Slovenija > Komentarji in kolumne
24 ogledov

Manjvredni, a imajo službo

Ko bodo deficitarni poklici postali tudi finančno bolj cenjeni, bo zanje več zanimanja.

Barbara Bradač | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V Sloveniji je leta veljalo in še velja, da je delo z rokami sramotno in manjvredno. To se kaže tudi pri vpisu na srednje poklicne šole. Ampak dijaki, ki končajo poklicno šolanje, ne stojijo pred vrati zavodov za zaposlovanje, temveč brez težav dobijo delo. Če ne doma, pa v tujini. Uvajanje štipendij za deficitarne poklice je eden od spodbudnih korakov, a spremeniti se mora razmišljanje, da delo, pri katerem se umažejo roke, ni drugorazredno. To je naloga države. Kot znajo povedati delavci, še vedno marsikateri pisarniški delavec dvigne nos in se začne drugače vesti, ko po kakšen obrazec pride k njemu kdo v delovni obleki. Pa čeprav ima verjetno boljšo plačo kot on in si lažje najde službo. Vzvišen odnos ima tudi marsikateri direktor podjetja, ki čeprav išče delavce, s slabimi plačami spodbuja selitev poklicnih delavcev v tujino, kadrovski primanjkljaj pa rešuje z agencijskimi delavci oziroma uvozom (še cenejših) delavcev.

Starši

Do 5. aprila potekajo prijave za vpis v prvi letnik srednjih šol za šolsko leto 2013/14. Štirinajst let stari otroci se odločajo, kaj bodo počeli v življenju, pri tem pa imajo pomembno besedo starši. Ti morajo, če želijo svojemu otroku pomagati in ga usmeriti v skladu z njegovimi sposobnostmi, na vse skupaj gledati objektivno. Strokovnjaki pravijo, da sta najpogostejši napaki staršev, da ne prisluhnejo otrokovim željam in priporočilom šolskih svetovalnih delavcev.

Komentarjev 4
  • mia 07:34 20.marec 2013.

    tudi vzgoja: " uči se, da ti nebo treba delat!i" se lepo odraža na večini vodilnih mestih naše državice. večina si le polni žepe in ne dela v splošno družbeno korist.

  • mia 07:29 20.marec 2013.

    ne gre za to, da odličnjak prej dobi službo. pomembno je, da vsak dela kar ga veseli. če delaš kar te veseli delaš lažje. raje in bolje. to velja povsod, v vseh poklicih in panogah.

  • sash77 00:24 19.februar 2013.

    ja pol pa mu ne govori celo otroštvo kak je pisarniško delo oh in ah, postavi ga pred dejstvo da si bo moral kruh služiti sam, ne pa do bo večno v hotelu mama. Če ima napdpovprečne ocene in je ...prikaži več resno zainteresiran za študij ki ga zanima nič ne rečem, če pa gre v gimnazijo samo zaradi tega ker so sošolci šli tja je pa druga pesem.