Slovenija
462 ogledov

Mar redarji lahko parkirajo tudi tu?

redar taksisti Bralka
Parkirišče za taksije na njem pa parkirano vozilo redarske službe. Vse po pravilih?

Bralec nam je poslal fotografijo vozila redarske službe, parkiranega na parkirnem mestu, rezerviranem za taksije. Zanimalo ga je, ali lahko vozila redarske službe parkirajo na tem mestu. 

Na Mestni občini Ljubljana navajajo Odlok o urejanju prometa v Mestni občini Ljubljani, ki ureja tovrstno parkiranje. Odlok "v drugem odstavku 13. člena določa, da sme Mestno redarstvo Mestne uprave pri opravljanju nalog redarstva za nujno potreben čas parkirati vozilo tudi na mestih, kjer je to prepovedano s prometnim pravilom ali postavljeno prometno signalizacijo. Mestni redarji na tovrstnih površinah parkirajo najkrajši nujni čas, ki je potreben za opravo nalog," pojasnjujejo. 

Poleg omenjenega odloka parkiranje redarskih vozil ureja tudi Zakon o pravilih cestnega prometa. Ta v 103. členu pravi, da smejo vozila, ki uporabljajo rumeno rotacijsko luč, za čas opravljanja nalog ustaviti na cesti za toliko časa, kot je nujno potrebno za opravljanje del in smejo zapeljati tudi v območje za pešce in v območje umirjenega prometa. V 8. točki četrtega odstavka 65. člena  pa je zapisano, da lahko redarska in policijska vozila parkirajo na avtobusnih postajališčih izven vozišča za čas opravljanja nalog.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:31 22.avgust 2016.

    Ne. Veš zakaj nismo Švica? Problem je točno v tem. Ker se policiste pa redarje meče v isti koš. To je problem! Policist ima neprimerno večjo odgovornost na svojih ramenih in večje tveganje. In normalno je da kot tak ima ...prikaži več kakšno pravico več kot navadn državljan. Ni pa normalno da ima redar tako pravico; ker v bistvu sam globe izreka druzga ne zna. Listke piše. Za listke pisat ne rabš dodatnih pravic; oprosti ampak jih ne.In zato nismo druga Švica. Pa še zato nismo druga Švica ker nimamo zgodovine nevtralne države kamor bi razni lopovi lahko varno skrival denar in tud ob raznih razprtijah skrbel da se Švici nič ne zgubi ker je not preveč mafijskega denarja. Zato nismo druga Švica tud če bi vse delal v tej smeri da bi bili nikol to ne bi bili. Mafijci nas niso izbral za oazo za kopičenje denarja.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:27 22.avgust 2016.

    Da ima policija privilegij parkirat na avtobusnih postajališčih /taksi prostorih; to razumem. Da ima pa občinsko redarstvo tako velik privilegij je pa totalno neprimerno in nesorazmerno z veliko manjšo skorja nično odgovornostjo ki jo redarji imajo.

  • jozicamurn 12:37 22.avgust 2016.

    Resnici na ljubo je pa teh invalidskih mest toliko da dobimo občutek, da je cela Slovenija invalidna.