Manjvredni, a imajo službo

Ko bodo deficitarni poklici postali tudi finančno bolj cenjeni, bo zanje več zanimanja.
Oglej si celoten članek

Foto: Žurnal24 Barbara Bradač V Sloveniji je leta veljalo in še velja, da je delo z rokami sramotno in manjvredno. To se kaže tudi pri vpisu na srednje poklicne šole. Ampak dijaki, ki končajo poklicno šolanje, ne stojijo pred vrati zavodov za zaposlovanje, temveč brez težav dobijo delo. Če ne doma, pa v tujini. Uvajanje štipendij za deficitarne poklice je eden od spodbudnih korakov, a spremeniti se mora razmišljanje, da delo, pri katerem se umažejo roke, ni drugorazredno. To je naloga države. Kot znajo povedati delavci, še vedno marsikateri pisarniški delavec dvigne nos in se začne drugače vesti, ko po kakšen obrazec pride k njemu kdo v delovni obleki. Pa čeprav ima verjetno boljšo plačo kot on in si lažje najde službo. Vzvišen odnos ima tudi marsikateri direktor podjetja, ki čeprav išče delavce, s slabimi plačami spodbuja selitev poklicnih delavcev v tujino, kadrovski primanjkljaj pa rešuje z agencijskimi delavci oziroma uvozom (še cenejših) delavcev.

Starši

Do 5. aprila potekajo prijave za vpis v prvi letnik srednjih šol za šolsko leto 2013/14. Štirinajst let stari otroci se odločajo, kaj bodo počeli v življenju, pri tem pa imajo pomembno besedo starši. Ti morajo, če želijo svojemu otroku pomagati in ga usmeriti v skladu z njegovimi sposobnostmi, na vse skupaj gledati objektivno. Strokovnjaki pravijo, da sta najpogostejši napaki staršev, da ne prisluhnejo otrokovim željam in priporočilom šolskih svetovalnih delavcev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • mia
    07:34 20. Marec 2013.

    tudi vzgoja: " uči se, da ti nebo treba delat!i" se lepo odraža na večini vodilnih mestih naše državice. večina …

  • mia
    07:29 20. Marec 2013.

    ne gre za to, da odličnjak prej dobi službo. pomembno je, da vsak dela kar ga veseli. če delaš kar …

  • 00:24 19. Februar 2013.

    ja pol pa mu ne govori celo otroštvo kak je pisarniško delo oh in ah, postavi ga pred dejstvo da …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.