Marjan Šarec: To je konec začetka

Foto: Saša Despot podpis koalicijskega sporazuma o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2018-2022 med partnericami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS
Foto: Saša Despot podpis koalicijskega sporazuma o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2018-2022 med partnericami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS
Šarec spet o koaliciji in Levici, ne razkriva pa ali bo na proračun vezal zaupnico.
Oglej si celoten članek

Predsednik vlade Marjan Šarec se je danes ponovno odzval na nemir v koaliciji in skrhan odnos z Levico ter s tem povezan poziv predsednika državnega zbora in koalicijske SD Dejana Židana, ki je pozval, da se koalicija sestane z Levico in pogovori o odprtih vprašanjih, da se zadeve pomirijo.

"Mi smo popolnoma umirjeni"

"Pridružujem si pravico, da sklicujem take sestanke, če je to potrebno, ampak v nekih realnih okvirjih in ne, da je najprej vse v medijih, potem pa smo pozvani k umirjanju. Mi smo popolnoma umirjeni," pravi Šarec. 
Šarec meni, da morajo najprej rešiti težave znotraj koalicije, "šele potem se bodo lahko pogovarjali o Levici in zunajvladnih podporah."

V torek se bo premier sestal tudi s socialnimi partnerji. Ponovil je, da jim bo povedal, da Levica ni del vlade in da za njeno ravnanje sam ne more biti odgovoren. Predvsem delodajalce pa tudi sindikate je razjezilo vlaganje zakonov v parlamentarni postopek mimo Ekonomsko-socialnega sveta. Predlagateljica ključnih pa je bila Levica.

"To je konec začetka"

Šared poudarja, da se mora tudi Levica zavedati, da je v tej vladi več strank, ki jih je težko uskladiti. "Nas je veliko in potrebni so kompromisi. Če je pripravljenost za te kompromise, potem smo veseli, če pa te pripravljenosti ni, potem sem pa že v nedeljo nakazal, kakšne so opcije," je dodal premier, ki je v zapisu na Facebooku namignil na možnost druge vlade, ne pa tudi na možnost predčasnih volitev, za katere meni, da si jih stranke ne želijo.

Slovenija Predčasne volitve? Šarec: Se bo kdo drug moral vprašati, zakaj se je to zgodilo

Na vprašanje, ali smo bližje rekonstrukciji vlade, novi vladi ali novim volitvam, pa je danes odgovoril le, da je to "konec začetka".

"Ne ves čas z nekimi dopolnili"

Spomnil je tudi na dopolnilo, ki ga je vložila DeSUS glede izrednega usklajevanja pokojnin, kljub temu, da se je koalicija dogovorila, da na proračun in spremljevalne dokumente ne bodo vlagali dopolnil. Če je predsednica SAB Alenka Bratušek stopila korak nazaj in ni vložila dopolnila, potem bi Šarec enako pričakoval tudi od DeSUS. "Začnimo že delati na tem, da bo kaj narejenega, ne pa ves čas z nekimi dopolnili," je dodal.

Kaj je Šarec obljubil Jelinčiču?

Ob tem Šarec še vedno ne razkriva, ali bo na sprejem proračuna vezal zaupnico.
Podpora proračunu je načeloma zagotovljena. Podporne glasove poslancev SNS je minuli teden napovedal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Na vprašanje, kaj je Jelinčiču obljubil v zameno za podporo, premier odgovarja, da nič. Spomnil je, da je Jelinčič sam povedal, da "ima dovolj teh prerekanj, da proračun mora biti sprejet, če hočemo da država funkcionira".

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 20:44 7. Oktober 2019.

    Vlada nima jajc, ker so zavarovalnice pritusnile na njih z korupcijo, da se rešijo levice

  • 20:43 7. Oktober 2019.

    Ti je tragikomična vlada, ki uničuje slovenijo

  • 19:41 7. Oktober 2019.

    Konec začetka česa, konca?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.