Madžarski denar za financiranje kampanje SDS?

Foto: Žurnal24 SDS
V podjetja, povezana s SDS, sta dva Madžarska državljana prinesla skoraj 800 tisoč evrov.
Oglej si celoten članek

Spletne aktivnosti glasil SDS, Nove24TV in Demokracije, nakazujejo, da ta podjetja pomagajo financirati kampanjo SDS, poroča Večer.

10. aprila je madžarski državljan Peter Schatz s 380 tisoč evri dokapitaliziral podjetje Ripost založništvo. To podjetje je večinski lastnik družbe Nova obzorja, ki izdaja Demokracijo in Škandal24, skupaj z njim pa sta lastnika podjetja Nova obzorja še SDS (44 odstotkov) in Dejan Kaloh (4 odstotke). Schatz je tudi član upravnega odbora televizije Nova24TV, ki so jo ustanovili člani in simpatizerji SDS.

Istega dne je v isti notarski pisarni madžarska državljanka Agnes Adamik s 403 tisoč evri dokapitalizirala svoje podjetje Crecol Media. Njeno podjetje je registrirano na istem naslovu kot podjetje Ripost založništvo, na istem naslovu pa sta še Nova24TV in Nova obzorja. Da je lahko podjetje odprla na naslovu Linhartova 13 ji je s podpisom omogočil Mihael Hočevar, nekdanji izvršni direktor Nove24TV in svetnik SDS v Grosupljem.

Madžari v SDS-ove medije vložili že 2,2 milijona evrov

Schatz je v Novo24TV že vložil 266.600 evrov, za večinski delež Novih obzorij pa je odštel 630 tisoč evrov, čeprav je imelo podjetje lani na primer le štiri tisoč evrov dobička. Adamikova je po poročanju Večera nekdanja Schatzeva svetovalka na madžarski javni televiziji MTV, oba pa menda sodita v krog Orbanovih podpornikov.

Zakon o političnih strankah sicer prepoveduje finančno pomoč iz tujine, a dokapitalizacije podjetij, v katerih ima politična stranka lastniški delež, ne šteje za financiranje strank. "Če pa bi to podjetje stranki bodisi dalo donacijo bodisi izvedlo brezplačno storitev ali odobrilo tako imenovani izredni popust ali kako drugače dalo prispevek, pa bi se takšna ravnanja štela za financiranje političnih strank," so za Večer odgovorili na računskem sodišču. Prav to pa naj bi se dogajalo, saj naj bi predvolilne oglase SDS na Facebooku in Instagramu plačevala Nova24TV in Demokracija.

V dobrem letu je iz Madžarske na Linhartovo 13, kjer domujejo podjetja, povezana s SDS, prišlo že več kot 2,2 milijona evrov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 38

  • 16:47 29. Maj 2018.

    Tudi Zoran in Milan bosta še prišla na vrsto za obračun, samo da začnemo z izvajanjem prepričitve ugrabitve slovenske države. ...

  • 16:45 29. Maj 2018.

    Letos bom prvic volil SDS.

  • 16:44 29. Maj 2018.

    A o oprani miliardi teroristicnega denarja v NLB pa nic. Kako se financira pa revija Mladina? Vse bi naredili da ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.