Malo delo "kamenjali", zdaj so za

Foto: ŠOS Slovenija 01.12.11, mitja urbanc, sos, studenti, studentska organizacija, predse
Šos bi v evidenco zapisoval formalne delovne izkušnje v okviru študentskega dela.
Oglej si celoten članek

"Novo ureditev je deloma mogoče primerjati z malim delom, toda v osnovi gre za popolnoma drugačne spremembe," na vprašanje, zakaj Študentska organizacija Slovenije (Šos) podpira novi predlog reforme študentskega dela, odgovarja predsednik Mitja Urbanc. Pri malem delu jih je motilo predvsem to, da je anomalije, ki se jih je očitalo študentskemu delu, prenašalo še na druge družbene skupine, trdijo v Šosu.

Usklajeni z ministrstvom

V Šosu sicer pravijo, da je ministrstvo v veliki meri upoštevalo njihove predloge. Kot smo že pisali, bodo po novi ureditvi – če bo ta prihodnje leto sprejeta – študenti plačevali prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar je predvidevalo tudi že malo delo.

Urbanc pravi, da so se na terenu že imeli priložnost pogovarjati z nekaterimi študenti, opravili pa so tudi manjšo raziskavo: v obeh primerih ugotavljajo, da se študenti s predlaganim plačevanjem prispevkov in upoštevanjem delovne dobe strinjajo. Šos napoveduje še, da si bodo prizadevali za vzpostavitev formalne enotne evidence opravljenega študentskega dela, za katero utegne skrbeti celo Šos.

Oster odgovor GZS

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so prejšnji teden napovedali, da bodo ministrstvu predlagali, da bi študenti študentsko delo lahko opravljali šele po uspešno opravljenem letniku študija. Urbanc na to odgovarja: "Predlog podpremo takoj, če država v tem primeru zagotovi ustrezno število štipendij za študente prvih letnikov. Mesečni stroški študenta, ki biva v Ljubljani, so okoli 560 evrov."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:13 17. December 2013.

    Mislim, da so velike besede odveč. Mimogrede sem zasledil, da država vrača del sredstev ŠOS, ki jih je vzel zakon …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.