Slovenija
6096 ogledov

Predčasne volitve? Šarec: Se bo kdo drug moral vprašati, zakaj se je to zgodilo

izjava Marjan Šarec
1/3
Saša Despot izjava predsednika vlade Marjana Šarca, na kateri je sporočil svojo odločitev glede ministra za kulturo Dejana Prešička
Predsednik vlade Marjan Šarec se je na družbenem omrežju Facebook odzval na dogajanje ob ukinjanju dodatka za delovno aktivnost. Obregnil se je tako ob ravnanje Levice kot tudi nekaterih v koaliciji. "Delamo za državo, ne zato, da bomo napenjali mišice, kdo se bo ljudem bolj prikupil," je zapisal premier.

Potem ko je v četrtek vlada potrdila davčni sveženj zakonov, odbor DZ za delo pa je na maratonski seji ob nasprotovanju Levice pozno ponoči podprl ukinitev dodatka za delovno aktivnost, so v Levici ocenili, da gre za "začetek konca" medsebojnega sodelovanja s koalicijo. K umiritvi razmer je v soboto pozval predsednik DZ in koalicijske SD Dejan Židan, ki je med drugim zapisal, da če ne bodo v naslednjih dneh vsi skupaj stopili korak nazaj in se umirjeno pogovorili za skupno mizo, po nepotrebnem ogrožajo to koalicijo in vlado, ki je za Slovenijo koristna.

"Poziv 'vzgojitelja' je bil naslovljen strankam koalicije in stranki, ki ni ne opozicija, ne koalicija, Levici," je danes zapisal premier. Ob tem je spomnil, da so na četrtkovi seji štiri koalicijske stranke ukrepe ministrstva podpirale, SD in Levica pa ne. "Nato je Levica stranko LMŠ obtožila, da paktira s SDS, ne da bi karkoli preverila. Hkrati je pa v preteklosti sama nekajkrat glasovala enako kot SDS. Razumi, kdor more," je še dodal.

Ob očitkih o protisocialnem delovanju je spomnil, da je vlada ohranila višino denarne socialne pomoči in bo letos zanjo namenila približno 270 milijonov evrov, kar je 125 milijonov več kot so namenili leta 2012, v času največje krize. Po drugi strani pa je bilo kriznega leta 2012 65.000 upravičencev do socialnih prejemkov, danes jih je 91.000.

Glede ukinitve dodatka za delovno aktivnost pa je pojasnil, da je cilj pristojnega ministrstva motivirati ljudi, da bi delali, ter hkrati bili polno pokojninsko in invalidsko zavarovani. Denarna socialna pomoč in dodatek za delovno aktivnost sta se nevarno približala minimalni plači in povzročila past neaktivnosti, je navedel.

Ob v javnosti izpostavljenem primeru matere prostovoljke je izpostavil, da so matere samohranilke upravičene do drugih socialnih transferjev (subvencija vrtca, subvencija malice, kosila, subvencija najemnine, oprostitev zdravstvenega zavarovanja, otroški dodatki, štipendije ...). Dobijo tudi preživnine od očetov, če je ti ne plačujejo, pa se materi preživnina izplača iz preživninskega sklada.

izjava Marjan Šarec | Avtor: Saša Despot izjava predsednika vlade Marjana Šarca, na kateri je sporočil svojo odločitev glede ministra za kulturo Dejana Prešička Saša Despot

Očitek, da bo država na plečih revnih privarčevala 16 milijonov evrov, pa je zavrnil z navedbo, da jih bodo namenili za javna dela, da bodo nevladne organizacije in lokalne skupnosti te osebe zaposlile in jih primerno plačale. Prav tako bodo skupaj 90 milijonov, od tega je 60 milijonov evropskih sredstev, namenili še za druge ukrepe aktivne politike zaposlovanja.

Šarec je danes še zapisal, da poslance Levice spoštuje, a jim očital, da ne želijo prevzemati funkcij in odgovornosti. "Delovanje po načelu 'jaz tebi lahko vse rečem, ti meni ne smeš, ker si minister, državni sekretar ali predsednik vlade, posledično pokvarjen in nezaupanja vreden' je zgrešeno," je prepričan Šarec.

Dotaknil se je tudi dogajanja v koaliciji: "Seveda pa je pred nami sprejemanje proračuna za leti 2020 in 2021, kjer pa nekateri v koaliciji že napenjajo elastiko. Mogoče bi bilo dobro kdaj prevzeti ministrski resor, ki bi ustrezal tem zahtevam in potem ne bi bilo razkoraka med interesi države in stranke, ki ji pripadajo."

Po Šarčevih besedah je stranka LMŠ korektna in ne vlaga dopolnil, kadar je tako dogovorjeno, in ji tudi ni v interesu, da vlada pade. Če pa se to slučajno zgodi in se sestavi drugačna vlada - dvomi namreč, da obstaja interes za predčasne volitve -, "se bo kdo drug moral vprašati, zakaj se je to zgodilo, ne mi".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 32
  • nada99 12:15 07.oktober 2019.

    ne zatiskajmo si oči, da edino za ljudi dela levica

  • nada99 12:14 07.oktober 2019.

    edino in čisto dozorelo, so volitve

  • bodica 09:39 07.oktober 2019.

    Pri šarcu je vedno kdo drugi kriv. On nikoli nič. Tudi ko vara ženo. Tudi ko njegova desna roka reče: Država pričakuje, da zaposlite...... Mali diktator! Bravo Ivo! Tisti, ki tega ne vidi je slep....