Mar redarji lahko parkirajo tudi tu?

Foto: Bralec
Foto: Bralka
Parkirišče za taksije na njem pa parkirano vozilo redarske službe. Vse po pravilih?
Oglej si celoten članek

Bralec nam je poslal fotografijo vozila redarske službe, parkiranega na parkirnem mestu, rezerviranem za taksije. Zanimalo ga je, ali lahko vozila redarske službe parkirajo na tem mestu. 

Na Mestni občini Ljubljana navajajo Odlok o urejanju prometa v Mestni občini Ljubljani, ki ureja tovrstno parkiranje. Odlok "v drugem odstavku 13. člena določa, da sme Mestno redarstvo Mestne uprave pri opravljanju nalog redarstva za nujno potreben čas parkirati vozilo tudi na mestih, kjer je to prepovedano s prometnim pravilom ali postavljeno prometno signalizacijo. Mestni redarji na tovrstnih površinah parkirajo najkrajši nujni čas, ki je potreben za opravo nalog," pojasnjujejo. 

Poleg omenjenega odloka parkiranje redarskih vozil ureja tudi Zakon o pravilih cestnega prometa. Ta v 103. členu pravi, da smejo vozila, ki uporabljajo rumeno rotacijsko luč, za čas opravljanja nalog ustaviti na cesti za toliko časa, kot je nujno potrebno za opravljanje del in smejo zapeljati tudi v območje za pešce in v območje umirjenega prometa. V 8. točki četrtega odstavka 65. člena  pa je zapisano, da lahko redarska in policijska vozila parkirajo na avtobusnih postajališčih izven vozišča za čas opravljanja nalog.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 36

  • Ne. Veš zakaj nismo Švica? Problem je točno v tem. Ker se policiste pa redarje meče v isti koš. To …

  • Da ima policija privilegij parkirat na avtobusnih postajališčih /taksi prostorih; to razumem. Da ima pa občinsko redarstvo tako velik privilegij …

  • 12:37 22. Avgust 2016.

    Resnici na ljubo je pa teh invalidskih mest toliko da dobimo občutek, da je cela Slovenija invalidna.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.