namerava odreči NSi. "Nikoli nisem rekel, da bom ustanovil svojo stranko ali da bom šel h kakšni drugi. Sprejel sem, da me je izvršilni odbor NSi uvrstil na listo osmih. Finale z zaporedjem na listi je zadeva izvršilnega odbora in njihovih pogledov na kriterije, ki vodijo do rezultata," je dejal Peterle.

Najverjetnejša nosilka liste bo tako nekdanja predsednica stranke Ljudmila Novak. Izvršilni odbor bo o tem dokončno odločil na eni od prihodnjih sej- Med kandidati NSi bodo tudi nekateri poslanci, med njimi Jožef Horvat, ki se tudi omenja kot nosilec liste in Iva Dimic. Na listi NSi naj bi kandidiral tudi nekdanji minister v vladi Janeza Janše Žiga Turk in nekdanji obrambni minister Franci Demšar.

Volitve Nekdanji Janšev minister na listi NSi?

Evropska levica je slovensko poslanko Levice Violeto Tomić imenovala za vodilno kandidatko na majskih volitvah v evropski parlament. Poleg nje bo eden od dveh vodilnih kandidatov še Nico Cue, nekdanji generalni sekretar Zveze kovinarjev Belgije. Ni pa še jasno, alii bo Tomićeva tudi nosilka liste Levice, saj, kot pojasnjujejo, evidentiranje kandidatov v stranki še poteka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 17:50 4. Marec 2019.

    Peterle je poleg Janše najbolje poskrbel za svojo r...it v slovenski politiki. Naredil pa absolutno nič, razen škode!

  • ode
    08:15 30. Januar 2019.

    Svojega jastoga je dobro vnovčil. Če ga je kdaj sploh imel.

  • 06:44 30. Januar 2019.

    Če bi v Sloveniji kandidate za EP izbirali preferenčno, ne glede na strankarsko pripadnost, potem niti eden politikant NSi in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.