Mars je pokrival ocean

Foto: Žurnal24 Mars (Foto: iStock)
Znanstveniki so našli dokaze, da bi bil rdeči planet pred okoli 3,5 milijarde leti lahko prekrit z vodo.
Oglej si celoten članek

Gaetano Di Achille in Brian Hynek z univerze v Koloradu sta pregledala posnetke, ki jih je leta 1996 naredila sonda Mars Global Surveyor, poroča USA Today. Pri tem sta ugotovila, da se 17 od 52 posnetkov delt ujema s skupno višino morja. To nakazuje, da je bila okoli tretjina Marsa nekoč pokrita z oceanom, sta zapisala v svojih izsledkih, ki sta jih objavila v zborniku Nature Geoscience.

Vse doline, ki napajajo ocean, so namreč na približno enaki višinski oddaljenosti od izginulega morja, ki je bilo v povprečju globoko okoli 550 metrov. Po mnenju znanstvenikov je na Marsu v tistem času obstajala hidrosfera z vsemi ključnimi sestavnimi deli, ki so bili podobni tistim na Zemlji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.