Mala Somalka ni več Slovenija

Foto: SB Jesenice
Foto: SB Jesenice
Begunka iz Somalije, ki je rodila v jeseniški porodnišnici, je v Sloveniji zaprosila za azil. S hčerko bosta v porodnišnici ostali deset dni.
Oglej si celoten članek

Novorojenka, ki jo je v porodnišnici na Jesenicah rodila begunka iz Somalije in so jo v bolnišnici sprva poimenovali Slovenija, je tudi uradno dobila ime. Mama jo je imenovala Sabrin.

Dojenčica in mama bosta v porodnišnici ostali predvidoma deset dni, so sporočili iz SB Jesenice. Medtem so domačini v Ratečah organizirali zbiranje pomoči in opreme za mamico in doječico.

Kot smo poročali, so policisti v torek prejeli obvestilo o tujki, ki naj bi v Ratečah vsiljivo beračila. Policisti so nato ugotovili, da tujka ne berači pač pa rojeva.

Lastnica gostišča UH Simona Kavalar, ki je tudi predsednica krajevne skupnosti Rateče - Planica, je povedala, da je gospa prišla v gostilno na stranišče, nato je odšla čez parkirišče, kjer pa je kot kaže dobila nov popadek in se ulegla v travo.

Foto: SB Jesenice Somalijka Reševalci so jo nato tik pred porodom prepeljali v bolnišnico Jesenice, kjer je rodila deklico. V bolnišnici so tujki zagotovili tolmača in izkazalo se je, da gre za begunko iz Somalije, ki je mislila, da je v Italiji. Iz Rima se je namreč do Trbiža pripeljala z vlakom, nato pa pot nadaljevala peš. 

Policija je tako danes zanikala informacije domačinov, da so jo neznanci na mejnem prehodu Rateče vrgli iz avtomobila. 

Begunka iz Somalije je v Sloveniji  zaprosila za azil, novorojenki pa, čeprav je rojena v Sloveniji, državljanstvo ne pripada. Slovensko državljanstvo je mogoče pridobiti z naturalizacijo po desetih letih življenja v naši državi. Za nekatere skupine tujcev sicer veljajo olajšave. Med njimi so begunci in osebe, ki so bile rojene v Sloveniji in v Sloveniji tudi živijo.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • ode
    12:16 28. Oktober 2016.

    Menda bi rada ostala tukaj. Če se to zgodi, bo to signal vsem ostalim, kam je treba iti s trebuhom, …

  • 10:59 28. Oktober 2016.

    vsepovsod kjerkoli so nastanjeni, hitro spoznajo vse svoje pravice.<br />te so neomejene.<br />dolžnosti nimajo nobenih!<br />za 24 - urno izležavanje …

  • mph
    10:20 28. Oktober 2016.

    Pri njih jih sploh ne zanima ali lahko otroke preživljajo in v kakšnih pogojih, to je čisto postranska zadeva. Enako …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.