Slovenija
10 ogledov

Malo delo "kamenjali", zdaj so za

Slovenija 01.12.11, mitja urbanc, sos, studenti, studentska organizacija, predse ŠOS
Šos bi v evidenco zapisoval formalne delovne izkušnje v okviru študentskega dela.

"Novo ureditev je deloma mogoče primerjati z malim delom, toda v osnovi gre za popolnoma drugačne spremembe," na vprašanje, zakaj Študentska organizacija Slovenije (Šos) podpira novi predlog reforme študentskega dela, odgovarja predsednik Mitja Urbanc. Pri malem delu jih je motilo predvsem to, da je anomalije, ki se jih je očitalo študentskemu delu, prenašalo še na druge družbene skupine, trdijo v Šosu.

Usklajeni z ministrstvom

V Šosu sicer pravijo, da je ministrstvo v veliki meri upoštevalo njihove predloge. Kot smo že pisali, bodo po novi ureditvi – če bo ta prihodnje leto sprejeta – študenti plačevali prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar je predvidevalo tudi že malo delo.

Urbanc pravi, da so se na terenu že imeli priložnost pogovarjati z nekaterimi študenti, opravili pa so tudi manjšo raziskavo: v obeh primerih ugotavljajo, da se študenti s predlaganim plačevanjem prispevkov in upoštevanjem delovne dobe strinjajo. Šos napoveduje še, da si bodo prizadevali za vzpostavitev formalne enotne evidence opravljenega študentskega dela, za katero utegne skrbeti celo Šos.

Oster odgovor GZS

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so prejšnji teden napovedali, da bodo ministrstvu predlagali, da bi študenti študentsko delo lahko opravljali šele po uspešno opravljenem letniku študija. Urbanc na to odgovarja: "Predlog podpremo takoj, če država v tem primeru zagotovi ustrezno število štipendij za študente prvih letnikov. Mesečni stroški študenta, ki biva v Ljubljani, so okoli 560 evrov."

Komentarjev 1
  • Pepe007 11:13 17.december 2013.

    Mislim, da so velike besede odveč. Mimogrede sem zasledil, da država vrača del sredstev ŠOS, ki jih je vzel zakon o uravnoteženju javnih financ.Tu je iskati razlog, zakaj je ŠOS brez problemov za. Še nekaj: imam dva študenta ...prikaži več v Lj in stroški niso 560 € po enem. Toliko si nikakor ne bi mogli privoščiti. Res pa, da je treba biti varčen. V ZDA je letnik študija na nekem povprečnem faksu v državi MA 23.000 $. Info je iz prve roke od kolega.